Novčani jaz: Razlika između plata u beogradskom i vojvođanskom regionu čak 20.000 dinara

Prosečna plata na nivou Vojvodine je 60.933 dinara bez poreza i doprinosa, što je niže od prosečne srpske plate.
Novčani jaz: Razlika između plata u beogradskom i vojvođanskom regionu čak 20.000 dinara
Foto: Pixabay
Prosek zarada u Vojvodini mahom diže samo Novi Sad, koji značajno "odudara" od drugih gradova i opština. Tako je prosečna plata u Gradu Novom Sadu 73.098 dinara neto i stabilno se drži već mesecima. 
 
S druge strane, tradicionalno najniže zarade u Vojvodini imaju zaposleni u Baču - svega 48.692 dinara bez poreza i doprinosa, podaci su poslednjeg preseka Republičkog zavoda za statistiku za avgust.
 
Jaz između plata određenih opština i regiona sve je izraženiji, o čemu je 021.rs pisao poredivši Novi Sad i ostala mesta u Pokrajini. Međutim, taj jaz još je veći između Vojvodine i Beograda i iznosi čak 20.000 dinara.
 
Prema zvaničnoj statistici, prosečne zarade u Beogradskom regionu su 80.288 dinara bez poreza i doprinosa i najjasniji su primer centralizovane privredno-poslovne aktivnosti u Srbiji. 
 
Beogradske plate mahom diktiraju i prosek u javnom sektoru. Prosečne zarade zaposlenih u javnom sektoru su 72.113 dinara, a u javnom državnim preduzećima je prosek 82.823 dinara neto.
 
Medicinari u Srbiji imaju prosečnu platu 71.890 dinara, prosvetari i zaposleni u kulturi zarađuju oko 66.234 dinara, dok su plate mimo javnog sektora 61.519 dinara neto.
 
Šta je prava slika?
 
Brojke koje navodimo samo su ulepšana slika srpskih zarada, kojoj su najbliže visoki državnici i direktori. Prosečan građanin ne zarađuje ni blizu ovih suma, ali postoji statistika koja se vodi i kada se govori o realnim platama.
 
Republički zavod za statistiku obračunava i takozvanu medijalnu zaradu, iznos do kog zarađuje polovina svih zaposlenih u Srbiji. Ovaj iznos je mnogo bliži realnim platama, pa tako medijalna zarada za avgust u Srbiji iznosi 49.933 dinara neto - zapravo je mnogo bliža najnižoj plati meštanina pomenutog Bača.
 
Svim ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • dijasporac

    27.10.2021 19:07
    @Taurus
    Sve hale u Novoj i Staroj Pazovi, Indjiji, Krnjesvcima, Simanovcima su od firmi iz Beograda a 80% zaposlenih stanuje u Batajnici, Zemunu i na NBGD pa je tvoja prica malo verovatna jer se porez placa po mestu prebivalista i statistika plata radi na isti nacin. Zasto bi recimo zaposleni u logistickom centru Lidla u Novoj Pazovi a sa prebivalistem u Novoj Pazovi imao 150 eura manju platu od kolege na istoj poziciji u istoj firmi a koji ima prebivaliste na NBGD?
  • dijasporac

    27.10.2021 18:58
    @Milan
    Ta prica o "sjajnim" 80-tim (70-tim, 60-tim...) je mene izrazito nervirala u samoj mojoj porodici. Roditelji su krajem 90-tih otisli u penziju i imali kriminalno malu penziju, to ih je uz sve sto se desilo 90-tih ekstremno povredilo i psihicki odusak su imali o svojoj sjajnoj karijeri i godinama neverovatno dobrog zivota, pogotovo u 80-tim. Majka koja je u penziju otisla kao medicinska sestra je navodno '89-90 imala 2 hiljade DEM plate a otac, inzenjer u DTD je "ubijao" 3 hiljade DEM. A ja koji sam ziveo u istoj toj porodici '80-tij imao sam sasvim drugo secanje, secao sam se da nam je falilo ovo ili ono, da sam mastao o nekim stvarima koje nismo mogli sebi priustiti.

    Jednog dana, na tavanu porodicene kuce medju kutijama sa starom dokumentacijok nadjem kovertu sa mesecnim izvestajima za platu mog oca, uredno slozene koverte od '76-'95. I gle, posto sam bio siguran da je '90-te DEM bio fiksiran za 7din, vidim da moj otac nije prebacio 10 hiljada dinara ili 1450 DEM. Sledeci put kad je poceo svoju pricu o tyome kako je njegovo vreme bilo sjajno vreme, kako se zivelo tada, paaaf, papire na sto, ko je bre imao 3 hiljade platu. Odustali su od price o platama za koje si mogao da kupis yuga 45 ali su i dalje '80-te ostale najbolje godine.

    Vremenom sam se i ja postajao tolerantniji prema njima, pa ih pustim jer znam da im ta prica daje neku satisfakciju za njihovu mladost.
  • Taurus

    27.10.2021 07:16
    Da
    Ne čudi me ovaj podatak, moj zet i ja, isti posao radimo. On u Novoj Pazovi, ja u BG, meni plata skoro 150 evra veća. Veliki je jaz izmedju prestonice i ostatka zemlje, nažalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti