Novosađani će moći da ugrađuju solarne panele uz subvencije: Detalji poznati uskoro

Grad Novi Sad dobio je pet miliona dinara na javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike za program energetske sanacije porodičnih kuća, odnosno za ugradnju solarnih panela u domaćinstvima.
Novosađani će moći da ugrađuju solarne panele uz subvencije: Detalji poznati uskoro
Foto: 021.rs
Uslov za dobijanje ovog novca bio je da je i Grad spreman da izdvoji istu sumu iz budžeta za ovu namenu, što je učinjeno. U narednom periodu biće potpisan ugovor s ministarstvom, a na Gradu će potom biti da tenderom pronađe izvođače radova na ugradnji solarnih panela.
 
Potom će biti raspisan javni poziv za domaćinstva za ugradnju solarnih panela, na principu subvencije - Grad/Država finansiraju 50 odsto ulaganja, a domaćinstva preostalih 50 odsto do ukupne potrebne sume. 
 
Novi Sad je tražio i dobio maksimalan mogući iznos na ovom javnom pozivu. U Ministarstvo je pristiglo 48 prijava, ali je samo 37 bilo uredno i prošlo na pozivu.
 
Gradovi i opštine koje su se javili bili su rangirani na osnovu više kriterijuma: prethodno iskustvo, finansijska mogućnost da izvedu ideju i stepen razvijenosti, a Novi Sad nije bio među najjačim na toj listi. Na prvom mestu je sa 97,20 bodova Kraljevo, ali je ovaj grad tražio i dobio dva miliona dinara. Grad Novi Sad je zauzeo 32. mesto na listi sa 73,20 bodova, ali i odobrenih pet miliona dinara. Najmanje novca će za ugradnju solarnih panela za svoje građane izdvojiti Zemun, koji je tražio i dobio 500.000 dinara.
 
 
Inače, interesovanje za ovaj javni poziv bilo je veliko, te je ministarstvo, na početnih 50 miliona dinara, preraspodelom novca dodalo još 47,6 miliona dinara. 
 
Bilo je i neblagovremenih i neurednih prijava, pa će tako zbog grešaka lokalnih vlasti bez prilike da ugrade solarne panele biti građani Niša, Požarevca, Žablja, Malog Iđoša, Pirota, Kruševca, Preševa, Odžaka, Brusa, Mionice i Lebana. 
 
Novi Sad se na ovaj način delimično iskupljuje zbog propusta pre nekoliko meseci, kada gradska uprava, na iznenađenje mnogih, nije konkurisala na javnom pozivu istog ministarstva za zamenu stolarije. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u junu je za 021.rs rekao da Grad najverovatnije nije konkurisao jer uprava nije imala pripremljenu dokumentaciju, a umesto pravog objašnjenja iz uprave, Novosađanima je odgovorio gradski odbor SNS.
 
Procena je da će domaćinstva u januaru saznati da li će ugrađivati solarne panele, a moguće je da će i tada početi prve ugradnje na krovove.
  • piskaralo

    04.03.2022 11:52
    krimi rad
    Mora da im je negde nula pobegla jer sa 5.000.000 može da se uradi 14 kuća ako se plaća 50/50
  • Lalo

    09.02.2022 07:57
    Malo crniće = Novi Sad
    Za 8 semafora 60 milki, a za ceo Novi Sad 5, za solarne panele.
  • Nebojša

    29.10.2021 21:37
    Hahahaahaa 5 miliona
    Ne mogu da verujem sta citam. Pa obo je toliko zamajavanje i j.. anje umizak naroda da je preslo sve mere.
    Pa oni klepe na tenderu duplo vise para a godisnje barem 5 miliona evra a ovo nude 5 miliona dinara i kada se doda republickih 5 to znaci da nema ni za 20 domacinstava.
    A kako ide preko tendera to je onda za 15 lljudi najvise. A kako nisu dali za stolariju, ovo jasno pokazuje da je drzava PODIGLA ZELENI KREDIT OD 1,75 MILIJARDI EVRA a daje ljudima u celoj Srbiji ne vise od nekoliko miliona evra. Bezobrazno i ponizavajuce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.