Pismo Novosađanke: Volim svoj kraj grada - Glibavicu ili zašto molimo Boga da je investitor normalan

Živim u Novom Sadu, na Grbavici. To je prva gradska zona, ali joj više pristaje ime Glibavica.
Pismo Novosađanke: Volim svoj kraj grada - Glibavicu ili zašto molimo Boga da je investitor normalan
Foto: 021.rs

Na Grbavici se godinama grade zgrade koje umesto dozvoljenih, građevinskim, finansijskim, veze-i-poznanstva gimnastikama, imaju mnogo više spratova. I sve to ne prati adekvatna infrastruktura a ni obaveza investitora da oko zgrade napravi pristojan, i saobrazan već postojećim, trotoar ili - bošsačuvaj - parking.  

A neće ga napraviti ni Grad iako je već lepe pare uzeo od investitora. Pa tako u mom delu Grbavice (Doža Đerđa od Puškinove/A.Čehova prema Jevrejskom groblju) ispred jedne zgrade imamo lepo urađen trotoar i parking a odmah uz sledeću zgradu betonsku stazu metar širine na kojoj ne mogu da se mimoiđu dve osobe - neko mora da siđe u blato. 

Ispred sledeće je kakav takav trotoar ali, kao i ispred prethodne, parkinga nema, samo blato ili nasut šljunak koji brzo bude raznesen ili potone, pa opet imamo šta? Blato!
 
Na uglu D. Đerđa i A. Čehova je bila lepa zelena površina ograđena živom ogradom, i ispred nje trotoar.  Bila. Prvo su živu ogradu i trotoar uništili kamioni i mašine koje su radile na rekonstrukciji A. Čehova a onda su je dokrajčili automobili koji se parkiraju. Više se ne vidi da je išta osim blata tu postojalo.
 
Doža Đerđa od raskrsnice Puškinove/ A.Čehova prema Jevrejskom groblju nema atmosfersku kanalizaciju. Nema šahtove tako da se za svake kiše voda zadržava i nema šanse da pređeš s jedne strane ulice na drugu, osim u gumenim čizmama. A onda dođoše i eMTeeSovci da uvode optičke kablove i šta bi? 
 
Ne mogu ja o tome da pišem, mama me vaspitala da ne psujem i ne koristim ružne reči. Dakle tajac, jer nije normalno ovo kako sve izgleda, gde mi živimo, kakvo blato gazimo
 
Ovo je prva gradska zona, plaćamo tako porez a molimo boga da, ako se već nemilice gradi, investitor bude normalan i da sredi prostor oko svoje zgrade jer Grad to sigurno neće uraditi.
 
A i nama je dosadilo da skupljamo blato, đubre, čistimo, jer već plaćamo nekog da to radi, ali tom nekom to nije u planu jer mi ne postojimo, tu su po njima kuće iako su prve zgrade iz šezdesetih a moja, konkretno, iz 1979. Mi smo geto. 
 
U prilogu su fotografije svih lepota mog kraja.
 
 
 
Jeste li pogledali fotografije? Da li biste vi voleli ovaj kraj grada?

Novosađanka koja nam je prosledila svoj tekst o problemima na Grbavici, odnosno Glibavici, zamolila je da ostane anonimna.

  • Sanac Bo

    13.01.2022 12:43
    "Ko ima za nov stan ima i par hiljada evra za parking u podrumu zgrade"

    Nema, jer garaže idu do 20 hiljada evra a za govance od stana u podrumu treba dati 1500 evra za kvadrat.
  • Man with no name

    13.01.2022 06:05
    Novi Sad
    Evropska prestonica BLATURE
    (blato + kultura za botove da razumeju)
  • /

    12.01.2022 11:53
    /
    @planet dpa
    pa valjda i te komsije imaju neka svoja prava a ne samo vi koji ste dosli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti