FOTO: Uređen Pinkijev grob na Fruškoj gori

Aktivisti "Antifašistički front 23. oktobar" (AF23X) očistili su prilaz i grob narodnog heroja Boška Palkovljevića Pinkija (1920-1942) na Fruškoj gori, nedaleko od Male Remete.
Kako su naveli, ovo je prva u nizu radnih akciju sređivanja zapuštenih spomenika narodnim herojima antifašističke borbe.
 
"Pošto država, namerno, zapostavlja kulturno istorijsko nasleđe vezano za narodnu antifašističku borbu, rešili smo da se samoorganizujemo. Kao prvi, za restauraciju, odabran je Pinkijev grob na Fruškoj gori. Prokrčili smo put do spomen obeležja na mestu pogibije narodnog heroja Boška Palkovljevića Pinkija i postavili putokaz. Sve je bilo napušteno, zaraslo u travu, korov i mahovinu. Prepušteno zaboravu. Očišćen nadgrobni spomenik zablistao je novim sjajem, daleko od zaborava, spreman da dostojanstveno dočeka nove posetioce. Sećamo se, slavimo i nastavljamo borbu za slobodu", navodi se u saopštenju AF23X.
 
 
Boško Palkovljević Pinki je još kao omladinac u srednjoj školi u Novom Sadu nezadovoljan stanjem u društvu prišao SKOJ-u. Krajem 1940. godine je organizovao i štrajk učenika jer je uprava škole pod uticajem profašističkog "Zbora" prethodno zabranila đačko udruženje "Tehničar" i ugasilo đačku menzu.
 
Narednih meseci do izbijanja rata u Jugoslaviji je maltretiran i hapšen od strane policije i držan u zatvoru. Po napadu nacističke Nemačke i njenih fašističkih saveznika na Jugoslaviju, Pinki se pridružuje Jugoslovneskoj vojsci, a posle kapitualcije radi na skrivanju oružja, municije i organizovanju ustanka. Krajem juna po izbijanju ustanka je u partizanima. Tokom narednih meseci, istakao se kao borac u borbi protiv snaga nacističke Nemačke i kvisliške nezavisne države Hrvatske u Sremu i Bosni, a 10. juna 1942. godine je poginuo štiteći meštane Male Remete, koji su bežali u šumu od nemačke vojske.
 
Odlukom Vrhovnog štaba NOV i POJ 25. oktobra 1943. godine proglašen je za Narodnog heroja.
  • dijasporac

    13.10.2021 21:03
    Zaboravih, postoji i online pretrazivac zrtava u Sremu 1941-1945. Na spisku zrtava je nesto ispod 32 hiljade imena, vecina njih jeste stradala zbog ustaske ideologije ali dosta njih je pobijeno u znak odmazde zarad akcija komunistickih diverzanata po Sremu. Meni iz porodice dvoje a mnogo prezimena koje znam iz detinjstva.

    https://sremskezrtve.arhivvojvodine.org.rs/Victim/SearchVictims
  • Munze

    13.10.2021 15:22
    Za ideale ginu budale
    Jel ima negde neka šljaka za dobru lovu, bar 1000EUR mesečno.
  • Mislioc

    13.10.2021 12:43
    @Mislioc@
    Naravno, spasitelj, stvoritelj Vucic je jedan i nezamenljiv. Kako odoleti retardiranoj UDBA-skoj propagandi sa strasilima u opoziciji, uostalom njegova SRS je 90ih stvorena od DB-a kao strasilo glupom narodu.

    Sve je bolje od ovakvog mafijaskog rezima, povezanog sa mafijom, trgovinom drogom, ubistvima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti