Sedam ulica u Veterniku dobijaju imena po poslanicama Velike narodne skupštine

Komisija za nazive delova naseljenih mesta prihvatila je da sedam ulica u Veterniku dobiju imena po poslanicama Velike narodne skupštine, održane 25. novembra 1918. godine.
Sedam ulica u Veterniku dobijaju imena po poslanicama Velike narodne skupštine
Foto: 021.rs
Ulica broj 29 dobija naziv po političarki, urednici i aktivistkinji Milici Tomić, ulica broj 15 po Katici Rajčić, ulica broj 13 po Mariji K. Jovanović, a ulica broj 14 po Mari Đorđević Malagurski.

Ulica broj 16 dobija naziv po Mandi Sudarević, ulica broj 18 po Anastaziji Manojlović, a ulica koja počinje od Ulice osnivača Veternika i ide duž parcele 3418/49 nosiće ime poslanice Velike narodne skupštine i dobrotvorke Olge Stanković.

Predlog da se ulicama daju nazivi po sedam poslanica Velike narodne skupštine dao je Odbor za obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i ulaska srpske vojske u Novi Sad.
 
Komisija je prihvatila i da se ulici broj 3 u Veterniku da naziv po proti Georgiju Živanovu, ulici broj 4 po Jovanu
Radonjiću, ulici broj 5 po patrijarhu Vikentiju Prodanovu, a ulici broj 7 po istoričaru i akademiku SANU Slavku Gavriloviću.
 
Ulica broj 8 dobija ime po naučnom radniku i istoričaru pozorišta Dimitriju Kiriloviću, ulica broj 20 po hirurgu Vojinu
Lazareviću, ulica broj 21 po advokatu i javnom beležniku Kosti Majinskom, dok će ulica broj 25 nositi ime zidara i građevinskog preduzimača Jovana Joce Pervaza.
 
Komisija je utvrdila i da se ulici broj 10 u Novom Sadu da naziv po filmskom reditelju i snimatelju Slavuju Hadžiću, kao i da se ulici broj 36 da naziv po graditelju Đerđu Molnaru.
 
Nakon što se dobiju potrebne saglasnosti, ovi predlozi će se naći pred odbornicima Skupštine grada.
  • Brt...

    29.11.2021 19:50
    Blamaza
    Sedi 1, iz istorije i opste kulture!
    Blam, izvinite preci i sugradjani i sugradjanke!
  • Tako je

    29.11.2021 18:43
    @Lala
    U pravu ste i slažem se u potpunosti, to samo ovi sa kratkim pamćenjem imaju problema da shvate. Svi znamo da je Srbija razbijala srpske kuće po Zadru uoči glasanja za novi hrvatski ustav, da je Srbija potom obrisala Srbe iz takvog ustava, da je Srbija naoružala miroljubive Albance i stvorila "OVK" a dobro se sećamo i one užasne fotografije iz Ljubljane kako Miloševićevi batinaši prebijaju poštene Slovence i silom ih teraju da brišu slovenačke državljane srpske nacionalnosti iz spiska državljana.
    Normalno da je Srbija sve počela. Šta kažete da Srbija lepo ukine status manjinama, preko noći ih obriše iz spiska državljana i time im ukine sva građanska prava, porazbija im kuće i stvori i naoruža terorističku organizaciju koja će klati Albance i vaditi im organe, pa potom ako se dotični ili susedne zemlje u kojima su te manjine većina pobune, da im lepo vi objasnite kako time "počinju rat" i da treba da ovo mirno gledaju i ćute?
    Paradoks je ipak koji nauka još uvek nije objasnila, kako je to Srbija zla i svakakva i okolne zemlje suprotno tome vrhunac demokratije, a Srbija jedina od njih nije etnički očišćena.
  • Lala

    29.11.2021 17:48
    "@Vojvođan
    29.11.2021 • 00:10
    Nisu trebali da pocinju rat koji su izgubili. Pozz"

    Da li je reč o Krajinama ili o Kosovu? Obzirom da je Srbija ZAPOČELA pa izgubila te ratove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti