Spens SMS porukom otkazao događaj aktivista koji su pozvali na protest i blokadu mosta u subotu

Novoosnovana "Eko društvena akcija" trebalo je da, u subotu, na Spensu predstavi inicijativu "ZA Novi Sad". Međutim, dva dana pre događaja, iz Spensa im je SMS porukom otkazano gostoprimstvo.
Spens SMS porukom otkazao događaj aktivista koji su pozvali na protest i blokadu mosta u subotu
Foto: 021.rs
"Eko društvena akcija" planirala je da u subotu građanima predstavi "Zajedničku akciju Novi Sad", koja okuplja mlade aktiviste, a koja za cilj ima, kako su naveli, zaštitu Novog Sada i Vojvodine od projekata kao što je Rio Tinto. Prilikom najavljivanja pokretanja inicijative oni su pozvali Novosađane da se priključe protestu koji je zakazan za 14 časova. 

U "Eko društvenoj akciji" poručuju da je događaj bio dogovoren pre više od dva meseca, a da su se nadležni u Spensu odlučili da ga otkažu dva dana pre održavanja, SMS porukom, bez ikakvog objašnjenja. Organizatori su događaj uspeli da zakažu u istom terminu u subotu, u prostorijama knjižare Bulevar Books.

Po rečima predsednika "Eko društvene akcije" Aleksandra Matkovića, žao im je ukoliko je bilo ko iz Spensa bio "pod pritiskom" zbog događaja.
 
"Meni je to vrlo sumnjivo, dobili smo informaciju da je događaj otkazan i to putem SMS-a, bez ikakvog daljeg objašnjenja. To što je izostalo bilo kakvo saopštenje i objašnjenje implicira da je nešto drugo, osim zauzetosti prostorija razlog za otkazivanje nečega što je dogovoreno nekoliko meseci ranije", poručuje Matković.
 
On dodaje da oni, bez obzira na sve, i dalje podržavaju borbu protiv bilo kakve politike koja je ekološki štetna, uključujući Rio Tinto i Linglong.
 
"Pozivamo građane da nam se priključe kako bismo zajednički pokrenuli inicijativu 'ZA Novi Sad' čija svrha i cilj jeste da zaštiti Novosađane i Vojvođane od ovakvih i sličnih projekata. Takođe, pozivamo ljude da nas podrže u protestima na koje ćemo krenuti posle samog događaja", kaže Matković.
 
Jedan od najavljenih ciljeva inicijative je i da se što više Novosađanki i Novosađana aktivno i solidarno bore da zaštite Novi Sad i okolinu od urbanističkih promena koje negativno utiču na ekologiju. U okviru ovog dela programa, "Eko društvena akcija" će predstaviti istraživanje o razvoju "Novog Sada na vodi" u proteklih nekoliko godina i princip po kom će se pratiti rad vlasti.
 
"U Strategiji upravljanja vodama Srbije stoji da će Novi Sad i Vojvodina potencijalno koristiti vodu iz aluvijona Jadra. Nama zapravo preti da imamo potencijalno zagađene izvore i zbog toga Novosađani i čitava Vojvodina treba da se priključe borbi protiv ove kompanije", ističe Matković. 
 
Naglašava da Zakon o referendumu i Zakon o eksproprijaciji donose šire probleme od Rio Tinta. 
 
"Recimo most koji se gradi u Novom Sadu i koji je dodeljen kineskoj kompaniji CRBC će sa kameničke strane možda čak imati mogućnost da raseli nekoliko porodica. Mislim da će ovaj Zakon o eksproprijaciji moći da se iskoristi da ovaj most, poput drugih projekata te veličine, dovede do eksproprijacije privatnog vlasništva i raseljavanja građana", objašnjava Matković.
 
  • Dexter

    03.12.2021 10:10
    @Avokado, @Noom i ostali
    Advokat je u pravu. Meni su došli i uzeli mi voćnjak u blizini Sr. Karlovaca kako bi ga koristili za parkiranje mašina i skladištenje materijala za izgradnju brze pruge BG-NS. Nisam mogao ništa da uradim povodom toga. Vratiće ga za par godina i dobiću neku nadoknadu koja mi ništa ne znači, pošto će mi to parče zemlje biti uništeno. To su mi javili par meseci ranije. Sada donose zakon da ne moraju da čekaju toliko. Da li vi ljudi uopšte znate protiv čega se bunite ili samo radite šta vam kažu ljigavi političari?
  • Sofija

    03.12.2021 09:04
    Okupljanje stada i koriscenje njihove energije,nekome sluzi.uvek je pitanje sta je skrivena namera svega..parazitski sistem uvek profitira.sada vec sopstvenu decu podmecu..pa da vidimo:)
  • NSovac

    03.12.2021 08:29
    Vrlo ne profesionalno od njih i ako to nije zvanican nacin komunikacije proverite par puta. Moguce je da je neko samo dosao do broja i nakuckao poruku. To nije toliko tesko preko neta cak i ako nemate pristup telefonu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti