Ispituje se ko bi otpad iz budućeg Regionalnog centra u Novom Sadu koristio kao energiju

Grad Novi Sad interesuje se da li postoje firme koje bi preuzimale otpad iz budućeg Regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom i koristile ga kao obnovljiv izvor energije.
Ispituje se ko bi otpad iz budućeg Regionalnog centra u Novom Sadu koristio kao energiju
Foto: 021.rs
Grad to čini kroz upravo raspisani neobavezujući javni poziv, na koji mogu da se jave zainteresovane firme. 
 
Poznato je da Novi Sad, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas planiraju zajednički regionalni centar za preradu otpada, a trenutno se priprema tehnička dokumentacija. 
 
Očekuje se da će se preradom otpada stvoriti veća količina produkta koji će biti dalje iskoristiv za dobijanje energije, a pitanje je ko će biti u mogućnosti tu energiju da iskoristi. Očekuje se da će radom postrojenja za mehaničko-biološki tretman otpada ovaj centar raspolagati sa oko 117 tona ovakvog obrađenog produkta dnevno.
 
"Članice regiona imaju nameru da celokupnu količinu RDF/SDF isporučuju potencijalnim partnerima. Od potencijalnih partnera se očekuje da dostave pisma o zainteresovanosti kojim bi iskazali svoju nameru da od Regionalnog centra preuzimaju celokupnu količinu RDF/SDF", navodi se u neobavezujućem pozivu na sajtu Grada.
 
Poziv je otvoren do 9. novembra i ne podrazumeva zvaničnu saradnju sa navedenim gradovima i opštinama, već samo prikupljanje informacija i ispitivanje tržišta.
  • Jovan

    26.10.2021 07:36
    Spalionice
    U svetu se prave pored samih deponija Spalionice smeca, proizvodi se topla voda za grejanje ili struja..
  • Peki

    23.10.2021 09:29
    Pa zna se, cemantara na 7km vazdusnom linijom od NS-a! Njima lepo dobijaju besplatni energent i ustede milione, NS-u lepo ne vidi se smece a gradjanima najlepse jer udisu cist kiseonik uz price o nekakvim precistacima.
  • Lola

    23.10.2021 07:47
    Pod nos
    Novosadjanima,da udišu i truju se,a sve na samo 3 km od centra.
    Da imamo stručnjake i ljude koji vole ovu državu,brinuli bi o svakom segmentu naših života,a ne bi radili samouništavajuće projekte.
    A ćutaćemo i dalje,....ne.
    Iselićemo se linijom nanjeg otpora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti