"In medias (p)res": Napadi na novinare postali normalnost usled lošeg rada pravosuđa

Odnos vlasti prema medijima u Srbiji izuzetno je loš, a novinari su daleko više na "udaru" u malim sredinama nego u velikim gradovima poput Novog Sada ili Beograda.
"In medias (p)res": Napadi na novinare postali normalnost usled lošeg rada pravosuđa
Foto: 021.rs

Ovo je jedan od zaključaka javne debate pod nazivom "In medias (p)res" koja je održana danas u Novom Sadu.

Istaknuto je da Srbija poslednjih godina beleži sve veći pad na skali slobode medija i izražavanja, a u tako teškim vremenima za novinarstvo u Srbiji, manji deo medija pronašao je kakvu-takvu distancu u poplavi tabloida i propagandnih glasila u floskuli "profesionalni mediji".

Učesnici debate složili su se oko toga da ne bi trebalo da postoje "profesionalni mediji" i oni koji predstavljaju samo nečija glasila, da profesija jeste polarizovana do krajnjih granica, ali da to ne znači da treba nasedati na trikove vlasti koja "baca kosku" kako bi dovela do stanja u kom se mediji bave sami sobom, a manje onim što im je posao.

Zaključeno je i da su novinari konstantno izloženi raznim vidovima pritisaka koji idu do ugrožavanja nečijeg života, ali da je odgovor pravosuđa obično slab ili nikakav.

Predsednik NDNV-a Norbert Šinković je rekao da to udruženje godišnje dobije nekoliko pritužbi novinara koji su doživeli pretnje ili im je na neki način bio onemogućen rad.

"Tu se posebno ističe uskraćivanje pristupa informacijama, što je naročito vidljivo od početka pandemije. S druge strane, došli smo do momenta kada su pretnje novinarima, pa čak i otvoreni napadi na njih, postali sasvim obična stvar, jer je pre svega blag ili nikakav odgovor tužilaštva i suda na takve pojave. Ukoliko napad i pretnja ne dobije epilog dve ili tri godine to znači da je nasilje normalizovano. U situacijama kada se dešavaju pretnje novinarima ili bilo kakve vrste napada, vi morate imati pravosnažnu presudu u roku od šest meseci", smatra predsednik NDNV-a.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika portala Cenzolovka, Denis Kolundžija, smatra da se došlo do situacije kada je svako novinar i sve je novinarstvo.

"Danas je izuzetno mnogo ljudi u srpskom novinarstvu koji ne poznaju kako se posao zapravo radi. Zbog toga mnoštvo njih mi ni ne percipiramo kao novinare jer, u samom startu, ne poštuju a ni ne znaju osnovne kodekse novinarstva. Ali to ne znači da takve osobe nisu novinari za širu javnost kojoj je servirana sasvim drugačija slika", kaže Kolundžija i dodaje da ne želi da prihvati nenormalnost u kojoj će novinari biti držači mikrofona i telefona, a pritom će se baviti budalaštinama i neće nikad postavljati pitanja.

Glavni i odgovorni uredni Fejk njuz tragača Stefan Janjić ističe da građani koji prate slobodne medije uzimaju njihovu hrabrost zdravo za gotovo, a da pritom nisu svesni šta iza tog rada stoji.

"Čini se da je jedini način da budete bez svakodnevnih pritisaka taj da budete nebitni. Ne znam kako drugačije", smatra Janjić.

Tokom rasprave moglo se čuti mišljenje o tome kolika hrabrost je novinarima potrebna da bi se bavili najozbiljnijim temama, ali i pitanje da li su oni adekvatno nagrađeni za svoj posao i sav stres i rizik koji on nosi.

Debatu na temu odnosa politike prema medijima su u Novom Sadu organizovali Asocijacija medija i Novinska agencija Fonet, a sem Kolundžije, Janjića i Šinkovića učestvovali su direktor Foneta Zoran Sekulić, bivša urednica Dnevnika Branka Opranović, te Zoran Strika i Slobodan Krajnović sa 021.

  • Sofija

    26.11.2021 08:36
    Kasta koja mora da izumre sa starim sistemom.cao
  • Milana

    25.11.2021 17:56
    Iskreno
    Vala i vas ima svakakvih. Pogledajte samo kakve sve bljuvotine se pišu. Čast izuzecima u koje spada i ovaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.