Eparhija bačka odbacila tvrdnje da je organizovala otkazani skup podrške Vesni Turkulov

Eparhija bačka odbacila je tvrdnje da je organizovala otkazani skup podrške doktorki Vesni Turkulov.
Eparhija bačka odbacila tvrdnje da je organizovala otkazani skup podrške Vesni Turkulov
Foto: 021.rs
Na društvenim mrežama prethodnih dana širio se poziv na javni protest podrške smenjenoj upravnici Klinike za infektivne bolesti dr Vesni Turkulov.

Protest je trebalo da se održi u četvrtak, 16. decembra, u 9.30 časova, iza zgrade Banovine. 

Međutim, u toku jučerašnjeg dana se na društvenim mrežama pojavila navodna reakcija dr Turkulov na protest.
 
"Poštovani pacijenti, želim da vam se zahvalim na ogromnoj podršci koju mi pružate. Obzirom da je došlo do politizacije skupa zakazanog za sutra, molim vas da se skup odloži jer ne bih želela da budem zloupotrebljena u dnevno-političkom smislu. Nastavljam da radim svoj posao lekara specijaliste i profesora medicinskog fakulteta, posvećena vama - pacijentima i studentima. Još jednom neizmerno zahvaljujem na ogromnoj i bezrezervnoj podršci koju mi pružate u ovim, za mene teškim, danima", poruka je smenjene upravnice.
 
Skup se nije održao.
 
Na to se potom oglasila i Eparhija bačka, negirajući da je trebalo da budu organizatori skupa.
 
"Srpska Pravoslavna Crkva i Eparhija bačka kao njen sastavni deo nisu imali nikakvog učešća u organizaciji i otkazivanju skupa niti su učestvovali u bilo čemu što je vezano za vođenje kadrovske politike Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine i Kliničkog centra Vojvodine, niti su imali niti imaju takve aspiracije, jer to prosto-naprosto izlazi van okvira nadležnosti Crkve i njenog naznačenja u svetu. Uostalom, svoj odnos prema prof. dr Vesni Turkulov Crkva je pokazala na Đurđic ove godine u Sabornom hramu u Novom Sadu, kada ju je Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije odlikovao ordenom Svetog Save", navodi se u saopštenju.
 
Oni dodaju da je sveštenik Vladan Simić kao jedan od mnogih pacijenata dr Vesne Turkulov napisao Apel u njenu odbranu, što je objavljeno na portalu Večernjih novosti 10. decembra 2021. godine, a kasnije, po uobičajenoj praksi, preuzeto i na sajt Eparhije bačke, kao i na mnoge druge sajtove i informativne portale. 
 
"Dakle, sveštenik Vladan je lično, potpuno legitimno i opravdano, javno ustao u zaštitu dr Vesne Turkulov koju po njenim izuzetnim profesionalnim i ljudskim kvalitetima poznaje ceo Novi Sad. Nigde se, niti jednom rečju, ovaj sveštenik nije pozvao na svoju dužnost sekretara Eparhije bačke niti je makar jednim slovom nagovestio da apel piše u ime Crkve, odnosno Eparhije bačke, nego je jasno naglasio da se obraća javnosti kao jedan od običnih građana ove države i grada u kojem živi i pacijent na pravdi Boga progonjene dr Vesne Turkulov", napominju u Eparhiji.
Podsetimo, već duže od tri nedelje traju nesuglasice i problemi u Kliničkom centru Vojvodine, koji su doveli do ostavke v. d. direktorke Edite Stokić i smene upravnice Klinike za infektivne bolesti Vesne Turkulov. Problemi su nastali zbog navodnog "tajnog" kovid odeljenje na Klinici za infektivne bolesti, a lečenje kovid pacijenata u ovoj ustanovi potvrdio je i pokrajinski premijer Igor Mirović. 
 
Potom je došlo do promene odlukom kojom je nadležnost nad KCV oduzeta Pokrajinskoj vladi. Mirović je ovu odluku Skupštine Vojvodine nazvao nezakonitom i nestatutornom, donetu sa ciljem da se prikriju nezakonitosti na Klinici za infektivne bolesti. Sve je protumačeno i u kontekstu netrpeljivosti između Mirovića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, s obzirom na to da je njegova struja u SNS priprema izmene odluke i s obzirom na to da je Turkulov, navodna, bliska Vučevića. 
 
U KCV dugo nije bilo nikakvih zvaničnih informacija, a tek posle nedelju dana nagađanja, potvrđeno je da je na čelu KCV došao hirurg Dragan Nikolić, jer je Stokić na bolovanju. Mirović je poručio da je pronađeno rešenje i da neće biti nikakvih smena u KCV, a prethodno su i on i Vučević demantovali da su u lošim odnosima.
  • Ø

    17.12.2021 22:30
    Ovi kad te odlikuju, obeleze te, dobro je, da znamo ko je ciji, pocinjem da gubim nit kad se odmaknemo od glavnih i izvikanih...
  • Z.V.

    17.12.2021 09:22
    Udbaši u mantijama.
  • Kiklop

    17.12.2021 06:44
    Zašto????
    Crkva lobira, kao spontano i privatno a tačno se vidi za koga su a to nije slučajno, kao i sve u životu. Plavooki od gore sve vidi i posmatra. I šta se crkva petja u politiku. Spontano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti