Novosadski SSP: Naprednjaci forsirali GUP, a isplivao sukob interesa

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde saopštio je da vladajuća Srpska napredna stranka "forsira donošenje odluka koje vode kao usvajanju planova za 'Novi Sad na vodi' i izgradnju četvrtog mosta".
Novosadski SSP: Naprednjaci forsirali GUP, a isplivao sukob interesa
Foto: 021.rs

Međutim, kako se navodi u saopštenju koje potpisuje Aleksandar Radukin iz Resornog odbora za urbanizam i saobraćaj, iza svega se krije sukob interesa, navodeći da zamenik predsednika Komisije za planove Skupštine grada Zoran Vukadinović od 2007. godine projektuje i "gura" planove za firme koje su sada bliske aktuelnoj vlasti.

"Sve to radi preko projektantske firme Andzor Engineering d.o.o. Novi Sad, koja istovremeno vrši jednu od analiza procene uticaja na životnu sredinu projekta 'Novi Sad na vodi', te odobrava projekat. Zbog toga zahtevamo od gradonačelnika Miloša Vučevića da objasni kako je moguće da Vukadinović samostalno odlučuje o planovima koje radi njegova sopstvena firma, a sve o trošku građana? Ako se ovome doda podatak da je Andzor Inženjering radio celokupan projekat uređenja Pozorišnog trga, koje je u javnosti okarakterisano kao 'groblje', sa upitnim količinama upotrebljenog materijala i ukupne vrednosti projekta za Suniko i Montop, jasno je da će gradonačelnik Miloš Vučević morati da odgovori na još neka pitanja", zaključuje Radukin.

Vukadinović je direktor i vlasnik preduzeća "Andzor Engineering", koje prema zvaničnim podacima, zapošljava 19 osoba, a u 2020. imalo je prihode veće od 720.000 evra, dok je neto dobitak bio 16.000 evra. Kompanija radi poslove i za javna preduzeća i uprave, pa se može videti da su među naručiocima njihovih usluga bili Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad, Grad Beograd, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Skijališta Srbije, Subotička toplana...

O njegovoj javnoj i privatnoj praksi ranije je pisao Vojvođanski istraživačko-analitički centar, a Vukadinović je tom prilikom naveo da nije u sukobu interesa. Te 2019. godine je rekao da je broj javnih nabavki na kojima "Andzor" nije prošao mnogo već od onih na kojima jeste. Tada je rekao da ni u kom slučaju "ne postoji direktna veza između UGZI i firme po pitanju povlašćenog položaja i mogućeg međusobnog uticaja njega kao 'gradskog činovnika' i ostalih gradskih struktura".
 
Istakao je da se on kao član komisije bavi kontrolom izrade urbanističko-planske dokumentacije, dok se njegova firma na teritoriji grada Novog Sada bavi isključivo izradom tehničke dokumentacije, što su, kako precizira, dve potpuno različite stvari.
 
"Komisija za planove ne donosi odluke niti predlaže bilo kakva rešenja, nego vrši proveru ispravnosti u smislu usklađenosti sa zakonom, ostalim planskim dokumentima kao i strateškim opredeljenjima grada", naveo je 2019. Vukadinović.
  • ING.V.V.

    08.01.2022 00:53
    GRAĐEVINSKA MAFIJA VLADA
    U Novom Sadu nikada veća građevinska mafija nije vladala nego unazad deset godina. Ovo što se u gradu radi je za pokretanje ozbiljnih postupaka od strane tužilaštava.
  • Biciklista

    08.01.2022 00:35
    Jedno radno mesto
    Ko je zaposlen u javnim službama i preduzećima trebaloo bi da ima pravo potpisa samo preko te matične (državne) ustanove pa onda sve ostalo je - kriminal.
  • Moj stav

    06.01.2022 10:59
    @aga
    drago mi da čitaš moj komentar , a savet ti zaludan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.