Ovo su novi članovi Upravnog i Nadzornog odbora Kliničkog centra Vojvodine

Resorni odbor Skupštine Vojvodine u utorak je imenovao nove članove Upravnog i Nadzornog odbora Kliničkog centra Vojvodine i time iskoristio svoju novu moć, prethodno u rukama Pokrajinske vlade.
Ovo su novi članovi Upravnog i Nadzornog odbora Kliničkog centra Vojvodine
Foto: 021.rs

Odbor za zdravstvo, socijalnu politiku, rad, demografsku politiku i društvenu brigu o deci Skupštine Vojvodine je, na predlog SNS, imenovao dosadašnju upravnicu Klinike za infektivne bolesti prof. dr Vesnu Turkulov za predsednicu Upravnog odbora KCV.

Time je potvrđeno pisanje 021.rs o potezu kojim se, suštinski, ponovo odmeravaju snage između dve struje vladajuće garniture, dva nivoa vlasti SNS.

Potez koji je napravljen u utorak potvrđuje pisanja 021.rs da je u toku ne toliko tihi obračun struje SNS oko predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića s jedne strane, te predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i pokrajinskog sekretara za zdravstvo prof. dr Zorana Gojkovića sa druge strane.
 
Otkrivanje kovid odeljenja u nekovid zoni Klinike za infektivne bolesti KCV dovelo je do smene upravnice dr Turkulov, što je pokrenulo niz navoda o smenama, ostavkama i povlačenjima ostavki, ali i potez Skupštine koji je izazvao reakciju Mirovića - izmenu odluke kojom se ovlašćenje za imenovanja u najvećoj pokrajinskoj zdravstvenoj ustanovi prebacuje sa Pokrajinske vlade na Skupštinu Vojvodine.
 
Sednica Skupštine Vojvodine održaće se u četvrtak, 16. decembra i na njoj će, gotovo izvesno, biti potvrđene odluke skupštinskog odbora. Skupštinski odbor ima snagu da inicira promenu samo tri člana - predstavnika osnivača u Upravnom odboru KCV, koji čine i dva predstavnika ustanove. Rukovodstvo KCV nije dostavilo predlog izmena svojih članova.
 
Predlozi poslaničke grupe Srpske napredne stranke usvojeni su i time su, osim prof. Vesne Turkulov, u Upravni odbor ušli pravnik Branibor Jovičić i prof. dr Artur Bjelica, navodi se u dokumentaciji koju je Služba Skupštine APV zvanično dostavila 021.rs. Dužnosti su razrešeni prethodna predsednica Upravnog odbora dr Dijana Kolundžić i članovi primarijus Goran Stojanović i dr Ivana Ramović.
 
U obrazloženju ovih odluka navodi se propust koji je načinio dosadašnji Upravni odbor Kliničkog centra Vojvodine - nije u zakonskom roku raspisao javni konkurs i izabrao kandidata za direktora ustanove, a prof. dr Edita Stokić je u v.d. statusu od 21. avgusta 2019. godine. Prema zakonu o zdravstvenoj zaštiti, vršilac dužnosti može da bude na funkciji ne duže od šest meseci i samo s jednim mandatom.
 
Uočljivo je da v.d. status prof. Stokić nije bio problem sve do sada.
 
Ko je u Nadzornom odboru?
 
Iste izmene nastale su i u Nadzornom odboru KCV, a razlog je činjenica da ovaj odbor nije kontrolisao Upravni odbor i, samim tim, došlo je do kršenja zakona.
 
Novi predsednik Nadzornog odbora KCV je prof. dr Tihomir Vejnović, nekadašnji upravnik Betanije, nekadašnji kandidat za dekana Medicinskog fakulteta i redovni profesor na ovom fakultetu. Članovi iz reda osnivača su pravnik Ljubomir Apro i ekonomista i pijanista Andraš Čeke, koji su bili i u prethodnom sastavu Nadzornog odbora KCV.
 
Za očekivati je, nameće se kao zaključak, da će u narednom periodu biti pokrenuta procedura za izbor novog direktora KCV.
 
Detaljnije o inicijalnom stavu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića o ovim potezima Skupštine Vojvodine čitajte OVDE.
  • Marko

    18.12.2021 09:51
    Samo nek oni budu okupirani borbom za fotelje i provizije, mom komsiji koji ima indikacije za rak su rekli u KCV da ce mooozda moci na pregled sledece godine, i to ako ne bude guzve.
  • dijasporac

    17.12.2021 22:25
    @Francesca
    U cemu je KVC bio vodeci u zemlji? Imucniji i oni na polozajima su ako nisu vec isli negde napolje recimo odlazili na VMA ili na kardovaskularno Dedinje. KCV je bio mesto za nas obicne, bez uticaja i bez preterano novca. Jedan moj rodjak, inace kardilog u Kamenici je na operaciju isao u bolnicu na Dedinje jer je vise verovao ondasnjim kardiohirurzima nego svojim kolegama iz bolnice. A posle je pricao da se ne bi u Srbiji operisao ni mrtav da je imao novca za inostranstvo.
  • Dr UKCV

    17.12.2021 10:48
    Strašno
    Toliko je sve ovo tužno, prepiru se oko rukovodećih mesta, a u stvari sve se svelo na isto. Direktorka se kao Fenix izdigla, dr Nikolić se vratio na mesto gde je bio ranije...Upravnici su svi ostali isti. Znaci nista se nije promenilo. Kadar se svakim danom sve više osipa, Erdeljan je i dalje prvi čovek KCV iz senke (čime se i sam hvali). Jedni te isti ljudi se smenjuju na Mišeluku, drugi već evo treću godinu nisu videli Crvenu zonu. Kolektivnog ugovora nema, sindikat uzima onom ko se prijavi oko 250 eura godišnje, pritom nista ne radi da zaštiti svog zaposlenog, osim što predsednik istog putuje sa novom devojkom o tuđem trošku na letovanja i sad ce zimovanja. Pacijenata, nažalost jadnih, čekaju mesecima na dijagnostiku, terapiju...jer nema ko da radi. Radnici koji su bili pomoćno osoblje, koji su transportovali pacijente sa Klinike na dijagnostiku i nazad...neki od njih su završili privatne škole pa sad rade kao medicinski tehničari. Tenderi se obaraju jer firme bliske bratu predsednika ne prolaze tako lako na istim. Na servis aparata se čeka nedeljama a to sve trpe bolesni ljudi. Ukratko!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti