ANKETA: Grad naručuje analizu uzroka saobraćajnih nesreća - kako vi ocenjujete bezbednost?

Grad Novi Sad naručuje analizu saobraćajnih nesreća na ulicama vojvođanske prestonice, a kako bi se stekao uvid u kritične tačke u saobraćaju.
ANKETA: Grad naručuje analizu uzroka saobraćajnih nesreća - kako vi ocenjujete bezbednost?
Foto: 021.rs

Analizu je naručila Gradska uprava za saobraćaj za period od prvih šest meseci ove godine.

Svi podaci na jednom mestu trebalo bi nadležnima u Gradu da pokažu gde su problemi u saobraćaju, a koji dovode do smrtnih ishoda na putevima i da li je u moći Grada da saobraćajne nesreće, mahom popravkom puteva, spreči.

"Cilj analize je da se pronađe sled događaja koji je doveo do nastanka nezgode, primarno usmeren ka uočavanju nedostataka puta kao faktora bezbednosti saobraćaja. Projekat treba da obezbedi predlog mera koje doprinose poboljšanju identifikovanih opasnih mesta, odnosno deonica, na kojima će, nakon implementacije, biti podignut nivo bezbednosti saobraćaja", navodi se u tenderskoj dokumentaciji gradske uprave.
 
Od autora studije očekuje se, osim sistemskih prikaza svih okolnosti nesreća, da daju i detaljan predlog mera za sprečavanje nesreća na lokalnim putevima i ulicama.
 
Stručnjaci koji će dobiti posao na tenderu trebalo bi da prikupe sve informacije o nesrećama od policije, da izađu na teren i evidentiraju tačno kako je do nesreća došlo, kao i da uvide da li je nesreća mogla da bude izbegnuta i na koji način. 
 
Sam izveštaj o nezavisnoj oceni okolnosti nesreće treba da sadrži vreme, mesto, vrstu nesreće, broj učesnika i poginulih, što više dostupnih informacija o svima uključenim u nesreći - uključujući informacije o psihofizičkom stanju, potencijalnoj vožnji pod uticajem alkohola ili opojnih droga, upotrebu pojasa, kaciga, vazdušnih jastuka, potom kakvi su učesnici u saobraćaju (vozači, pešaci i dr.), podaci o vozilima, stanje na putevima, težinu povreda, i kakvi su bili vremenski uslovi u datom trenutku.
 
Autori analize mogu i da razgovaraju sa nadležnima na održavanju putevima i ulica kako bi i od njih čuli šta su najveći problemi u bezbednosti saobraćaja u Novom Sadu.
 
Za ceo posao, angažovani na izradi ove studije imaće 60 dana, a nadležni u Gradu očekuju da će im studija služiti da unaprede bezbednost na putevima. 
 
Javna nabavka je otvorena do 16. novembra. 

  • MisterStruka

    11.11.2021 09:31
    hmmm
    Nzn sta da kazem, saobracaj u gradu je strava i uzas. Malo puteva, puno automobila jednako haos.
    Dodaj na to losu kulturu voznje na nasim putevima i imas recept za katastrofu, ljudi srljaju po putevima ko da su sami na svetu i sto da ne, ne pamtim kad sam zadnji put video pandure da zaustavljaju vozace na nekoj prometnoj lokaciji tip bulevar oslobodjenja. Vozaci NE ZNAJU da parkiraju, ne znaju znake, ne prate sta se desava oko njih, dodje mi da izlupam one sa sva 4 upaljena zmigavca sto blokiraju celu traku da ne redjam dalje
    Problem van toga su jos i kamikaza biciklisti kojih se vise bojim nego autobusa i ovo leto mal nisam zavrsio u urgentnom kada se ispred mene na sred biciklisticke staze pojavila gospodja sa duplim kolicima na sred staze, zeno tupava trotoar 5m sirok skoro nikog na njemu plus glatkiji asfalt i ti guras svoje bebice po stazi koja je jedva 1.5m siroka
  • Uslovno zeleno

    10.11.2021 22:40
    @Vlada
    Ako imaš vozačku dozvolu, pocepaj je.
    Zakon o bezbednosti saobraćaja, član 143:

    "Semafor sa trobojnim svetlima može da ima dodatni svetlosni saobraćajni znak u obliku zelene strelice (uslovni znak).

    Znak iz stava 1. ovog člana označava da vozač može vozilom da prođe svetlosni znak samo u pravcu označenim strelicom i za vreme dok je upaljeno crveno ili žuto svetlo pri čemu mora da propusti sva vozila koja se kreću po putu na koji ulazi kao i da propusti pešake koji prelaze preko kolovoza."
  • /

    10.11.2021 18:08
    /
    @MileBukovac
    dzaba, jesul ovi uveli 'pola ti se prasta ako odmah platis'

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti