Izdvojeno više od 97 miliona za projekat uređenja zaštićenog Almaškog kraja

Vlada Vojvodine dala je skoro 100 miliona dinara za projekat urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja, saznaje 021.rs.
Izdvojeno više od 97 miliona za projekat uređenja zaštićenog Almaškog kraja
Foto: 021.rs
Tenderom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada tražio se ponuđač koji će napraviti projekat za očuvanje 22,58 hektara Almaškog kraja. Ovaj deo šireg gradskog jezgra pre dve godine proglašen je za zaštićenu kulturno-istorijsku celinu.
 
Kako se vidi u dokumentaciji u koju je 021.rs imao uvid, vrednost ugovora je 97,5 miliona dinara sa PDV-om, a rok za pravljenje projekta je 90 dana. 
 
Posao je pripao jedinim ponuđačima na tenderu, a u pitanju su uglavnom novosadske firme. Đorđe Bajilo arhitekti su nosioci posla, a tu su još i Vojvodinaprojekt koji će raditi na projektovanju saobraćajnica, vodovoda i kanalizacije, dok su u grupi još i KLM Inženjering, Engineering i Itellinea iz Beograda. 
 
Posao tih firmi biće da naprave projekat koji će omogućiti obnovu kompletne infrastrukture (vodovod i kanalizacija, elektroenergetske instalacije, osvetljenje i dizajn svetla, telekomunikacioni sistemi, sistemi tehničke zaštite), parterno uređenje sa inovativnim rešenjima urbanog mobilijara po meri (fontane, bunari, javne česme i sl.), akcentovanje mikrocelina umetničkim instalacijama, elementima vizuelne komunikacije i signalizacije, turističke i digitalne signalizacije. 
 
Takođe, očekuje se da se predlože saobraćajna rešenja koja će, između ostalog, omogućiti usporavanje saobraćaja i pristup javnim površinama svima, bez prepreka u kretanju.
 
"Sve javne površine se uređuju, a posebnu pažnju treba posvetiti uređenju mikro trgova i to: plato ispred porte Almaške crkve, plato na uglu Ulica Petra Kočića i Sterijine, južni deo Ulice zemljane ćuprije i deo Ulice Đorđa Rajkovića, deo Ulice Save Vukovića kod spajanja sa ulicama Zlatne grede i Skerlićevom, proširenje u Ulici Koste Hadžija mlađeg, proširenje u Ulici Matice srpske ispred kuće Hadžijevih. Ove površine se namenjuju za dominantno pešačka kretanja i odmor, a neophodne kolske komunikacije se planiraju u istom nivou ulice i primenom modela integrisanih ulica. U okviru ovih celina je obavezno parterno i hortikulturno uređenje, moguće prisustvo vode (fontane, česme i drugo), umetničke i spomeničke skulpture i drugo, bez formiranja parking prostora", stoji u projektnom zadatku za uređenje Almaškog kraja.
 
Za sada iz gradske vlasti nije bilo informacija kada bi radovi usledili, mada je ranijih godina bilo više pomena o potrebi uređenja i sređivanja Almaškog kraja.
  • Deki

    02.11.2021 02:36
    Zašto? Kakva bre led rasveta, telekomunikaciona stvari? Čemu da moderna glupost u lepom i starom jezgru? Kakva el mreža i kanalizacija? Evo meni sve radi! Ne dirajte ništa pobogu ljudi! Ovo je za nas stanovnike podbare, pored parkinga još 3 godine mučenja privlačenja pored gradilišta! Pa nadvožnjak pravite 6 meseci, koliko ćete naselje.
  • Vv

    01.11.2021 16:47
    Vv
    Obicno pranje para od strane sns sekte!
  • Nenad

    01.11.2021 16:01
    Eto, baš "čudno" što se prijavio samo po jedan ponuđač na tenderu, skoro da čovek pomisli kako su uslovi bili tako postavljeni da ih samo dogovoreni zadovoljavaju. Ali nećemo to da pomislimo, jer u gradskoj vlasti sede sve same poštenjačine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti