Farma svinja otišla iz Temerina i ostavila građanima jezero fekalija: Ko će da odgovara?

Farma svinja "Temerin agrar" iselila se iz Temerina nakon višegodišnjih protesta građana. Za sobom je ostavila nelegalno postavljenu cev, dugu oko 800 metara, koja vodi do jezera fekalija.
Farma svinja otišla iz Temerina i ostavila građanima jezero fekalija: Ko će da odgovara?
Foto: 021.rs

Ko će ukloniti cev i sanirati fekalnu baru niko ne zna - ni građani koji su ceo slučaj odneli na sud, ni opštinska vlast, koja godinama sa sebe skida krivicu za tolerisanje zagađenja životne sredine.

Grupa građana, okupljena u Ekološku inicijativu Temerin i meštani Starog Đurđeva, sada zahtevaju od Opštine da se angažuje i reši probleme u korist svih u Temerinu. U utorak su imali sastanak sa predstavnicima opštine i dobili su uverenje da će do 15. januara saznati na koji način će laguna biti sanirana.

Vanredni inspekcijski nadzor vodne inspekcije je još 2019. godine potvrdio da otpadne vode za kompleksa farme putem cevi dospevaju u lagune na zemljištu koje nije u vlasništvu zakupca, ali ni vlasnika farme.
 
"Uvidom u dokumentaciju, utvrđeno je da za objekat farme nije ishodovana vodna dozvola kojom se utvrđuje način, uslovi i obim ispuštanja otpadnih voda, skladištenje i ispuštanje hazardnih i drugih supstanci koje mogu zagaditi vodu. Naloženo je farmi rešenjem da podnese zahtev za ishodovanje vodnih akata. Od nadležnog organa 'Vode Vojvodine' za izdavanje vodnih akata doneto je rešenje o prekidu postupka u predmetu izdavanja vodne dozvole zbog nepotpune dokumentacije i data su uputstva za dopunu. Dalja postupanja farme kod formiranja dokumentacije za podnošenje zahteva za vodna akta su rešavanje 'prethodnih pitanja': rešavanje imovinsko pravnih odnosa, izrada projekta izvedenog stanja, izgradnja funkcionalnih laguna po zakonima i podzakonskim aktima koja su u nadležnosti poljoprivredne inspekcije, kao i izrada procene uticaja na životnu sredinu - nadležnost inspekcija za zaštitu životne sredine i organa opštine Temerin za izdavanje lokacijskih uslova i davanje na korišćenje parcele na kojoj se nalaze lagune", poručili su u vodnoj inspekciji za 021.rs prošlog leta.
 
Od tada ništa nije urađeno da se nelegalna cev ukloni i pokrene sanacija "jezera fekalija". Odgovornost je imala i opština, koja takođe nije ništa učinila.
 
Doduše, predstavnici lokalne vlasti jesu tvrdili da pokušavaju da pronađu bolju lokaciju za farmu, te je nejasno kakvu nadležnost imaju po tom pitanju, ali po drugim pitanjima nemaju.
 
Šta će raditi opština pitali su i prisutni na sastanku u utorak, kaže za 021.rs građanin i aktivista Nemanja Obradović.
 
"Dobili smo uverenje da ćemo nastaviti zajedno da se bavimo ovim problemom, što je drugačije u odnosu na sve prethodne sastanke i celu prethodnu situaciju. Mi smo imali stav da opština jednostavno ne reaguje, oni su uvek nekako izjavljivali da nije njihova odgovornost, kako nemaju nadležnosti i ne mogu ništa da urade, a sada kada je farma izmeštena i problem 'rešen', stavili su sebe u fokus - kao da su oni rešili problem. Rekli su da ne mogu da ispune sve naše zahteve i da deo opet nije u njihovoj nadležnosti, ali su bili otvoreni da zahteve koje mi imamo po pitanju lagune proslede ministarstvu poljoprivrede", navodi Obradović.
 
Građani sada čekaju sredinu januara i ishod obećanja.
 
"Nisu pristali da pokriju sudske troškove koji postoje budući da smo imali postupke, veštačenja o zagađenju. U svakom slučaju, mi ćemo pratiti ovu situaciju do samog kraja. Pitali smo ih gde će biti izmeštena farma, ali rekli su nam da nemaju preciznu informaciju. Mi svakako tražimo odgovornost zagađivača jer smatramo da on nikako ne može da bude nagrađen, da se sa njim pregovara o nekim uslovima, dok se s građanima ne razgovara", kaže naš sagovornik.
 
Građani su nezvanično načuli da se farma seli u Bečej, ali se spominju i Karađorđevo i Karavukovo.
 
"Naravno, sve je to i dalje jaka sprega s državom i u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, oni su i dalje svi u dobrim odnosima. O zagađenju životne sredine i ugroženosti građana oni ne razmišljaju, to ni ne spominju u lošem kontekstu, kao da ne prepoznaju štetu koju je ta farma nama nanela", smatra ovaj građanin.
 
Da je opštinska vlast sve vreme bila protivnik građanima u borbi protiv "Temerin agrara" smatra građanin i aktivista Milenko Karlica, direktno uključen u sve sudske postupke protiv farme i organizator više protesta u cilju iseljavanja postrojenja sa nekoliko desetina hiljada svinja.
 
"Farma nas je trovala, ponižavali su nas u našem mirnom korišćenju imovine, kao i zagađenju životne sredine i šireg područja. Nisu poštovali zakone. Opština od zagađivača nije ništa zahtevala, nikakav monitoring, a arogantan stav opštine ćemo pobediti dijalogom, a po potrebi i sudom. Ovo se mora raščistiti do kraja", zaključuje Karlica.
  • dijasporac

    21.01.2022 23:54
    Interesuje me od kad postoji ta farma na tom mestu tj da li je ona nekad bila drustvena pa je otkupljena u toku privatizacija?
  • Nikola

    23.12.2021 23:15
    Farma
    Imam 55g i pokojni deda je imao zemlju pored, hocu da kazem oduvek je to jezero tu i ta farma ali je sve istina gore navedeno da je kapacitet svinja mnogo premisen i nije mu tu vise mesto jer u ono vreme bilo daleko od sela nije bilo toliko kuća.
  • Petar

    23.12.2021 14:14
    Farma i fekalije u Temerinu
    Podajte privatnicima da bace na svoje njive, ne da bi iscrpili fekalije i blato bi odneli gde se fekalija izlivala. I lako resen problem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti