Članovima komisije za planove Sremskih Karlovaca 12.000 po sednici: "Niko neće da radi za male pare"

Članovi nove Komisije za planove u Sremskim Karlovcima biće izuzetno motivisani za rad - po sednici će umesto 3.000 dinara dobijati čak 12.000 dinara.
Članovima komisije za planove Sremskih Karlovaca 12.000 po sednici: "Niko neće da radi za male pare"
Foto: 021.rs

Enormna povišica stiže oko devet meseci nakon prvog pokušaja opštinske vlasti da podigne visinu naknade članovima ove komisije koja, inače, nema previše posla u Sremskim Karlovcima.

Kako je 021.rs otkrio u martu, tadašnja namera opštine bila je da naknada za rad u ovoj komisiji po sednici poraste sa 3.000 na 6.000 dinara, što bi premašilo iznos koji po sednici dobijaju članovi komisije s istim poslom, ali u Novom Sadu, gradu sa velikim brojem planskih dokumenata.

Nakon pisanja 021.rs, opštinska vlast je odustala od namere da podigne visinu ove naknade. Međutim, namera se vratila i to jača nego ikad, a dobila je i podršku opštinskog saveta za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine. Jedino je preostalo da odluku potvrde odbornici Skupštine Opštine u ponedeljak, 20. decembra i da vredno (i sve češće) počne rad na izradi planova.
 
Ova odluka je kontroverzna jer daleko odstupa od norme koju drže sve druge lokalne samouprave sa ovom komisijom. Kako je 021.rs već pisao, predsednik, zamenik, članovi komisije i sekretar sastaju se po potrebi da razmatraju akte, svi su licencirani urbanisti, arhitekte ili projektanti, a imaju pravo na naknadu čiju visinu određuje lokalna samouprava.
 
Pet odsto iznosa prosečne plate je prosek u većini lokalnih samouprava, što je nešto više od 3.000 dinara u ovom trenutku. Međutim, kako za 021.rs navodi predsednik odborničke grupe SRS u Skupštini Opštine Sremski Karlovci Dragan Trišić, lokalna vlast smatra da to nije dovoljno novca da bi neko radio u komisiji.
 
"Na jučerašnjoj sednici resornog saveta pitao sam zbog čega se iznos naknade povećava čak četiri puta. Predsednik Skupštine opštine Boban Petković me je obavestio da je razlog to što niko neće da dođe da radi za tako male pare. Pa su podigli iznos na čak 100 evra. To je neverovatno", navodi Trišić.
 
U Komisiji će raditi i nekoliko već zaposlenih u Opštinskoj upravi - inženjer arhitekture iz Novog Sada Nebojša Mrkić kao presednik komisije i inženjer arhitekture iz Karlovaca Mirjana Smiljanić kao njegova zamenica. Članovi komisije za planove biće prostorni planer iz Rume Tanja Urban i Jelena Hejgebauer iz novosadskog "Urbanizma", a sekretar komisije biće master arhitekture iz Novog Sada Sofija Zlokolica.
 
Mandat će im trajati četiri godine.
 
Interesantno je da je u razlozima za obrazovanje ove komisije navedeno da su se autori rukovodili načelima racionalnosti i efikasnosti, te su broj članova smanjili sa sedam (u prethodnoj komisiji) na pet članova, a da bi se omogućio racionalan rad i efikasno odlučivanje.
 
Kako je lokalna vlast u Sremskim Karlovcima pokušala, pa posle pisanja 021.rs povukla odluku da povisi iznos naknade u martu čitajte OVDE.
  • Anica lepotica

    05.01.2022 16:04
    Samo neka otimaju
    Pamet u glavu, pa da se na sledećim izborima ispravi. Od kuknjave nema vajde, dela govore. Vidim da većina nema pojma šta radi komisija! Njihov zadatak nije da prave planove, to rade drugi a nijedan plan nije jeftiniji od dva-tri miliona! Ova grupica dobije gotov plan i laže "slažemo se". Čak ga ta komisija ne usvaja već to radi Skupština. Tuga je velika kada se vidi kakva je ovo otimačina.
  • Bilo je dobrih ljudi

    20.12.2021 04:00
    lopovi i kriminalci
    Koja je ovo sramota! Sram da vas bude sve do jednog! Politikanti! Pitam se gde je onaj mladi Nemanja sto je radio u kancelariji za mlade u Sremskim Karlovcima? Taj je bio marka, pametan, vaspitan i posten! Ovi lopovi dosli pa oterali pitome! Sramota!
    Tog malog iz omladinske kancelrije bi ja za precednika Srbije! Sve ovo ostalo je sramota, da se svi stide zajedno!
  • Belilo

    18.12.2021 19:42
    Put
    Bolje da su nam za te pare nqpravili onaj davno obecan put od Djudare do Belila, ili bar povecali broj autobusa za Belilo. Stvarno 4 busa za Belilo na dan u poredjenju sa 26 onih koji idu na Dudaru je krajnji bezobrazluk.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti