FOTO: Završena prva faza radova oko Pozorišnog trga, pogledajte kako centar sada izgleda

Prva faza uređenja gradskog jezgra Novog Sada obuhvatila je Pozorišni trg, Uspensku ulicu i deo prolaza između Srpskog narodnog pozorišta i TC "Apolo".
FOTO: Završena prva faza radova oko Pozorišnog trga, pogledajte kako centar sada izgleda
Foto: 021.rs

Radovi su trajali 290 dana, a koštali su 400 miliona dinara.

Prostor trga popločan je granitnim pločama, a prema Uspenskoj ulici smeštena je ambijentalna celina sa plitkim vodenim ogledalom, fontanom, prostorom za sedenje i žardinjerama sa ukrasnim žbunjem. 

Poseban pečat daje "Memorijalna traka", koja predstavlja uspomenu na nekadašnju malu Jevrejsku ulicu, koja je tu postojala do sedamdesetih godina prošlog veka. Traka je izrađena od korten čelika, a ka Bulevaru Mihajla Pupina uzdiže se u vidu informativnog stuba.

"Novi Sad je posle više decenija dobio ovako uređeno gradsko jezgro, a tako želimo da izgleda ceo centar grada. Uređenje gradskog jezgra je deo jedinstvenog projekta koji je prošao međunarodni arhitektonski konkurs. Prostor je kompletno renoviran, a korišćeni su najkvalitetniji materijali. Nikada nismo imali ovakve granitne ploče koje su testirane na sve vremenske uslove. Ponosan sam što smo sredili i portu Uspenske crkve posle mnogo godina, a najviše mi se dopada "Memorijalna traka", putem koje može da se nauči o razvoju Novog Sada", naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević tokom obilaska užeg jezgra grada.

Postavljena su najmodernija autobuska stajališta sa "tač skrinovima", a zasađeno je 25 novih stabala, pa je sada jedna trećina prostora pod zelenim površinama.

 

"Imamo sada i najmoderniju rasvetu, a na lampama je grb našeg grada. Čestitam Novosađanima što će Evropska prestonica kulture 2022. godine imati ovako uređeno gradsko jezgro. Drago mi je što su u ovom velikom poslu bile angažovane domaće firme, domaći stručnjaci, a korišćen je i domaći kamen. Pred nama je uređenje Trga slobode, dela Njegoševe ulice, Kralja Aleksandra i Modene, međutim sledeće godine neće biti aktivnosti, da nemamo raskopane površine dok realizujemo aktivnosti EPK, ali nameravamo da te radove sinhronizujemo sa izgradnjom podzemne garaže u Ulici Modene", dodao je Vučević.

Šta je još urađeno?

U okviru uređenja, potporni zidić oko pozorišta preoblikovan je u kontinualnu klupu obloženu plemenitim drvetom - tikovinom, koju odlikuju dugovečnost i visoka otpornost na atmosferske uticaje, dok je uz trotoar do zelenog pojasa izgrađena dvosmerna biciklistička staza sa ugradnom podnom rasvetom.
 
Na prostoru između SNP i "Apolo" centra, kao centralni element zadržano je stablo platana oko kojeg je realizovano novo parterno uređenje i urbana oprema. Po uzoru na velike evropske gradove, postavljena je savremena telekomunikaciona oprema, a digitalna signalizacija podrazumeva totem sa interakativnom mapom grada, digitalnu tablu ispred SNP-a za objavljivanje repertoara pozorišta, uređaj sa LED ekranom koji prikazuje odbrojavanje dana do proglašenja Grada Novog Sada Evropskom prestonicom kulture i dva displeja u sklopu BUS stajališta, koji sadrže podatke iz nadležnosti JGSP, tj. informacije o bus linijama, red vožnje, servisne i druge informacije.

Sredstvima APV Vojvodine finansiraju se radovi na rekonstrukciji fasade SNP-a, dekorativnog osvetljenja i rasvete nadstrešnice glavnog ulaza SNP-a, kao i radovi na parternom uređenju oko Hrama Uspenja Gospodnjeg, sa palionicom sveća.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada projektovao je obnovu ograde oko Hrama.

Komentari 178

  • Zoki

    29.12.2021 19:19
    Odvratno!
    Ružnije nije moglo.
  • Indi

    26.12.2021 02:33
    Pozorište
    Odvratno.GOSPODA IMAJU PROBLEM SA ZELENILOM...
  • Mama S

    21.12.2021 22:12
    Šta reći
    Raduje me jedino sto su sanse da ne polomimo vrat kada padaju kisa i sneg, a tuda prolazimo, sada veće. Lepse je i od onog radijatora preko puta i od Pupinove palate, ali se jednako ne uklapa uz staru arhitekturu grada. Svaki stil je sam za sebe, niđe veze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti