FOTO: Izveštaji sa sednice "iz budućnosti" kao još jedan vid pritiska na nezavisne Mesne zajednice

Jutros su u Mesnoj zajednici "Liman 1" osvanuli navodni izveštaji sa sastanka MZ, na kojima se navodi da članovi saveta podržavaju Borislava Novakovića, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića.
FOTO: Izveštaji sa sednice "iz budućnosti" kao još jedan vid pritiska na nezavisne Mesne zajednice
Foto: 021.rs
Na lecima se nalazi i adresa i zaglavlje saveta ove mesne zajednice.
 
U tekstu sa letka se navodi da je usled aktuelnih političkih dešavanja, kako na teritoriji same mesne zajednice, tako i na nivou celog grada, neophodno pružiti politički okvir delovanju nezavisnih članova saveta.  
 
"Mi nezavisni članovi saveta, jednoglasno smo odlučili da damo svoj glas konceptualnoj politici Borislava Novakovića, Bojana Pajtića, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića. Ovim putem pružamo bezrezervnu podršku Borislavu Novakoviću i njegovom sinu Nikoli, jer je u tekućim okolnostima političkog života apsolutno legitimno braniti sebe i svoje najbliže svim raspoloživim sredstvima", piše u materijalu deljenom po Limanu.
 
Dodaje se i da pozivaju i prihvataju pozive drugih na borbu protiv režima "koji nas vodi u politički i ekonomski ambis na svim nivoima vlasti".
 
"Bojkotujući političku opciju koja nam svima kroji neizvesnu sudbinu, odlučili smo da bojkotujemo i njihove izmišljene i silom nametnute trendove. Protivimo se isticanju trobojki i intoniranju himne na teritoriji Limana 1, gde delujemo kao savetodavno telo mesne zajednice", piše u lecima.
 
Navodi se i da podržavaju rad kolege Ozrena Lazića i Omladinskog centra CK13. 
 
"Verujemo da ovakve organizacije krče put ka tolerantnom, multikulturalnom i demokratskom Novom Sadu kakav svi volimo. Postojanje ove i sličnih alternativnih zajednica, održalo je iskonski duh našeg grada", zaključuje se u navodnom izveštaju.
 
 
Vest o ovim lecima prvi je objavio portal NS uživo i to pod naslovom "(Ne)zavisni članovi MZ Liman prevarili građane? Javno pružili podršku Bori Novakoviću i njegovom sinu Nikoli". Nezavisni članovi Saveta kažu za 021.rs da ih niko iz ovog portala nije kontaktirao da provere autentičnost izveštaja.
 
Nemoguće da se desi događaj koji se još nije desio
 
Jedan od članova Saveta i nezavisnih kandidata Pavle Bikicki, kaže za 021.rs da oni nikada, kao Savet, nisu na taj način štampali i delili izveštaje sa sednica, naročito ne na tako kvalitetnom papiru, što bi odmah trebalo da sugeriše da ti izveštaji nisu njihovi.
 
"Datum je današnji, sednica se u tom trenutku nije održala. Oni su to delili u 6 ujutru, tako da je nemoguće da se desi neki događaj koji se još nije desio. To je neki ozbiljan paradoks, da li su oni tu imali neku 'Povratak u budućnost' varijantu, pa su znali šta će se desiti, ja to ne znam", objašnjava on. 
 
 
Navodi da uvek postoje sumnje ko je to uradio, ali da mogu samo da pretpostavljaju. Ipak, dodaje da je njegovo mišljenje da je to stranački motivisano, jer ne mogu da prihvate poraz u mesnoj zajednici.
 
"Ti izneti stavovi se nikako ne poklapaju sa našim i mi nismo ni iznosili svoje u vezi sa tim koga podržavamo ili ne podržavamo, to su oni sve izmislili. To oni kroje sve da su Đilas i Jeremić uradili, tako su sad i napisali da mi imamo neke veze sa njima, a mi nemamo apsolutno nikakve veze. Stvarno smo nezavisni i trudićemo se da ostanemo takvi i dalje", zaključuje Bikicki.
 
Na lecima koji su se našli na automobilima Limanaca jutros piše da je u pitanju izveštaj sa sastanka mesne zajednice "Liman" koji je održan 5. oktobra, što bi značilo da se, ukoliko su tačni, sastanak održao tokom noći ili u ranim prepodnevnim časovima. Sastanak Saveta je, ipak, zakazan za danas u 18 časova.
 
Još jedan od pritisaka koji se nadovezuje na sve prethodne
 
Povodom ovog saopštenja Savet MZ izdao je saopštenje koje je na današnjoj sednici jednoglasno usvojeno.
 
Kako se navodi, poslednja sednica Saveta održana je 7. jula, a današnja je zvaničnim putem sazvana za 18 časova. Savet ističe da sa lažima koje su iznete na flajeru nema nikakve veze.
 
"Deljenje ovakvog materijala vidimo kao još jedan od pritisaka na rad našeg Saveta, a koji se nadovezuje na sve prethodne i kao ugrožavanje prava na samostalno delovanje i odlučivanje u okviru mesne samouprave. Jezik kojim je napisan lažni izveštaj govori u prilog o nezdravoj političkoj atmosferi u gradu i o malicioznosti onih koji su ga sastavljali i pisali", piše u saopštenju.
 
 
Ocenjuju da se radi o neovlašćenoj zloupotrebi službenog zaglavlja i širenju lažnih vesti, pa zaključuju da postoje i elementi krivičnog dela.
 
"Apelujemo na nadležne institucije da učine sve što u njihovoj nadležnosti da bi se počinoci pronašli i procesuirali", navode.
 
Članovi Saveta su jednoglasno izglasali da se zbog ovog podnesu krivične prijave protiv NN lica.
 
Savet je ujedno usvojio i objavljivanje saopštenja povodom bušenja guma na automobilu člana Saveta Vladimira Ilića, u kom su naveli da ovaj čin ima za posledicu dodatnu degradaciju već uveliko narušene političke atmosfere u Novom Sadu.
 
"Ne možemo preći preko činjenice da saveti mesnih zajednica u kojima većinu čine nestranački i samoorganizovani građani trpe velike pritiske još od predizbornog perioda, koji se danas ogledaju u vandalskom oštećivanju zajedničke imovine, iscrtavanjem trobojki na fasadama zgrada na Limanima, organizovanju šetnje mladih u pratnji maskiranih lica, lažnom optuživanju grdskog odbornika SNS da mu je uskraćeno pravo na korišćenje prostorija mesne zajednice, a evo sada i napadom na ličnu imovinu jednog od članova Saveta", navodi se u ovom saopštenju.
 
Dodaje se da ovakvi pritisci predstavljaju napad na pravo na slobodno odlučivanje i delovanje kakvo je dato mesnom samoupravom, kao i da su sugrađani izrazili osećaj zabrinutosti i utisak nebezbednosti zbog ovih dešavanja. 
 
Protiv ovog saopštenja glasale su dve članice Saveta iz Srpske napredne stranke, ocenjujući da se ne zna da li je bušenje guma bilo politički motivisano, kao i da nema potrebe za pominjanjem trobojki, jer iste nisu iscrtane na Limanu I, već na drugim Limanima. U jednom trenutku je jedna od njih rekla i "mi smo se pobrinule da tog kod nas ne bude", ali nije objasnila kako su to učinile.
 
Vučević: Imaju sličnu politiku kao Novaković, ali to ne znači da je autor SNS
 
S druge strane, potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS), predsednik Gradskog odbora SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da SNS nema veze sa deljenjem falsifikovanih izveštaja sa sednice Saveta, ali dodaje da smatra da su nezavisni članovi Saveta bliski politici Borislava Novakovića. 
 
"Ne znam kakvi su pamfleti stavljeni na kola, mogu da se žale tužilaštvu. Svakako mislim da imaju sličnu politiku kao Borislav Novaković. To ne znači da je autor SNS, ali za mene su oni bliski politički. Žao mi je što oni nisu osudili napad na naše prostorije. To bi bilo fer, to bi bilo u duhu demokratije", navodi Vučević.
 
 
Osvrćući se na situaciju na Limanima koja traje još od kada su tri mesne zajedice u tom naselju preuzeli nezavisnu kandidati, Vučević kaže da niko nije obeležen time što se crtaju trobojke po Limanima.
 
"Kao tu su zbog 200 glasova. Jeste, vi znate ko gde tačno živi", kaže Vučević.
 
Za izgubljena mesta u savetima mesnih zajednica Vučević, ipak, krivi SNS.
 
"Mi nismo dobro radili. Mi nismo imali dobre kandidate i to vidim kao našu grešku", ističe Vučević.
 
Osvrnuo se i na šetnju nekoliko stotina mladih osoba Limanom koja se desila početkom septembra, a na čelu čije kolone je mahano zastavom sa likom predsednika Aleksandra Vučića.
 
"Deo naše omladine učestvovao je u tome. Ljudi se mobilišu, hoće da pokažu da je drugačija politika", rekao je Vučević.
 
Prethodno je Gradski odbor SNS-a demantovao bilo kakve veze sa ovom šetnjom. U vezi sa čitavom situacijom na Limanima, Vučević je komentarisao i trobojke.
 
"A što je neko muški polni organ nacrtao na trobojci i nazvao to kural? Pa onaj Brajan Brković je toliko daleko otišao (ispisivanjem afera SNS na trobojke) da je čak i SSP (Stranka slobode i pravde) morao da se ogradi od njega", istakao je Vučević. 
 
Podsetio je i na razbijanje stranačkih prostorija SNS-a i na opravdavanje ovog čina od strane opozicije i ocenio da sin Borislava Novakovića, koji je osumnjičen za ovo delo, nije maloletan, odnosno da nije dete, te da "izgovori" da živi u gradu u kom deset godina upućuju uvrede njegovom ocu, ne stoje.
 
"A šta treba moji sinovi da kažu? Oni su slušali još gore uvrede. I čitali uvrede na plakatima koje je Borislav Novaković lepio. Šta treba Vučićeva deca da kažu", upitao je Vučević.
 
Na Limanima je situacija burna još od kad su u tri mesne zajednice nestranački kandidati odneli pobedu na izborima održanim ovog leta. Izbore za savete mesnih zajednica u Novom Sadu komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično. Govoreći o izborima u junu, predsednik gradskog odbora SNS i gradonačelnik Novog Sada čestitao je nezavisnim kandidatima. Tada je poručio da je borba bila otvorena i da je doprinela demokratizaciji društva, te da je Grad spreman da sarađuje sa njima u okviru svoje nadležnosti. 
  • Patriota

    06.10.2021 14:51
    Istina
    Više puta ponovljena laž postaje istina. Ne zaboravite ko je prvi počeo sa takvom kampanjom
  • @Mikele

    06.10.2021 12:55
    Pa tako je to kad ogreznes u lazima, spletkama, drogi i parama. Dodje djavo po svoje
  • Radovan

    06.10.2021 12:49
    Otpor SNS okupatoru.

    Smrt Fasizmu, Sloboda Narodu!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti