Antifašisti organizuju akciju na mestu gde je planiran sporni spomenik "Nevinim žrtvama 1944/45"

Antifašistički front 23. oktobar najavio je akciju "simboličnog postavljanja spomenika", na Limanu 4, na mestu gde je planiran sporni spomenik "Nevinim žrtvama 1944/45".
Antifašisti organizuju akciju na mestu gde je planiran sporni spomenik "Nevinim žrtvama 1944/45"
Foto: 021.rs

Kako navode, "s obzirom na to da je, iz trećeg pokušaja, prošao tender i odabrane su građevinske firme koje će sramni spomenik postaviti na Limanu 4, antifašisti i antifašistkinje Novog Sada su odlučili da budu ti koji će prvi izvesti radove na toj lokaciji, jer ovde nije reč o odavanju počašti nevinima, već kolaboracionistima i okupatorima".

Akcija simboličnog postavljanja spomenika organizuje se u četvrtak, 23. decembra, u 14 časova, prekoputa Mornarice, na uglu ulica 1.300 kaplara i Ive Andrića. 
 
"Ovim želimo da izrazimo svoje neslaganje sa podizanjem sramnog spomenika i pošaljemo poruku naprednjačkim gradskim vlastima da njegovo postavljanje neće proći. Ni na Limanu, niti na bilo kojem parčetu zemlje našeg grada", navode u Antifašističkom frontu 23. oktobar.
Oni su, podsećamo, od Skupštine grada, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija, dobili dokumenaciju o inicijativi za podizanje spomenika i utvrdili da se na spisku "nevinih žrtava 1944/45" nalaze brojne osobe odgovorne za ratne i druge zločine u Novom Sadu i Bačkoj tokom Drugog svetskog rata.  
 
"Uvidom u dosijee samo pojedinih osoba, utvrdili smo da se na spisku nalaze pripadnici svih kolaboracionističkih formacija, okupatorskih vojnih snaga uključujući i njilaše i ustaše, agente potkazivače, ali i osuđene razbojnike. Takođe, na spisku se nalaze i ratni zločinci osuđeni na smrtnu kaznu po presudama vojnih i civilnih sudova, čija se krivica ne može dovesti u pitanje. Presude, saslušanja i istorijski izvori koji dokazuju njihovu odgovornost su publikovani i dostupni javnosti. Neki od ratnih zločinaca koji se nalaze na spisku 'nevinih žrtava' su i učesnici i organizatori Racije u južnoj Bačkoj, kao i brojnih drugih zločina počinjenih tokom okupacije Novog Sada, Bačke i Srema", ukazuju iz Antifašističkog fronta.
 
Dodaju da spomenik nevinim žrtvama Drugog svetskog rata ovaj grad već ima i nalazi se na Keju žrtava Racije, a ime mu je Porodica, i to je jedini spomenik koji je ovom gradu, žrtvama i njihovim porodicama potreban.
 
"Ukoliko ovaj spomenik bude podignut, biće to sramota za sve Novosađane i Novosađanke, i ruganje svim nevinim žrtvama fašističkog terora u Novom Sadu, Bačkoj i Sremu", poručuju iz Antifašističkog fronta 23. oktobar.
  • Dušan

    22.12.2021 16:33
    Ako
    Ako su svi koji su sudskom presudom posle rata osuđeni kao ratni zločinci,znači da je i Draža ratni zločinac,a mi mu dođemo spomenike.
  • Antifa

    21.12.2021 11:02
    Fašisti stigli na posao
    Počelo je nadglasavanje razuma. Bezmozgaši i otpadnici onog šljama što nije do kraja istrebljen 45-te,se javljaju kao "nevine žrtve"
  • ex chapman

    21.12.2021 10:57
    fashisti
    svih zemalja - ujedinishe se!
    dakle hortijevci, nacisti, ljoticevci, ustase, domobrani i sav ostali shljam - udruzili su se da konacno postave spomenik svojim idolima!
    upravo toga sam se i bojao - da ce se medju nevine zrtve uvuci i oni koji su itekako "vini"! spomenik se zapravo i ne pravi zbog nevinih, nego upravo da bi se proslavili zlikovci - a od strane sadasnjih zlikovaca koji nam spremaju uskoro vrlo slican scenario
    i kao i uvek - kriju se iza nevinih!
    PS spomenik Porodica je jasno posvecen zrtvama tzv. Racije, dakle ne svim zrtvama, a bilo ih je i pre i jos mnogo vise posle racije. dakle NS treba bar jos jedan spomenik stvarno nevnim zrtvama
    PPS deliti zrtve na nase i njihove, zlocince na nase i njihove - i to je fashisticka podvala. zrtve su nase, a zlocinci svi njihovi - na ma kojoj strani bili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti