ATP Vojvodina: Dević tvrdi da je oborio prodaju, stečajni upravnik negira

Investitor preduzeća ATP "Vojvodina" Ilija Dević saopštio je da je Privredni apelacioni sud oborio rešenje o prodaji servisnog centra sa pratećim objektima.
ATP Vojvodina: Dević tvrdi da je oborio prodaju, stečajni upravnik negira
Foto: 021.rs
Kako je naveo, preostali deo koji se tiče autobuske stanice i zemljišta, sud je vratio predmete na ponovno odlučivanje.
 
Međutim, stečajni upravnik ATP "Vojvodina" Nikola Pavlović za 021.rs kaže da nema nikakve odluke o poništenju prodaje, dodajući da su dobili presudu apelacije i da će u narednim danima biti otklonjeni formalno pravni nedostaci, te da će se nastaviti procedura upisa u katastar kupca novog servisa u okviru kompleksa autobuske stanice. 
 
Ilija Dević je naveo u saopštenju da je Privredni apelacioni sud poslednjom presudom, kojom je poništio presude novosadskog Privrednog suda i rešenje stečajnog sudije, potvrdio navode iz njegove žalbe da se postupak u novosadskom Privrednom sudu odvijao prema Zakonu o stečaju iako se predmet ATP "Vojvodina" vodio po odredbama Zakona o stečajnom postupku. 
 
"Privredni apelacioni sud oborio je rešenje o prodaji servisnog centra sa pratećim objektima ATP 'Vojvodina', a za preostali deo, autobusku stanicu i zemljište vratio je predmete na ponovno odlučivanje. Tokom prodaje autobuske stanice i građevinskog zemljišta povređena su procesna pravila tako da prigovori koje smo podneli ja kao poverilac, Komercijalna banka i Državni pravobranilac u ime Poreske uprave nisu stigli do stečajnog veća kao drugostepenog organa što je bitna povreda pravila postupka. Bez obzira na to kakve će biti odluke u daljem toku stečajnog postupka, ova presuda pokazuje da sam sa razlogom dostavljao krivične prijave protiv stečajnog upravnika i postupajućih sudija koje je Tužilaštvo redovno odbacivalo", poručuje Dević.
 
Iako Dević tvrdi da je poništena prodaja, uvidom u odluku Privrednog apelacionog suda se vidi da se samo radi o formalno pravnim propustima koje će ispraviti u okviru stečaja za nekoliko dana. Beogradski sud je poništio prvostepenu odluku novosadskog Privrednog suda o odbačaju Devićevog prigovora time što je ustanovio da je prekršen Zakon o parničnom postupku jer je pogrešno ustnovljeno da je žalba uložena neblagovoremeno. Apelacija je utvrdila da se iz "prijemnog pečata" vidi da je žalba blagovremeno predata u pošti 8. aprila do kada je bio rok, a ne 9. aprila kako je do novosadski sud tumačio kad je stigla pošta. 
 
U drugoj odluci beogradski sud je poništio rešenje stečajnog sudije u kome obaveštava katastar da se obavi upis novog vlasnika tumačeći da je potrebno da se ugovor o prodaji overi kod notara. 
 
Stečajni upravnik ATP-a Nikola Pavlović kaže da nije poništena prodaja, nego da je samo odložen upis kupaca kao novih vlasnika. On tvrdi da su advokati Ilije Devića iskoristili nepreciznost u domaćem zakonodavstvu.
 
"Ovo je propust koji je nastao kao posledica nepostojanja preciznog tumačenja naših zakona. Dok nije bilo notara bilo je dovoljno da se ugovor pošalje u RGZ kako bi se obavio upis novog vlasnika nakon prodaje, ali sada prema stavu koji je zauzeo Apelacioni sud u presudi potrebno je da se taj ugovor overi i kod notara pre slanja u RGZ. Mi ćemo postupiti po rešenju suda, obavesitli smo već kupce i sa njima ćemo obaviti šta je potrebno kako bi se završio postupak prodaje servisne stanice. Okončanje postupka prodaje sada stoji zbog žalbe Devića", navodi Pavlović.
 
Uvidom u podatke o stečaju, koji se redovno objavljuju na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, kao i podacima iz katastra, novac od prodaje je uveliko upotrebljen za izmirenje poverioca, a u katastru još traje upis novog vlasnika "MAT - Real Estate", preduzeća koje je u većinskom vlasništvu biznismena Petra Matijevića.
 
"MAT - Real Estate" je u martu kupio servis po ceni od 1,45 miliona evra, dok su "Evro dom" i "Alfa enterijer" po ceni od 2,3 miliona evra zajedno kupili stari servis i druge objekte. Krajem jula je obavljena još jedna prodaja i tada je MAT za 2,2 miliona evra kupio autobusku stanicu. 
 
Sa ovim prodajama pokrivene su stotine miliona dinara potraživanja poverioca prvog reda, uglavnom Credit Agricole banke, te sada ostaje da isplati još oko 426,4 miliona dinara poveriocima prvog reda i 945 miliona dinara poveriocima četvrtog reda, mada od imovine nije ostalo još mnogo toga za prodaju. 
 
ATP Vojvodina privatizovana je 2004. godine, a potom je novi vlasnik Ilija Dević sagradio međumesnu stanicu u Novom Sadu, sa pratećim servisom. Zamisao Devića nakon dogovora sa tadašnjom vlašću u gradu, na čijem je čelu bila Srpska radikalna stranka, bila je da tu bude nova autobuska stanica. Na kraju se to nije ostvarilo. 
 
Dević od tada poručuje da preduzeće nije otišlo u stečaj zbog rukovođenja firmom, već zato što Grad Novi Sad nije ispunio svoju ugovornu obavezu koju je primio na sebe, a ne zbog lošeg poslovanja i pokrenuo je niz tužbi. Vrednost ovih sporova, gde je negde tužilac samo Dević, a negde samo ATP, ide do više od 26,7 milijardi dinara, što je otprilike jednogodišnji gradski budžet.
 
U pitanju su tužbe za nadoknadu štete, koje je do sada sud odbacio, ali je u jednom slučaju, od pre gotovo deset godina, Novom Sadu naloženo da plati više od 300 miliona dinara, što je tada i urađeno. 
 
Vrhovni kasacioni sud je naveo da su u ovom propalom slučaju krivi i investitor i Grad Novi Sad, jer su prilikom zaključivanja bili nesavesni, "zato što su znali da ugovaraju nešto što je nedopušteno". Većina sporova i dalje traje. Privatizacija ATP-a našla se među 24 sporne privatizacije, čije je preispitivanje tražila Evropska unija. 
  • NSCitizen

    22.10.2021 11:59
    Ko s đavolom tive sadi...

    U celoj ovoj priči neki pokušavaju da zamagle suštinu.A suština je bila da je g.Dević hteo da pribavi sebi privilegovan položaj i dobije poziciju koju drugi nisu mogli da dobiju a sve u dilu sa tadašnjim gradskim vlastima.Tada se nije setio g.Dević da li je bilo pošteno i zakonito da ima takav položaj.Bez obzira na potpisane ugovore ceo posao Dević_ Grad NS nije bio zakonit pa ni pravno dozvoljen.G Dević nije očigledno mario za tu "sitnicu"dok je sve išlo po planu.Ali kad je stvar pukla onda je odjednom proglasio sebe za žrtvu prevare na koju je u stvari sam pristao a ne verujem da nije znao da je cela stvar nezakonita jer je imao iskusnog pravnika pored sebe.Rizikovao je i izgubio i to je njegov problem.Naš problem je što je budžet grada oštećen za 400 miliona dinara koje je grad morao da plati zbog muljanja sa privatnikom.Ko je iz bivše vlasti odgovarao za to.A da gdjica Gojković je nedostupna jer je na vlasti.Ipak nijedna vlast nije doveka.
  • DEVIĆI

    22.10.2021 02:11
    Nećete moći u katastru
    Pripremljene su krivične prijave za ljude iz katastra.Koji nisioci hipoteka će se oreći?
    Da vidim ko će to u ime države?
    Devići moji samo napred
  • Bravo Iko

    21.10.2021 22:23
    ATP Vojvodina
    Nece se upisati.Nikola uvukli su te imaces velike probleme

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.