Novinarska udruženja osudila "pogromaški pamflet" Tome Lovrekovića

Izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić osudio je emitovanje filma Tomislava Lovrekovića na Pinku i ocenio da ni po jednom osnovu nije zaslužio da bude u etru.

Protivno medijskim zakonima, ovaj film u najmanju ruku predstavlja otvoren poziv na linč kolega Branka Čečena, Stevana Dojčinovića i Slobodana Georgijeva, rekao je Matić na koordinacionom sastanku predstavnika udruženja novinara i medijskih asocijacija sa predstavnicima kabineta predsednice Vlade Republike Srbije i Ministarstva za kulturu i informisanje.

"Ugrožavanje njihove bezbednosti zbog posla kojim se profesionalno bave je neprihvatljivo i za svaku je osudu. Crtanje mete bilo kome je nedopustivo", stoji u izjavi Matića.
Kako se dalje navodi, imajući u vidu šta se sve tragično događalo nakon emitovanja i publikovanja sličnih sadržaja u bliskoj i daljoj prošlosti, Matić priznaje da se plaši kakve posledice može da prozrokuje hajka na kolege koje su već bile mete sličnih napada.
 
"Pozivam regulatora da reaguje u skladu sa zakonom. Priznajem da ne očekujem mnogo od ovog svog apela, ali zaista nisam mogao da prećutim ono što je sinoć emitovano na Televiziji Pink u centralnom terminu pred gostovanje premijerke i predsednice Saveta REM-a", dodao je Veran Matić.
 
Kao član Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, Matić je rekao da će predložiti da emitovanje spornog televizijskog sadržaja bude tema narednog sastanka.
 
"Ovaj slučaj nije incident, već je u dugom vremenskom periodu konstantni sadržaj vrlo uticajnih medija, a deo stavova vodećih predstavnika države. Posledice takvih targetiranja bile su do sada drastični fizički napadi, ubistva novinara, tužbe koje sprečavaju normalni rad… O ovakvim aktivnostima najbolje govori strmoglavi pad na listama sloboda medija na globalnom nivou. Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara smisao svog postojanja mora na prvom mestu opravdati veoma jasnim osudama ovakvih sadržaja, ali i insistiranjem na sankcijama koje su već definisane postojećim zakonima", ocenio je Matić.
 
Dodaje da iako predizborna kampanja još uvek formalno nije počela, da se plaši se da ono što je prikazano predstavlja samo uvod u strašnu kampanju koja nas očekuje i u kojoj će, kako je krenulo, novinari i novinarke biti proglašeni legitimnom metom sa nesagledivim i nepopravljivim posledicama, zaključio je Matić.
 
Novinarska udruženja takođe su osudila "pogromaški pamflet" Tomislava Lovrekovića i pozvala REM i radna tela za bezbednost novinara da hitno reaguju na najnovije napade na pojedine novinare i medije.
 
Koalicija za slobodu medija izrazila je danas "veliku zabrinutost" zbog emitovanja dokumentarnog filma "Meta porodica" na Televiziji Pink i pozvala nadležne da zaštite etiketirane novinare, političare i javne ličnosti, ali i javnost od opasnih manipulacija i laži kojima obiluje sporni televizijski prilog.
 
Televizija Pink je u nedelju uveče u svojoj centralnoj informativnoj emisiji "Nacionalni dnevnik" emitovala dvadesetominutni dokumentarni film "Meta porodica", u kom se mnoge javne ličnosti, a među njima mnogi nezavisni novinari, optužuju da u saradnji sa kriminalcima i stranim obaveštajnim službama organizuju likvidaciju Aleksandra Vučića i njegove porodice.
 
"Sugerisanjem da ugrožavaju bezbednost i prizivaju atentat na članove porodice Vučić, ponovo se crta meta na čelo profesionalnim novinarima, a posebno najviše označenim u toj svojevrsnoj "TV-poternici" emitovanoj na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću – Stevanu Dojčinoviću, Branku Čečenu, Slobodanu Georgievu i Zoranu Kesiću", navela je Koalicija za slobodu medija.
 
Pozvali su MUP i tužilaštvo da se oglase povodom tvrdnji da novinari ugrožavaju najviše predstavnike Srbije. Koalicija za slobodu medija pružila je podršku kolegama i pozvala građane i građanke, kao i druge organizacije i institucije da osude "bestijalan i opasan napad na naše kolege i druge javne ličnosti".
 
Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres" i Slavko Ćuruvija Fondacija.
 
Takođe, reagovalo je i Udruženje novinara Srbije (UNS) i navelo da se emitovanjem ovog filma najdirektnije utiče na bezbednost novinara i medija koje autor predstavlja kao strane plaćenike i saradnike domaćih i stranih obaveštajnih službi, ali i saradnike kriminalnih grupa.
UNS smatra da se emitovani sadržaj ne može svrtstati ni u jedan drugi žanr, sem u ogoljenu propagandu.
 
"Etiketiranje novinara i medija kao neprijatelja države, samo zato što u svom izveštavanju imaju i kritički stav prema vlasti, je opasan presedan sa potencijalno nesagledivim posledicama po njihovu bezbednost. Paradoksalno je da autor filma, koji svoj sadržaj zasniva na crtanju meta predsedniku države i članovima njegove porodice, to isto radi crtajući nove mete pojedinim novinarima, pritom ne iznoseći nijedan validan dokaz za izrečene kvalifikacije", navodi UNS.
 
UNS takođe poziva medije koji su vlasnici nacionalnih frekvencija, da svoju uređivačku politiku usklade sa profesionalnim standardima i propisima, na osnovu kojih su i dobili pravo na korišćenje tog javnog dobra. UNS smatra da u emitovanom sadržaju ima dovoljno elemenata da REM pokrene hitni postupak, prvo za zabranu emitovanja filma "Meta porodica", a onda i da protiv emitera pokrene odgovarajući postupak za utvrđivanje odgovornosti.
 
"UNS u ovakvim okolnostima ozbiljno razmatra svrhu učešća u Radnoj grupi za bezbednost novinara u kojoj predstavnici vlasti svojim ćutanjem pokazuju da se samo deklarativno zalažu za bezbednost novinara", napominju u ovom udruženju. 
 
Ovaj film potpisuju Tomislav Lovreković, novosadski novinar i aktivista i produkcijska kuća NB Production, koja pod takvim imenom u privrednom registru ne postoji. Lovreković, autor filma, javnosti je poznat po tome što je potpredsednicu SSP-a Mariniku Tepić prošle godine gađao kokoškom. 
  • Mali

    12.01.2022 11:15
    Toma
    Postao veliki udbas, skolu ucio kao clan ldp-a
  • Samo kazem

    12.01.2022 08:58
    Tragicno je sto ovakve pojave imaju bilo kakav medijski prostor...
  • Tantum Veran

    12.01.2022 04:49
    Ogledalce, ogledalce...
    Gleda majmun u zrcalo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti