FOTO: Oboleli od multiple skleroze širom Vojvodine isprobali nove metode rehabilitacije u Šajkašu

Oboleli od multiple skleroze prošle nedelje su imali priliku da probaju neke od novih i vrlo korisnih vidova rehabilitacije na inkluzivnom salašu u Šajkašu.

Reč je o akciji koju zajedno organizuju Društvo multiple skleroze Vojvodine iz Novog Sada, Savez Srbije za nordijsko hodanje iz Beograda, Konjički klub "Filipus" i Udruženje građana "Vera Ljubav Nada", a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Članovi udruženja obolelih od mutiple skleroze iz Bačke Palanke, Bačke Topole, Kikinde, Novog Sada, Zrenjanina i Subotice su imali priliku da učestvuju u nekoj od aktivnosti zajedno sa decom i mladima sa poteškoćama u intelektualnom i fizičkom razvoju, kao i meštanima Šajkaša.

Instruktori Saveza za nordijsko hodanje su korak po korak davali individualne i grupne smernice o načinu izvođenja ove tehnike rehabilitacije. Korišćenjem specijalno dizajniranih štapova, osim boljeg balansa, stabilnosti i same fizičke aktivnosti, učesnici su osetili i psihološko rasterećenje od straha zbog eventualnog pada. Pri nordijskom hodanju, telo se u svakom trenutku nalazi na bar tri tačke oslonca. 
 
 
Ovaj vid rehabilitacije osnažuje koordinaciju i koncentraciju, jača zglobove, kičmu, mišiće ruku, ramenog pojasa, stomaka, leđa i nogu, čime se postiže opšte psiho-fizičko poboljšanje organizma. Od opreme su potrebni dobra volja, dva štapa i par patika. 
 
Domaćini salaša i instruktori terapijskog jahanja su se potrudili da veliki broj zainteresovanih dobije izuzetno kvalitetnu hipoterapiju čiji se učinak veoma brzo može osetiti. Jedinstvo u pokretu konja i jahača, uz vođstvo stručnog kadra, omogućili su i izvođenje vežbi u toku samog procesa.
 
Za učesnike kojima je baštovanstvo draže, organizovano je rasađivanje začinskog bilja i sezonskog cveća, koje su mogli da ponesu sa sobom kao uspomenu na ovaj višestruko koristan dan ispunjen dobrim raspoloženjem. Iako su maske sakrivale lica, priča, šala i smeh je bilo na pretek. 
 
Oboleli od multiple skleroze i drugih oblika invalidnosti, naročito mlade osobe sa invaliditetom se često zatvaraju u stanove, da izbegnu poglede i sažaljenje drugih. Realizacijom ovakvih aktivnosti šaljemo jasnu poruku da su Društvu jednako važni svi građani.
  • Slucaj

    22.11.2021 21:28
    Drago mi je da su nabavili novog konja. Steta za Hercega...
  • Pmila ns

    22.11.2021 12:39
    MS
    Rekla bih roditeljima i prijateljma da stalno posmatraju decu i poznanike. Nije svejedno kad se bolest dijagnostikuje, mnogo je vazno da to bude u pocetku bolesti. Nikako ne propustiti probleme sa ocima, utrnulost tela, hodanje...sto pre reagujete, postoji lecenje . Svima zelim da budu zdravi i korisni sebi i zajednici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti