PZP: Krivična prijava protiv odgovornih u "Tržnici" zbog namere da "špijuniraju" građane

Pokret za preokret podneo je krivičnu prijavu protiv Uroša Lončara i drugih odgovornih u JKP "Tržnica" zbog nabavke opreme za prepoznavanje lica.
PZP: Krivična prijava protiv odgovornih u "Tržnici" zbog namere da "špijuniraju" građane
Foto: 021.rs
Kako navode u saopštenju, ova oprema je nedozvoljena, pa je time "Tržnica" oštetila gradski budžet za više od četiri miliona dinara. 
 
JKP "Tržnica" iz Novog Sada je donelo odluku o nabavci kamera, sa softverom za prepoznavanje lica, koji bi imao i bazu podataka u kojoj bi bilo hiljade fotografija osoba koje posećuju novosadske pijace.
 
"Kako je 'Tržnica' 4. oktobra završila tender za nabavku i ugradnju sistema video nadzora za Futošku, Limansku i Najlon pijacu, gde je posao pripao jedinom ponuđaču, firmi 'Neo inženjering', po ceni od 4.374.314,73 dinara sa PDV-om, a da nema zakonskih mogućnosti da se ona koristi došlo je do štete za gradski budžet, koji se puni od poreza koji plaćaju građani? Postojeće zakonodavstvo ne dozvoljava takav vid nadzora i nabavka opreme za svrhu koja je nedozvoljena je smišljeno činjenje krivičnog dela", ističe PZP.
 
Ovu kupovinu označavaju kao "vrhunac bahatosti" za koju odgovornost, smatraju, mora da snosi i predsednik GO SNS i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.
 
"Ova oprema više liči na špijunski centar i karakteristika je načina vladanja režima SNS-a jer im je želja da prate kretanja građana i da to pohranjuju u njima dostupne baze. Da li su novosadski Naprednjaci otišli korak dalje od svoje centrale pa sada u u Novom Sadu planiraju da nadgledaju ko i kod koga kupuje luk i zelenu salatu ili donji veš. Odgovor na ovo i dguga pitanja, posebno ko se drznuo na ovakvu zloupotrebu novca, treba da daju pravosudni organi", zaključuje se u saopštenju.
 
Zbog ove kupovine, koju je otkrio 021.rs, reagovao je i novosadski odbor Demokratske stranke koji je zatražio preispitivanje odgovornosti gradske vlasti i uprave "Tržnice" zbog problematične nabavke video nadzora za prepoznavanje lica.
 
U "Tržnici" su za 021.rs potvrdili da je ova oprema nabavljena, ali su rekli i da se neće koristiti dok se ne stvore zakonske mogućnosti i da štite privatnost građana.
 
Istovremeno za 021.rs su u SHARE Fondaciji za 021.rs rekli da informacije govore da se radi o problematičnoj nabavci i napomenuli da za biometrijsku obradu podatka građana na javnim prostorima, što su ovom slučaju pijace, u Srbiji ne postoji pravni osnov.
  • @novosadjanin

    21.10.2021 11:13
    A šta ako!
    Šta ako samo žele da nas sačuvaju od lopova?
    Šta ako su sve rade samo za doborbit svog naroda, i nikad ne bi ni dinara ukrali jer im se može?
    Šta ako su ofarbali zgrade limana samo jer vole svoju zemlju?
    Šta ako komšija Pera nije imao loše namere, i stvarno bi samo vrh, neće celog?
    Šta ako... toliko dilema...
  • Talični Tom

    20.10.2021 20:28
    Urke uvaljao neke sanduke, pa uložio u video nadzor
  • Neko ko radi na pija

    20.10.2021 19:33
    Najlon
    Pošto nemamo dežurnog policajca na pijaci,mislim da je u redu da se postave kamere. Ima "onih" koji kradu,beže,pa onda mi za njima trči. Pobegnu,a mi ostadosmo i bez robe i para.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti