Grad se zadužuje za gradnju bazena u Futogu i kreće u gradnju pešačko-biciklističkog mosta

Skupština grada danas odlučuju o zaduživanju od 1,6 milijardi dinara za gradnju bazena u Futogu u sklopu postojećeg sportskog kompleksa.
Grad se zadužuje za gradnju bazena u Futogu i kreće u gradnju pešačko-biciklističkog mosta
Foto: 021.rs

Ova odluka se donosi jer, kako se navodi u predlogu, iako Novi Sad ima finansijska sredstva za radove, povoljne kamate i niska zaduženost omogućavaju da Grad na ovaj način, uz grejs period od dve godine, novac upotrebi i za druge infrastrukturne projekte uz redovno servisiranje rata kredita koji će se uzeti za gradnju kompleksa u Futogu

Skupština će odlučivati i o prodaji dodatnih 8,6 hektara u radnoj zoni Sever IV po ceni od 403,6 miliona dinara za japanski Nidek. Plac će biti u vlasništvu "CTP Invest" koji će sagraditi hale koje će iznajmljivati Japanci. Zemljište se prodaje na osnovu odluke Vlade Srbije od marta, a Novi Sad je za ovu investiciju već prodao 12,5 hektara po ceni od 590 miliona dinara. 

Pred odbornicima je i usvajanje niza urbanističkih planova, među kojima su oni koji se odnose na Novo naselje, delove Podbare i zaštićenog Almaškog kraja. 
 
Plan Novog naselja se donosi posle pet godina od početka procedure tokom koje je bilo više javnih uvida, kao i peticija i protesta građana. Na kraju, kako se vidi, Komisija za planove i Grad su odbili skoro sve prigovore građana i izašli u susret privatnim investitorima, dok su građani uspeli samo da spreče zidanje dve garaže, ali ne i da dobiju dodatne zelene površine.
 
Što se tiče Almaškog kraja tu su tek predviđene manje izemne u odnosu na sadašnje stanje, što je i u skladu sa tim da je to zaštićena zona. S druge strane, plan koji se odnosi na deo Podbare oivičen Temerinskom, Kisačkom i Dositejevom ulicom, predviđa uglavnom rušenje svih starih kuća i zidanje novih zgrada sa otprilike četiri ili pet etaža, ali i pravljenje parka unutar bloka posvećenog Milevi Marić kojem bi se prilazilo iz Kisačke 20, gde je porodična kuća Marićevih. 
 
Na dnevnom redu su i drugi urbanistički planovi kao što je plan dela Spensa u delu ka Bulevaru cara Lazara, odnosno prostor nedovršenog kompleksa otvorenih bazena koji je proteklih godina bio deo neuspelog Dino parka, koji bi sada trebalo urediti kao park. Takođe, odbornici će odlučivati o promeni plana koji pokriva prostor fabrike Elektroporcelan kako bi se tu sazidao kompleks osmospratnica. Predloženo je i da se razmotri plan uređenja prostora na samom kraju Temerinskog puta pre autoputa, gde je nedovršeni tržni centar, a i nekoliko preduzeća tu ima svoje objekte i to treba sada preurediti.
 
Pred gradskim odbornicima je i odluka da se Uprava za građevinsko zemljište i investicije zaduži da krene u postupke neophodne da se zida pešačko-biciklistički most na mestu nekadašnjeg Mosta Franca Jozefa. Ovo znači da će biti pripremljen poseban program, što je u skladu sa najavama lokalnih vlasti da postoje već neki dogovori sa evropskim partnerima oko finansiranja ovog posla, kao i kineskim partnerima koji su zainteresovani za posao gradnje.
 
Skupština grada će razmatrati i predlog o podizanju spomenika "Apoteoza Srpske Vojvodine" na prostoru potkovice kod Železničke stanice, izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja u prvoj polovini godine, uspostavljanju saradnje sa iranskim gradom Širaza i nizu kadrovskih izmena, uglavnom imenovanjima u školskim odborima, kao i o raspisivanju konkursa za izbor direkora Informatike. 
  • Slavko

    30.11.2021 14:19
    A klisa nista kao i uvek,ruglo Novog Sada
  • Sasa

    30.11.2021 05:55
    Kraj
    Ovoj vlasti je ostalo samo zemlju da prodaju. Zasto svi gradovi prodaju drzavne placeve i zgrade? Zasto to ne preurede i grad iznajmljuje firmama i tako puni kasu? Evo primera koliko Pobeda uzima za rentu od svih hala. Vlast izima procenat i namesta privatnicima pljacku napacenog naroda
  • Munja

    30.11.2021 00:19
    Kako su pokradene pare
    Iste godine kad je sagradjen bazen na Klisi u okviru spotske hale, pokraden je i novac za istovetni bazen koji je trebao biti u sklopu sportske hale u Futogu. Proverite ko je tad vodio grad i gradsku skupstinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti