Pitali ste, odgovaramo: Semafor na nebezbednoj saobraćajnici na keju

Proteklih godina mogli smo u nekoliko navrata da čitamo o udesima koji su se događali na uglu Beogradskog keja i Episkopa Visariona.

Mediji su izveštavali o povređenoj devojčici, koju je udario autobus na ovoj raskrsnici, o dvoje povređenih prilikom sudara dva vozila, o dvojici muškaraca koji su povređeni u februaru ove godine...

Nezbezbedna raskrsnica zabrinula je građane koji je prelaze kako bi došli do šetališta na keju.

Jedan od građana, koji se javio na poziv 021.rs da se prijavi komunalni problem, požalio se upravo na ovu raskrsnicu. 
 
"Stanari okolnih zgrada se pitaju da li neko iz MZ 'Dunav' vidi koliko je opasna ova raskrsnica i kada će nešto preduzeti da bi se sprečile i veće nesreće. Sete se građana samo pred izbore kad skupljaju za sebe potpise. Na istom pešačkom prelazu majke sa bebama u kolicima prelaze često ka šetalištu, stari ljudi i deca takođe, dok vozači voze velikim brzinama i ne staju da propuste pešake. Krajnje je vreme da neko pomogne da se postavi semafor i zaštite životi", poručio jedan Novosađanin.
 
U Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije navode za 021.rs da je "u cilju unapređenja bezbednosti u odvijanju saobraćaja u predlog budžeta za 2022. godinu uvrštena izrada projektne dokumentacije za izgradnju četiri semafora na Beogradskom keju".
 
"Na raskrsnicama sa ulicama Marka Miljanova, Episkopa Visariona, Miloša Bajića i Dunavske. Po završetku projektne dokumentacije i ishodovanju potrebnih dozvola, planiraće se sredstva i za izgradnju semafora na navedenim lokacijama", poručuju u upravi za 021.rs.
 
Kako dodaju, Beogradski kej je primarna gradska saobraćajnica sa visokim intenzitetom saobraćaja na kojoj nije moguće postavljati usporivače brzine. 

Tekst je nastao u okviru projekta "Media for all - Engaged citizen reporting", koji sprovodi British Council uz finansiranje Vlade Velike Britanije.

  • Vlado

    28.02.2023 01:59
    Regulisanje saobraćaja
    Postavljam pitanje, kako propisno i bezbedno preći raskrsnicu desnom stranom, u smeru rastućih parnih brojeva Temerinska – Venizelosova.
    Jednom sam se vozio biciklom i zatekao pored raskrsnice saobraćajnog policajca na motoru. Prišao sam mu i pitao kako da propisno i bezbedno pređem tu raskrsnicu. Pitao sam u ime invalida, starih, žena sa decom, pešaka, biciklista, … sviju, pa i u svoje ime. Naravno, izrekao sam još i neke kvalifikacije o ludaku koji je projektovao signalizaciju na toj raskrsnici. Policajac se složio samnom, na moje produženo lupetanje o ludaku …, slegao ramenima ali me je savetovao da budem jako oprezan kada tu prelazim.
    Hvala mu, ali dokle ovako? Da li ima neko u ovom gradu od nadležnih, odgovornih, da ovakvu i slične situacije otklanja po hitnom postupku, ili se možda čekaju žrtve, koje će eventualno nešto pokrenuti.
    Ne treba se čuditi kada prolaznici tom (i sličnim) raskrsnicom na glas upućuju najsočnije reči kritike - psovke odgovornima!
  • ns posmatrac

    26.11.2021 09:58
    Saobracaj
    Vise tolerancije i razumevanje bice manje saobracajnih udesa.

    U saobracaju su uvek dve strane potrebne za nesrecu.
    Jedna koja nepostuje pravila ili je napravila previd i druga koja je neoprezna.
    Toliko je pesaka koji prelaze ulicu i negledaju da li ima saobracaja da je to suludo. Ja kad sam pesak ili biciklista dvaput proverim da li ima saobracaja kada prelazim i obavezno ostvarim kotakt ocima sa vozacem tako da sam siguran da me je video i da ce se zaustaviti.
    Isto i kao vozac auta i prelazim preko pesackog.
  • Mozda

    24.11.2021 14:11
    Mozda kada bi svi vozili prema ogranicenju i prestali da stiskaju gas po "principu da budem ispred tebe" i da se ne zalecu, bude nesto.
    Vidis da neko krece da se prestroji, skrene, pusti ga brate. Ne moras juriti.
    I pesaci treba da budu svesni da ne mogu bas zakoraciti na pesacki kad je auto na metar od njih.
    Svi treba da poradimo na svom ponasanju u saobracaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti