Novosađani traže "normalan i neometan" život: "Prođete ulicom i osećate se na pljeskavicu i giros"

Stanari ulice Dimitrija Tucovića u nekoliko navrata su se obratili gradu tražeći da se reši problem koji im stvaraju lokali brze hrane. Međutim, odgovor do danas nisu dobili.
Novosađani traže "normalan i neometan" život: "Prođete ulicom i osećate se na pljeskavicu i giros"
Foto: 021.rs (I. K.)

Novosađani iz jedne stambene zajednice u Dimitrija Tucovića obratili su se u junu gradu sa molbom da im se, kako navode, omogući normalan i neometan život. Ukazuju na to da se sa problemom suočavaju dugi niz godina i da se nanosi šteta kvalitetu njihovog života. 

Kako su naveli u obraćanju gradu, imaju dve molbe koje ujedno predstavljaju i "fer kompromis između poslovne delatnosti i stanovanja". Oni su zatražili da se ograniči radno vreme restorana brze hrane na stadionu "Karađorđe" i da vlasnici uvedu atestirane filtere kako bi se ublažili neprijatni miris. Gradu predlažu i da, poput Beograda, donese odluku kojom restorani brze hrane u stambenim zgrada ne mogu da rade 24 sata dnevno. 

"Uz dužno poštovanje poslovanja i kapitala, mi građani imamo pravo na uredan san, kako bismo mogli da funkcionišemo i obavljamo neometano svoje radne obaveze od kojih uredno plaćamo poreze, doprinose dadžbine", poručuju građani, navodeći da ih restorani brze hrane "onemogućavaju da normalno funkcionišu". 
 
Dodaju da gosti koji se svaku noć okupljaju prave strašnu buku urlanjem, puštanjem muzike iz automobila, nasilničkom vožnjom, škripom guma i turiranjem motora. Navode i da su neretko svedoci svađa i tuča između vidno alkoholisanih gostiju.
 
"Ne pričamo samo o vikendu, pričamo o svakoj noći, za nas nema razlike. Čak i u vreme pandemije ovde su se viđale grupe od 100 i više ljudi, dok je ceo grad spavao. Nakon ovoga mi ujutru skupljamo đubre i sklanjamo izlučevine njihovih gostiju. Najbitnije, zbog svega ovoga mi stanari ne spavamo, budimo se noći iz sna uz urlike sa ulice, i ovakav trend je neminovno poguban za ljudski život. Stanari imaju malu decu, imamo i starije, a većina nas radi preko dana i više ne možemo da funkcionišemo", dodaju građani iz Dimitrija Tucovića, koji su se javili na poziv 021.rs da se prijave komunalni problemi. 
 
Više puta su se obraćali policiji i komunalnoj miliciji, ali i sami poručuju da "ove službe nisu u mogućnosti", kao ni oni sami, da se bave problemom par lokala i "grupom bahatih, pijanih, drogiranih svaku noć". 
 
"Mi iz dana u dan ne spavamo. Jedino moguće rešenje je sistemsko, tačnije, mi samo tražimo kompromis između poslovanja i života, a to je da se posle ponoći lokali zatvore. Ovo ostavlja više nego dovoljno vremena za rad", dodaju građani koji, uprkos svemu, pokazuju razumevanje prema vlasnicima lokala. 
 
  
 
Stav stanara stambene zajednice koja se obratila gradu je da Novi Sad mora da bude u istom rangu kao i Beograd, koji je doneo odluku da restorani brze hrane ne mogu da rade po čitav dan u stambenih zgradama. 
 
Drugi veliki problem za građane je taj što, kako navode, od isparenja i dima iz restorana brze hrane, prozori "ne mogu da se otvore ni zimi, ni leti, ni jednog trenutka".
 
"Miris se širi čak i sa dvorišne strane, prolazi i kroz zatvorene prozore. Niko nije merio zagađenost i ne želimo da instaliramo amaterske uređaje, da objavljujemo rezultate i slično. Dajemo vam mogućnost da to rešite u skladu sa zakonom i ljudskim pravima. Ukoliko sumnjate u naše tvrdnje, pozivamo gradonačelnika i čelnike da dođu u posetu, poslužićemo ih kafom i čajem na terasi da se uvere. Možete i da prošetate ulicom, posle toga ćete se osetiti na giros i pljeskavicu", zaključuju građani. 
 
Iz gradske uprave niko nije odgovorio na pitanja 021.rs u vezi sa molbama građana, baš kao ni na same molbe stanovnika ulice Dimitrija Tucovića.
 
Podsetimo i da se 2019. godine javno pričalo o tome kako će stadion Vojvodine biti rekonstruisan, a sve je bilo predstavljano kao već "gotov posao". Danas tu priču malo ko i da pominje, a da nešto nije uredu ukazao je gradonačelnik Miloš Vučević na pitanje 021.rs u decembru 2019. On je tada izrazio bojazan da ne dođe do kočenja investicije "zbog toga čiji su lokali, gde su lokali".
 
"Neverovatno je da Novi Sad nekad hoće sam sebe da gazi. Umesto da rešimo 'Karađorđe', postoji jedan otpor koji nije nevidljiv. Ne vidim stadion da se na njemu prodaju ćevapi, burek, pljeskavice ili mekike. Ništa ružno ne mislim o tome, svaka čast ljudima što se bave poslom, nisam protiv njih, ali prosto postoje neka UEFA i FIFA pravila, postoji ono što vam država finansira, a to su sportski sadržaji, a ne komercijalni. Mi treba da imamo tamo muzej kluba, fan shop gde možete da kupite navijačke rekvizite, opremu, majice, dresove", rekao je krajem 2019. Vučević. 

Tekst je nastao u okviru projekta "Media for all - Engaged citizen reporting", koji sprovodi British Council uz finansiranje Vlade Velike Britanije.

  • 002211

    25.01.2022 06:29
    Pampur, dok traje SNS.
  • Jako

    11.12.2021 02:14
    Tuzan
    Da se preselim na selo? Gde, u predgradju Zrenjanina kod komsije Linglonga, ili u dolinu Jadar mozda?
    Novi Sad je od grada kulture u postao grad smrada, prevare, nekulture i otpada. Otvaraju se kladionice na svakom cosku koje svetle celu noc, klubovi rade svako kako zeli, klinci se pijani biju i ko zna sta jos ne. Gradsku cistocu ne pamtim kad sam video, ali se svi pravimo ludi i kao da je ovo sve normalno.
  • Tja

    10.12.2021 14:08
    @Đuro

    Paceru, nisu prava i zakoni pisani vama sto nista ne smeta, nego zato sto za to postoje potrebe, te da se postuju. Mislim, koja je sledeca stanica, neka sledeca budala ce da kaze "ne svidja vam se sto se ne postuju zakoni? nemojte ziveti u Srbiji!". To je isto to. Za koga su pisani, za zajebanciju i da bi se neki Djuro sprdao sa cinjenicom da zivimo u rupetini? Idi ti da zivis negde u tri lepe, tamo ne moras da postujes toliko zakona. A ako zelis da zivis u civilizovanom mestu sa vise stotina hiljada stanovnika, takvi zakoni su neophodni. Zivot u gradu je los upravo zato sto je neuredjen. To samo medju zaostalim debilima postoji, da ako neko postuje zakon - da je p....a ili budala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti