FOTO Nadležni se obavezali: Svež izgled i nov sadržaj za Spens u narednim godinama

Ugovor o izradi projekta kompletne rekonstrukcije Spensa zvanično je potpisan - sada stručnjaci imaju rok od šest meseci za elaborat o aktuelnom stanju objekta, a potom godinu dana za pisani projekat.
FOTO Nadležni se obavezali: Svež izgled i nov sadržaj za Spens u narednim godinama
Foto: 021.rs

Ugovor su potpisali dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Srđan Kolaković, direktor Spensa Dragan Milić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, obavezujući se da će Spens u narednim godinama zadržati relativno identičnu konstrukciju i izgled, ali će dobiti osvežen i nov sadržaj.

Prema rečima Vučevića, ovo je sistemsko rešavanje problema koje objekat nesumnjivo zahteva.

"Polovinom godine smo dobili strategiju razvoja Spensa, kojom je definisano u kom pravcu treba da se krećemo u pogledu očuvanja i unapređenja objekta. Potom smo u budžetu Grada obezbedili 100 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Razumeo sam poruku javnosti Novog Sada pre par godina - ljudi žele da Spens ostane na postojećoj lokaciji, s ovom arhitekturom i da idemo u kompletnu rekonstrukciju. Biće to veoma velik, zahtevan i skup projekat", zaključio je Vučević.
 
Kako je dodao, cilj je da nadležni do 2023. godine dođu do vrlo konkretne priče o finansiranju i gradnji.
 
Dekan FTN-a prof. dr Srđan Kolaković istakao je da je ovaj posao vrlo bitan za FTN jer fakultet smatra da je Spens, osim Sajma, Univerziteta u Novom Sadu i Petrovaradinske tvrđave, jedan od stubova Novog Sada.
 
"Naša želja je bila da učestvujemo i pobedimo na ovom tenderu i pomognemo Gradu da uspostavi ovaj četvrti stub. Nije ovde reč samo o 'oblačenju Spensa u novo ruho', već je u pitanju i novi sadržaj. Na ovom projektu će raditi naši mladi profesori i ovo je njihova šansa da se iskažu, da oni koncipiraju ono što je potrebno za život u Novom Sadu. Postojeća koncepcija Spensa iz 1981. godine je prevaziđena i svedoci smo da da je ranije postojao jedan tržni centar - potom smo dobili drugi i ovaj prvi je faktički izgubio na koncepciji, a šta tek treba reći o Spensu? Spens mora da dobije nov sadržaj, a pre svega mislimo na poslovni sadržaj", naveo je Kolaković.
 
 
On je pojasnio da postoji ogromna potražnja za poslovnim prostorom za mlade kompanije, a dokaz je u činjenici da je samo za prostor unutar Naučno-tehnološkog parka bilo tri puta više zahteva kompanija nego što je kapacitet.
 
"Takođe, sportski sadržaj ostaje i proširuje se, a znamo sigurno da ćemo morati da 'skidamo' sve sa Spensa, počev zbog novih propisa o energetskoj efikasnosti, o protivpožarnoj zaštiti, zbog novih materijala", rekao je dekan Fakulteta tehničkih nauka, dodajući da će ustanova insistirati da Spens bude urađen po najnovijim standardima.
 
Direktor Spensa Dragan Milić stava je da je ovaj sportsko-poslovni centar u drugoj uzastupnoj teškoj godini za poslovanje, ali da je posao kompletne obnove objekta bitan jer, kako smatra, Novosađani vole Spens. 
 
"Nadam se da ćemo sve ugovorene elemente uraditi na planirani način, a imamo puno poverenje u prof. Kolakovića i tu smo da u narednih šest meseci budemo na raspolaganju fakultetu za sve informacije o aktuelnom stanju. Bitna je odluka da se Spens sačuva, da se ne sruši i siguran sam da će građani ovo podržati", poručio je on.
 
 
Inače, Spens u protekle dve godine ima velike probleme zbog nekvalitetne sanacije olimpijskog, zatvorenog bazena. Traljav posao i protraćen novac iz budžeta Grada javnosti je otkrio 021.rs, a nakon ponovljene sanacije, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ponovio je da će posao biti gotov do kraja godine (ipak ne do danas, 15. decembra, što je bio njegov lični očekivani rok).
 
"Završava se testiranje olimpijskog bazena, već par dana je pun i nema nikakvih problema. Atlantida nas nije potopila. Uskoro ćemo moći da ga stavimo u funkciju i mislim da ćemo uskoro (medije) voditi u obilazak - ovog puta kad je bazen pun, a ne prazan", zaključio je Vučević.
  • Goca

    02.02.2022 14:56
    troguzijanci
    Jedan drema, srednji laže, treći se sprema da slaže, ode i SPENS!
  • Kiki

    17.12.2021 11:53
    A gde je maketa?
  • pera nevera

    16.12.2021 07:22
    Kod radikala će sve biti sledeće godine ili za dve,dve ipo a danas i juče i do sada i evo već deset godina jedno veliko ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti