Novi Sad će dobiti spomen-obeležje Jevrejima, razmatra se i postavljanje biste Trifuna Dimića

Spomen-obeležje novosadskim Jevrejima koji su bili aktivni učesnici Narodnooslobodilačke borbe i koji su poginuli u antifašističkoj borbi od 1941. do 1945. godine, biće postavljeno u Novom Sadu.
Novi Sad će dobiti spomen-obeležje Jevrejima, razmatra se i postavljanje biste Trifuna Dimića
Foto: 021.rs
Članovi Saveta za kulturu i informisanje Skupštine grada prihvatili su inicijativu Jevrejske opštine.
 
Takođe, razmatrana je i inicijativa Kancelarije za inkluziju Roma za postavljanje biste "oca romske pismenosti" Trifuna Dimića u Novom Sadu.
 
Savet će u vezi sa tim uputiti zahtev za mišljenje Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada i Urbanizmu.
 
Trifun Dimić (1956-2001) poznat je kao "romski Vuk Karadžić". Dimić je, između ostalog, preveo na romski jezik Ep o Gilgamešu, Novi zavet i Kuran. Pisao je poeziju, prozu, filološke i istorijske studije. Bio je osnivač i predsednik Matice romske, a objavio je i prvi bukvar na romskom jeziku i izradio nastavni plan i program za predmet Jezik i nacionalna kultura Roma.
 
Jedna ulica u Novom Sadu nosi njegovo ime, kao i ogranak Gradske biblioteke u Novom Sadu.
  • Mobilisan devedeseti

    18.10.2021 15:50
    Kada će?
    Kad ce da se podigne spomenik i postavi spomen ploca sa imenima poginulih Novosadjana u oruzanim sukobima i ratovima devedesetih a i onima koji su 99 branili svoju zemlju,mladim vojnocima na redovnom odsluzenju vojnog roka i rezervistima koji su mobilisani neki i mimo svoje volje i slati na razna ratista? Mozda kad prodje 76 godiina koliko je proslo od zavrsetka drugog svetskog rata.!Kada nas ne bude vise zivih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti