"Zelenilo" traži firmu za projekat rekonstrukcije Futoškog parka

JKP "Gradsko zelenilo" traži firmu koja će izraditi projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju i uređenje Futoškog parka.
"Zelenilo" traži firmu za projekat rekonstrukcije Futoškog parka
Foto: 021.rs

Za ovu svrhu "Zelenilo" je spremno da izdvoji tri miliona dinara. 

Rok za podnošenje ponuda je 10. januar.

Prema projektnom zadatku, neophodno je definisati raspored klupa i korpi za otpatke u okviru prostora parka. 
 
Zahteva se i zadržavanje i eventualna popravka mobilijara koji je postavljen prilikom rekonstrukcije 2016/2017. godine, ali i dopuna novim mobilijarom, koji, osim klupa i korpi, uključuje i javnu rasvetu.
 
Potrebno je predvideti i mogućnost periodičnog postavljanja digitalnih panoa za izlaganje različitih umetničkih, obrazovnih, informativnih i kulturnih sadržaja u vidu galerije na otvorenom.
 
Brajeve table namenjene slepim i slabovidim osobama je potrebno postaviti na ulazima u park i pored nekih "interesantnih objekata hortikulture i drugih vrednih pejzažnih sadržaja".
 
Projektant treba i da planira table za obaveštenje o pojedinačnim ili grupi vrednih stabala.
 
Projektom treba predvideti i postavljanje ograde oko celog parka, po uzoru na postojeće rešenje koje je delimično postavljeno na jugoistočnom delu parka. "Zelenilo" traži i da se na ulazu u bolnicu za reumatizam projektuju kapije koje mogu da se zaključavaju.
 
Traži se i da se projektuje jezero čije dno bi bilo prirodno. Izabrani projektant treba i da osmisli česme sa pijaćom vodom jednostavnog dizajna u materijalu i boji prikladno ambijentu, na lokacijama u blizini dečijeg igrališta i drugim lokacijama prema proceni korišćenja, osim ispred objekta Specijalne bolnice za reumatizam Novi Sad.
 
Neophodno je predvideti i nadzemno uređenje bunara, posebno vraćanje lampe sa staklenom kupolom i elementima od kovanog gvožđa.
 
Traži se i da se partnerno uredi deset ulaza u park, ali i da se isprojektuje parking za bicikle.
 
Neophodna je obnova svih staza, odmorišta, platoa, stepeništa i rampi i njihovo usklađivanje sa standardima pristupačnosti.
  • Horti

    05.01.2022 00:51
    Možda da zaposlite pejzažne arhitekte pa da ne morate da plaćate projekat? Možda da zaposlite stručne ljude pa možete sami da odradite navodnjavanje parkova? Možda, a ne samo preko partijske knjižice? Strašno, bukvalno jezivo, prosto ne razumem kako je ovo prihvatljivo.
  • Vlada

    03.01.2022 13:09
    Bilo bi lepo da gradsko zelenilo prvo završi započete radove u Futoškom i Limanskom parku, pa tek onda da pokreće nove.
  • Dragan

    03.01.2022 08:58
    Ah
    Stokholm grad u zelenilu,park na svakom ćošku,ispod starijih stabala ima natpisina ploča u visini od 1m i piše o drvetu tip,naziv,godina sadnje,staza rađena prirodnom kockom,okolina prirodnim granitom.Central park Njujork-ponesite ćebe ili dušek i letite na travu,nema kioska,nema bicikala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.