FOTO, VIDEO: Pogledajte kako je protekla blokada u Novom Sadu

Varadinski most je danas bio mesto blokade i sukoba policije sa građanima.
FOTO, VIDEO: Pogledajte kako je protekla blokada u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Blokade, koje su organizovane širom Srbije zbog usvajanja Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i izmena Zakona o eksproprijaciji, u Novom Sadu su dovele do najvećih demonstracija u poslednjih godinu i po dana.

Na Varadinskom mostu, od 14 do 15 časova, atmosfera je bila vrlo naelektrisana i u pojedinim trenucima se činilo da je potrebna samo jedna iskra da dođe do intervencije policije ili tuče građana sa snagama bezbednosti.

Krenimo redom.
 
Tačno u 14 časova, grupa od oko 200-300 građana je sa transparentom stala na početak Varadinskog mosta sa novosadske strane i najavila da je blokada počela.
 
 
Već minut kasnije, na mostu se pojavilo više policajaca u civilu, među kojima je bio i načelnik novosadske policije Slobodan Malešić.
 
Policajci su prišli nekolicini mladića koji su imali megafon i saopštili im da se sklone sa mosta jer im nije dozvoljeno da blokiraju saobraćaj. Kako su građani glasno to odbili, usledilo je još jedno upozorenje.
 
 
Pošto je i drugi poziv policije da se sklone sa mosta bio odbijen glasnim negodovanjem građana koji su zauzeli kolovoz, pojavila se grupa pripadnika žandarmerije u opremi za razbijanje demonstracija, od kojih su neki imali oružje za bacanje suzavca. Dok su ih građani pozivali da se sklone i puste ih da na miru održe jednosatnu blokadu, žandarmi su se raspodelili i potom po naredbi krenuli da guraju ljude sa kolovoza na pešačke staze.
 
Kako su se uverili reporteri 021.rs, ovo guranje je proteklo uz obostrane psovke, povremene jauke i, mada su žandarmi bili vrlo uporni, nisu uspeli da uklone građane. Tokom guranja, dosta žena je stalo u prvi red, a neke su molile policajce da ih puste.
 
Tada je privedeno nekoliko mladića koji su odbijali da se sklone, a pojedini demonstranti su se žalili da je žandarmerija pregruba i da ih udaraju štitovima i gaze, iako oni samo mirno stoje. 
 
 
Guranje je trajalo desetak minuta kada je napravljen krug na sredini kolovoza i tada se došlo u neku pat poziciju. U sredini su bili žandarmi, a okolo građani i niko nije hteo da ustukne, tako da je most ostao blokiran. Povremeno se činilo da će doći do eskalacije sukoba jer ni jedna strana nije htela da se pomeri, međutim, nije došlo do incidenata.
 
U naredenih pola sata žandarmerija i policija uglavnom nisu pokušavali da sklone građane sa zauzetog kolovoza, mada je bilo povremenih guranja. Novosađani su sve vreme vikali "Izdaja, izdaja", "Ne damo Srbiju", "Rio Tinto marš iz Srbije", "Spustite štitove" i slično.
 
 
Blokadu na Varadinskom mostu je preletao i helikopter za koji se moglo čuti da pripada snagama žandarmerije.
 
Posle sat vremena blokade, građani nisu napustili most, nego su odlučili da tu ostanu dok se ne oslobode privedeni mladići, kojih je, kako se moglo čuti, bilo osam ili devet. Nakon desetak minuta, kada se čulo da su u stanici policije ostali samo aktivista Miran Pogačar i još jedan mladić, građani su odlučili da odu do stanice u Pap Pavla.
 
Dok su demonstranti polako napuštali Varadinski most i pravili kolonu niz Bulevar Mihajla Pupina, pojedini pripadnici žandarmerije bili su vrlo neprijatni prema građanima - gurali su ih i vikali na njih. 
 
 
Tokom šetnje centrom, Jevrejskom ulicom i Bulevarom oslobođenja, protestna kolona se značajno uvećela, na više od hiljadu građana.
 
Nakon dolaska do policijske stanice, građani su poslali delegaciju koja je tražila da se svi privedeni puste.
 
 
Kolona demonstranata je došla pred sam ulaz u stanicu, dok je unutar dvorišta stajao kordon koji nije izašao pred građane.

Posle nekoliko minuta, Pogačar i još jedan mladić su pušteni.

Nakon govora, građani su se razišli, uz poruku da će se vratiti i da je ovo bila samo prva blokada.

  • Cika Mika

    02.12.2021 18:19
    @Vladan i ostali
    Iskreno se nadam da cete biti ljudi, i razumeti da propustite vozila sa bolesnim, starim ljudima, ili roditelje sa malom decom. A sad kad znam gde najavljujete blokadu znam da vas u sirokom luku zaobidjem.
    Moje neslaganje sa vama ostaje konstantno, ali to zaista nije tema.
  • Vladan

    01.12.2021 10:54
    @Cika Mika

    Iskreno se nadam da ćeš se zateći i u sledećoj blokadi, slobodno se predstavi i objasni gde žuriš, totalno ćemo te uvažiti.
  • 2-021

    30.11.2021 22:55
    Srbija se budi !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti