Rast bespravne gradnje u nacionalnim parkovima, Fruška gora bez sistema kontrole vozila

U nacionalnim parkovima Srbije očigledan je rast bespravne gradnje koji je uglavnom rezultat nedovoljne aktivnosti nadležnih, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije.
Rast bespravne gradnje u nacionalnim parkovima, Fruška gora bez sistema kontrole vozila
Foto: 021.rs

Ovome doprinosi i nedovoljna uključenost čuvarskih službi i odgovornih inspekcija. Nedostaje i saradnja nadležnih kada je reč o postupanju po prijavama i nezakonitostima.

U izveštaju DRI "Upravljanje nacionalnim parkovima", navodi se da Ministarstvo zaštite životne sredine kroz rad inspekcije nije u dovoljnoj meri doprinelo efikasnom upravljanju nacionalnim parkovima. 

"Nisu usvojena i usaglašena sva planska dokumenta u oblasti zaštite prirode, što ukazuje da nisu preduzete sve aktivnosti u cilju efikasnog planiranja i upravljanja nacionalnim parkovima", navodi se u reviziji svrsishodnosti poslovanja "Upravljanje nacionalnim parkovima".
 
Utvrđeno je da Ministarstvo zaštite životne sredine nije blagovremeno pokrenulo i sprovelo proceduru usvajanja planova upravljanja nacionalnim parkovima, što ukazuje da nije usvojen desetogodišnji planski okvir za sprovodjenje aktivnosti na očuvanju, unapređenju i održivom korišćenju područja nacionalnih parkova.
 
Nije formiran Stručni savet nacionalnih parkova, dok Savet korisnika, formiran kod nacionalnih parkova Tara, Đerdap i Fruška gora, nije u dovoljnoj meri doprineo unapređenju upravljanja zaštićenim područjem.
 
"U JP NP Fruška gora, Savet korisnika nije doprineo efikasnom upravljanju nacionalnim parkom. Utvrđeno je da je u NP Fruška gora pored osnivačke sednice, održana još samo jedna sednica Saveta korisnika u 2020. godini. Savet korisnika NP Fruška gora u prethodnom periodu nije donosio preporuke o lokalno značajnim stvarima u okviru propisanih mera koje se tiču NP", piše u izveštaju.
 
Kako se navodi u izveštaju, JP NP "Fruška gora" nije uspostavilo sistem kontrole i evidencije vozila i posetilaca koji posećuju nacionalni park. 
 
Revizija je pretežno bila fokusirana na nacionalne parkove Tara i Đerdap, dok je preduzeće "Nacionalni park Fruška gora" samo bilo predmet revizije poslovanja u 2019. i 2020. godini.
 
Ovaj izveštaj objavljen je u avgustu ove godine, a kako smo tada pisali utvrđeno je više nepravilnosti iz oblasti tendera, naplaćivanja naknada za korišćenje zemljišta i sistematizacije radnih mesta. Prekomerna seča viđena je kao naročito problematična, a na nekim lokacijama posečeno je 300 odsto više od planiranog. 
  • Синиша

    24.12.2021 13:57
    То то
    Ко има новаца може колико хоће и шта хоће. Са или без дозволе, СВЕЈЕДНО. Ко нема да помаже, ни шупу не сме да уради.
  • dz0

    24.12.2021 13:43
    isto kako cementara truje, tako sad x100 u celoj zemlji... kakvi parkovi, to samo na TVu ima, arhivski snimci
  • Sale

    24.12.2021 11:30
    Terzici, Petrici, kvadovi dajte jos smeca nam polijte po glavama..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti