Plan Almaškog kraja u ponedeljak pred odbornicima: Evo šta je promenjeno

Na sednici Skupštine grada zakazanoj za ponedeljak, 29. novembar, odbornici će odlučivati i o Planu generalne regulacije Almaškog kraja koji je bio na javnom uvidu do 4. avgusta.
Plan Almaškog kraja u ponedeljak pred odbornicima: Evo šta je promenjeno
Foto: 021.rs

Nakon javnog uvida, javne rasprave i sednice Komisije za planove, u samom PGR nije promenjeno mnogo bitnih stavki.

U roku je dostavljeno 13 primedbi, predloga i sugestija, od strane građana, investitora, Akademije umetnosti, Društva arhitekata Novog Sada, Udruženja građana "Almašani" i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Akademiji umetnosti je usvojena primedba kojom su tražili da se poveća dozvoljena spratnost objekta ove ustanove u Kosovskoj 33 kako bi se rešile prostorne potrebe.
 
Takođe je delimično prihvaćena primedba Društva arhitekata koja se odnosi na obavezno raspisivanje konkursa kada je u pitanju dogradnja kompleksa Matice srpske
 
Na predlog Udruženja "Almašani" određeno je da se objekat od spomeničke vrednosti u Sterijinoj 7 zadrži u postojećim gabaritima sa strane koja gleda na ulicu.
 
Zavod za zaštitu spomenika kulture je skrenuo pažnju na prvobitno planirano uređenje parking površina "perforiranim pločama sa travom", jer se ne uklapa u ambijentalnu celinu i postojeću staru kaldrmu. Ova primedba Zavoda je usvojena.
 
Ostale stavke u Planu koji je bio predstavljen javnosti pre nekoliko meseci se zadržavaju.
 
U Ulici Save Vukovića broj 28, kompleks nekadašnje kožare, prema planu, biće iskorišćen za namenu kulture, obrazovanja, starih zanata, građanskog aktivizma i slično. 
 
Takođe, moguće je da će biti izgrađen objekat pored Kulturne stanice "Svilara" (uz Kosovsku ulicu) za potrebe Akademije umetnosti u Novom Sadu. 
 
Deo parcele u Temerinskoj 26 može biti iskorišćen za potrebe zdravstvene ustanove, odnosno, predviđeno je rušenje objekta na ovoj adresi kako bi se dogradio objekat koji ima prizemlje i potkrovlje, a koji bi služio za potrebe novoosnovanog Centra za reproduktivno zdravlje u Almaškoj 4. 
 
Nekoliko ulica u Almaškom kraju, uključujući Matice srpske, Miloša Obilića, Milana Rakića i Sterijinu, mogle bi da dobiju nove stambene ili poslovne zgrade, koje bi najviše imale prizemlje, jedan sprat i potkrovlje. 
 
Najviša nova zgrada u ovom kraju mogla bi da se nađe na Trgu Marije Trandafil broj 4. Objekat koji bi trebalo da ima najviše dva sprata i potkrovlje zamišljen je kao zgrada za poslovanje.
 
U planu se navodi i da je predviđeno utvrđivanje prava službenosti prolaza kroz kolski pasaž i parcelu do parcele kompleksa Matice srpske koja se često koristi za parkiranje Novosađana koji imaju obaveze u centru grada. Navodi se i mogućnost da se u podrumskoj etaži ispod cele parcele izgradi garaža.
 
"Parkiranje vozila se planira za potrebe korisnika Matice srpske i Biblioteke Matice srpske. Da li će režim korišćenja garaže biti delimično i uslužni (javni) zavisiće od vlasnika objekta", navodi se u planu. 
 
Plan definiše i mogućnost izgradnje biciklističke staze, ali je, kako se navodi, tu mogućnost neophodno razmotriti sa službom zaštite i u periodu nakon usvajanja plana. Zbog toga tačan položaj biciklističke staze na istočnom (parnom) delu Temerinske ulice nije utvrđen.
  • Marko.M

    25.11.2021 09:53
    Marko.M
    Evo ja prvi dajem staru kucu na podbari za dva stana i nesto para! Vlasnik 1/1 nema tereta,grejanje na struju! Na ovo sirimastvo neko da odbije novo za stari...pa vi ljudi niste zaista normalni! Stose mene tice neka izgrade nebodere,meni moje njima njihovo!
  • Dule

    25.11.2021 07:17
    Dule
    I treba sve staro i vlazno srusiti! Kakve vajde od tih kuca....? Samo muka za vlasnike! Bilo je to nekada davno dobro,vise nije! Svaki grad se razvija i napreduje! Para za odrzavanje tih starih kuca nema a i da ima neisplatise ulagati! Budimo realni i iskreni! E sada sto ce neko od vlasnika lepo da zaradi...to je njegova sreca i nek uziva! Hvala!
  • Dule

    25.11.2021 07:16
    Dule
    I treba sve staro i vlazno srusiti! Kakve vajde od tih kuca....? Samo muka za vlasnike! Bilo je to nekada davno dobro,vise nije! Svaki grad se razvija i napreduje! Para za odrzavanje tih starih kuca nema a i da ima neisplatise ulagati! Budimo realni i iskreni! E sada sto ce neko od vlasnika lepo da zaradi...to je njegova sreca i nek uziva! Hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti