Izbori u AKV: Odbijena lista na kojoj su tri porodilje, iz Komore tvrde da je sve po propisima

Od tri liste koje su podnete za Skupštinu i Izvršni odbor Advokatske komore Vojvodine, dve su proglašene, a jedna odbijena.
Izbori u AKV: Odbijena lista na kojoj su tri porodilje, iz Komore tvrde da je sve po propisima
Foto: 021.rs
Predstavnici liste podnosioca advokata Branislava Antića koja je odbijena, na ovu odluku izborne komisije podneli su prigovor, jer smatraju da su interni advokatski propisi koji regulišu materiju izbora nejasni i neusklađeni. Izborna komisija je odbila ovaj prigovor, a advokati koji su odbijeni planiraju i tužbu.
 
Naime, kako za 021.rs kaže advokat Dragan Petrić koji je takođe na odbijenoj listi, razlog odbijanja je što su se na njihovoj listi našle tri advokatice trenutno na korišćenju porodiljskog odsustva. Dodatno, ova lista nije imala ni kandidata iz Sekcije advokata Bačka Palanka.
 
Advokatska komora Vojvodine, poziva se na pravila o izbornom procesu prema kojima advokaticama na porodiljskom privremeno prestaje pravo na bavljenje advokaturom zbog privremene sprečenosti, međutim Petrić navodi da one ne treba da budu potpuno isključene iz mogućnosti da daju svoj glas ili da budu izabrane.
 
"Mandat nekoga ko se bira na izborima Ogranka u Novom Sadu traje četiri godine. Porodiljsko i odsustvo zbog nege deteta traje godinu ili dve. Glasanje i izbor za delegata nisu advokatske delatnosti u smislu Zakona o advokaturi (nisu pružanje pravne pomoći), te je neprihvaltjivo da se koleginice potpuno isključe iz mogućnosti da daju svoj glas ili da budu izabrane i da svojim glasom i eventualnim radom doprinesu donošenju odluka od značaja za sve advokate (pa i njih same", objašnjava Petrić.
 
On ističe da je Statut AKV tako napisan da advokatima na bolovanju (posebno na porodiljskom odsustvu) faktički uskraćuje biračko pravo, što "nije dozvoljeno i nije ni najmanje pravedno".
 
"Ne moram ni da spominjem da je Ustavom, međunarodnim konvencijama i brojnim Zakonima (npr. o ravnopravnosti polova, o zabrani diskriminacije) ovakva selektivnost potpuno isključena - pravo da se bira i da se bude biran nije podložno takvom ograničenju", ističe sagovornik 021.rs. 
 
Ipak, dodaje da odluka izborne komisije nije nepravilna, "samo nepravedna zbog prilično retrogradnih propisa".
 
"Iz ovoga na šta ukazujem – očigledno je da nema nikakve zloupotrebe niti zle namere, već se jednostavno ukazuje na nesaglasnost propisa, i to da bi se iz Statuta AKV i AKS retrogradne odredbe što pre uklonile. Na konkretan slučaj to ima primenu samo zato što je izborna komisija ignorisala propis koji bi našim koleginicama omogućio da glasaju i da budu izabrane na izborima za Ogranak u Novom Sadu, a primenila onaj koji to, protivno Ustavnim i zakonskim odredbama, upravo i samo njima to pravo ograničava", objašnjava Petrić.
 
Još jedan osnov po kom je ova lista odbijena je taj što nije bilo kandidata iz Sekcije advokata Bačka Palanka. Petrić navodi da se na listi nalazi advokat iz Bača, te da Bač pripada području Osnovnog suda u Bačkoj Palanci.
 
"Međutim, izborna komisija je primenila odredbe Pravilnika o radu sekcije Opštine Bačka Palanka kako bi obrazložila neprihvatanje tog kandidata. Prvo - navedeni Pravilnik o radu sekcije je nepravilan – pošto je isključio opštinu Bač suprotno odredbama Statuta AKV. Drugo – isti Pravilnik nije dostupan (ni na internet stranici, niti drugde), niti se (van verovatno malog kruga ljudi) znalo za njegovo postojanje. Kakav god da je i gde god objavljen, ne bi smeo da se primenjuje", smatra Petrić.
 
Dodaje i da je odluka nepravilna zato što nije doneta u skladu sa pravilima Ogranka u Novom Sadu, a "samo se ona mogu primeniti u ovom slučaju". Kako objašnjava, Ogranak u Novom Sadu nije organ AKV i na izbor za skupštinu i izvršni organ ne važi.
 
"Statut AKV nema ograničenja, te se primenjuju odredbe pravila Ogranka koje decidno propisuju da pravo glasa i pravo da budu birani imaju svi advokati", kaže Petrić.
 
Zaključuje da je osnovno načelo koje bi moralo da se primenjuje kod izbora i procene izbornih prava da se što širem krugu ljudi omoguće što šira prava, te da, u skladu sa tim izborna komisija nije postupila ni pravilno, a posebno ne pravično. 
 
U Advokatskoj komori Vojvodine poriču da je reč o diskriminaciji. Kako za 021.rs kaže Milan Karać, sekretar Upravnog odbora AKV, propisi uopšte nisu neusklađeni i nejasni. 
 
"I Statut Advokatske komore Srbije i Statut Advokatske komore Vojvodine imaju odredbu po kojoj usled privremene sprečenosti za rad usled bolesti, porodiljskog odsustva miruju prava i dužnosti advokata. Odeljak Statuta kao jedno od osnovnih prava predviđa pravo da bira i da bude biran u organe. Drugim rečima, nema nikakve nedoumice oko toga da i ta prava miruju za vreme privemene sprečenosti za rad, nisu oni ta prava trajno izgubili, ali miruju za vreme stanja privremene sprečenosti", objašnjava Karać. 
 
On ocenjuje da advokati sa odbijene liste to mogu da tumače tako, ali da je činjenica da neusklađenost propisa postoji. Daje primer javnih funkcionera, odnosno da advokatima koji preuzmu javnu funkciju takođe privremeno prestaje pravo da biraju i budu birani.
 
"U tom segmentu nema nikakve diskriminacije i nije tačno da se diskriminišu trudnice", ističe naš sagovornik iz Advokatske komore Vojvodine.
 
Dodaje da je AKV trudnice i bolesne kolege na mirovanju oslobodila od obaveze plaćanja članarine za vreme privremenog prestanka obavljanja advokatskog posla. 
  • Građ

    03.10.2021 16:54
    G-ne Karać, "dužnost" nije isto što i "pravo".
    Nemaju dužnost ali imaju pravo da glasaju itd.

    I koje su dužnosti advokata kad nisu ni obavezni da prihvataju klijente, obavezni su tek prema klijentu ako su predmet prihvatili.
  • Advokat

    02.10.2021 18:20
    Liste
    Bilo koja lista koja umanjuje šanse liste V. Beljanskog ima moj glas.
  • Musaši

    02.10.2021 14:55
    Sve ovo službe rade kako bi Vesićev i Andrejev drugar iz Grčkoškolske pobedio na izborima.
    Smisao Antićeve (Sikimićeve) liste je da odvuku glasove kako bi SNS lopovi ušli u komoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti