Radnici Zelenila zbog truleži orezali zaštićeni koprivić u centru Novog Sada

Radnici Gradskog zelenila" danas su orezali jednu suvu granu na stablu koprivića u Ulici Modene.
Na stablu koprivića je početkom 2019. godine konstatovan jak razvoj drvne truleži, prouzrokovane gljivom Kretzmaria (Ustulina) deusta, navode u Gradskom zelenilu. U ovom preduzeću kažu kako su od 2019. do 2021. godine sprovođeni tretmani stabla biološkim preparatima na bazi spora gljive Trichoderma. 
"Revitalizacija stabla preparatima na bazi gljive Trichoderma je potpuno prirodan proces usmeren na suzbijanje osnovnog patogena koji prouzrokuje trulež koprivića i dovodi do stvaranja simbioze između stabla i gljive Trichoderma. Proces je dugotrajan i potrebno ga je sprovoditi kroz četiri godine i to kroz četiri aplikacije godišnje. Ovim tretmanom se podiže prirodni imunitet stabla, omogućuje bolje snabdevanje hranivima iz zemljišta i sprečava se stres koji nastaje usled perioda suša i visokih temperatura", kažu u Zelenilu.
Dodaju da će ovaj tretman biti nastavljen i tokom 2022. godine.
 
Ovo drvo na uglu ulica Modene i Ilije Ognjanovića je ostatak nekadašnjeg drvoreda koji se nalazio na ovom mestu, a od 1978. godine je zaštićen kao spomenik prirode prve kategorije.
 
 
Drvo je visoko oko 15 metara, prečnik stabla je oko tri i po metra, a prečnik okrugle krošnje 22 metra. Zbog očuvanja velikih, bočnih grana, postavljene su šipke i čelične sajle, koje ih pridržavaju.
 
Nepoznato je koliko je koprivić tačno star, ali procene su da ima između 110 i 150 godina. Inače, ova vrsta drveta živi i do 600 godina.
 
O drvetu zajedno brinu Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Gradsko zelenilo.
  • Sima

    14.12.2021 20:01
    Vesic bi ga vec sasekao,kakvi tretmani i k…. palci.Fik i gotovo…
  • ××

    14.12.2021 18:48
    Predlazem protestantima da se zavezu za njega , obavezno farbanje kose u zeleno i ljubicasto pre vezivanja.
  • Goga

    14.12.2021 14:53
    /
    U Somboru je lokalni naziv za ovo drvo Bodjoš. Ima ih na stotine. Ako se ovaj osuši, može se mladica naći u Gradskom zelenilu u Somboru.
    Eto, nema mesta tuzi novosadskog zelenila, ako ga ne izleče mogu da ga zasade isto takvo na istom mestu :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti