Usvojen rebalans budžeta Novog Sada, opozicija kritikovala "gašenje požara" u javnim preduzećima

Gradski odbornici su, bez veće rasprave, usvojili rebalans budžeta i više desetina pratećih odluka na današnjoj sednici.
Usvojen rebalans budžeta Novog Sada, opozicija kritikovala "gašenje požara" u javnim preduzećima
Foto: 021.rs
Dok su predstavnici gradske vlasti uglavnom navodili da se ovde radi o preraspodeli prihoda usled dobre ekonomske klime u Novom Sadu, jer rastu prihodi na osnovu poreza na zarade i imovinu, opozicija je uglavnom kritikovala tvrdeći se novac i dalje troši za pokrivanje gubitaka u poslovanju javnih preduzeća i uzimaju nepotrebni krediti za kupovinu autobusa kada već ima suficita.
 
Gradonačelnik Miloš Vučević je napomenuo da je sa ovim drugim rebalansom budžet grada dostigao rekordnih skoro 300 miliona evra, odnosno 34,4 milijarde dinara. On se zahvalio i Novosađanima i novosadskoj privredi kao urednim poreskim obveznicima kada je u pitanju porez na imovinu. Dodao je da su plate u gradu iznad republičkog proseka, precizirajući da je najveći prihod budžeta porez na zarade koji je sada uvećan za još 600 miliona dinara i ukupno iznosi skoro 11 milijardi dinara.  
 
Sem što je pomenuo izdvajanja za socijalna davanja penzionerima, najsiromašnijima, zatim za putnu privredu i druge troškove budžeta, o čemu je 021.rs pisao OVDE, gradonačelnik je naveo da su sada pomogli preduzećima koja imaju problema sa poslovanjem zbog pandemije, kao što su Spens, Tržnica i posebno GSP koji je dobio još 300 miliona dinara.
 
"GSP nam je pod najvećim udarom. Imamo smanjenje broja putnika, smanjenje broja prodatih karata, a povećanje kilometraže, nove linije i povećanje cene energenata. GSP je pre nekoliko dana imao 117 vozača na bolovanju, što je skoro cela jedna smena i postoje problemi da se sve organizuje, a da građani ne trpe", naveo je Vučević.
 
S druge strane, opozicija iz redova DSS i SRS nije delila mišljenje gradske vlasti o racionalnoj raspodeli novca i navela je da se ponovo vidi da vlast nema dobre planove, jer opet radi rebalans kako bi uskladili brojeve. 
 
Šef odborničke grupe DSS Bojan Radojević posebno je kritikovao dodeljivanje još novca javnim preduzećima. Kritike su se naročito odnosile na 300 miliona dinara za GSP, čime subvencije ovom preduzeću prelaze 1,1 milijardu dinara u ovoj godini. Radojević je ocenio da novac koji se daje za pokrivanje gubitaka nije dobro upotrebljen. 
 
"Taj novac koji se daje Spensu, a posebno GSP-u nije dobro upotrebljen i služi samo za premošćavanje problema i kako bi narod rekao 'baca se u bunar'. Smatramo da GSP predstavlja najveći problem u funkcionisanju Novog Sada, jer imamo saobraćajne gužve i građani se konstatno žale na rad javnog prevoza. Novi Sad ima gotovo pola miliona ljudi i potreban je potpuno drugi koncept rada GSP-a. Sa ovih više od milijardu dinara se moglo mnogo više uraditi. Novac je otišao za neke dugove ili nabavku goriva, a moralo se ući u promenu koncepta rada", naveo je Radojević.
 
On je dodao i da se ne slažu sa zaduživanjem od osam miliona evra za 10 električnih autobusa, ne samo zato što su protiv zaduživanja, jer Novi Sad bi u budžetu trebalo da ima toliko novca, nego što 10 ovih autobusa ne bi ništa rešilo. Prema njegovim rečima, taj novac treba uložiti u pokretanje šinskog prevoza, gradske železnice ili tramvaja, za šta planovi postoje od ranije. 
 
Zamenica šefa odborničke grupe SRS Snežana Mušicki je izjavila da ne mogu podržati rebalans budžeta, jer su uprkos povećanju količine novca u gradskoj kasi povećani i troškovi za više od milijardu dinara, dok su kapitalna izdvajanja smanjena za oko 200 miliona dinara.
 
"Novac se i dalje troši za pokrivanje troškova i 'gašenje požara' u javnim preduzećima, na sve ono što ne bi trebalo da se troši. Ništa veliko i kapitalno se ne radi i imamo više preduzeća gde je realizacija investicija, po izveštajima koji su pred odbornicima, bila nepostojeća u prvih šest meseci ove godine", navela je odbornica SRS.
 
Snežana Mušicki je dodala i posebno da je SRS protiv dodatnog zaduživanja za kupovinu 10 autobusa, jer smatraju da Novi Sad ima dovoljno novca u budžetu za ovakvu investiciju. 
 
Više informacija o odlukama koje su bile na dnevnom redu OVDE.
  • Gojkovic Milan

    19.10.2021 22:52
    Vucevic bi pod hitno trebao da razresi dužnosti kompletan ZIG URBANIZAM I KATASTAR. Zbog te tri institucije ispaštaju svi naši gradjani. Svedoci smo koliko novca ostane u kasi jer stručnjaci iz Ziga ne utroše u investicije…mali porezi su jer ovi iz urbanizma ni posle 20 godina nisu u stanju da potpisu resenja o legalizaciji a u katastru je najveći šljam stavljen da se igra sa živcima poštenog naroda. Hitna smena!!!!!!
  • Gale

    19.10.2021 20:58
    Sramota
    To sta ova vlast radi sa gradskim parama je nevidjen kriminal.
  • Ђенка

    19.10.2021 17:12
    НС
    Otpustite visak radne snage u GSP pune su kancelaruje stranacki zaposlenih sluzbenika koji vuku duplo vece plate nego vozaci Vucevicu iznesi tacan podatak koliko ima zaposlenih GSP koji su na grbaci dradjana Novosadjana

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti