HPV vakcine i testovi za brzo otkrivanje respiratornih infekcija kod dece stigli u Novi Sad

U Dom zdravlja "Novi Sad" stigli su testovi za brzo otkrivanje uzročnika akutnih respiratornih infekcija i HPV vakcine.
HPV vakcine i testovi za brzo otkrivanje respiratornih infekcija kod dece stigli u Novi Sad
Foto: 021.rs
Kako je saopšteno, u ambulante Službe zdravstvene zaštite dece Doma zdravlja "Novi Sad", početkom novembra stigli su brzi kombinovani testovi za detekciju Influence A, Influence B, Respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i SARS KoV2, za čiju nabavku je iz budžeta Grada izdvojeno 20 miliona dinara. 
 
Ovi testovi omogućavaju da izabrani, iskusni pedijatri, u svojim ordinacijama mogu brzo i lako da utvrde uzročnike akutnih respiratornih infekcija kod dece uzrasta do 14 godina i da ih shodno rezultatima testiranja pravovremeno leče.
 
"Nabavka osam hiljada testova sprovedena je u okviru projekta 'Podrška epidemiološkom nadzoru nad akutnim respiratornim infekcijama u Gradu Novom Sadu u sezoni 2021/2022 godina' koji realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine. Do sada je 42 dece testirano na ovaj način i pokazalo se da pedijatri mogu, za nekoliko minuta da utvrde etiološke strukture virusnih uzročnika kod dece, a samim tim i da brže i kvalitetnije odluče pri izboru odgovarajuće terapije", izjavio je Dragan Stajić.
 
On je dodao da su, istovremeno u Dom zdravlja "Novi Sad" stigle i četvorovalentne vakcine "Gradasil" protiv HPV infekcija i pozvao roditelje dece uzrasta od 12 do 18 godina da se informišu i prijave svoju decu kod izabranog pedijatra jer je to najvažnija stvar koju mogu da učine za njih.
 
"Prevencija humanog papiloma virusa je jako značajna jer je ovaj virus među glavnim uzročnicima raka grlića materice i drugih karcinoma. U našoj zemlji godišnje od te opake bolesti oboli i do 1500 žena a umre čak 600. Novi Sad je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja već drugu godinu za redom omogućava besplatnu vakcinaciju, a za tu namenu ove godine izdvojili smo 15 miliona dinara. Trenutno raspolažemo sa 2270 doza i najveće interesovanje je u uzrasnoj grupi od 12 do 15 godina", objasnio je dr Stajić.
  • Ns

    08.11.2021 22:33
    U engleskoj vakcinisu i decake i devojcice hpv vakcinom.
    Posle 13 god od pocetka vakcinacije mnogo je manje obolelih od raka nego ranijih godina.
    Vakcina je odlicna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti