Grip registrovan u Novom Sadu i Kikindi

U Vojvodini su registrovani prvi slučajevi gripa kod tri pacijenta, podaci su Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
Grip registrovan u Novom Sadu i Kikindi
Foto: Pixabay

Prema navodima ove ustanove, u 14. nedelji nadzora nad gripom u sezoni 2021/22, što je prva nedelja januara, u domovima zdravlja Kikinda i Novi Sad su uzorkovana i potvrđena infekcija virusom gripa tipa A (H3N2) kod tri pacijenta.

Otkako se obavlja nadzor ove sezone, ovo su prvi pozitivni slučajevi, kao i prvi nakon što je 16. decembra u Srbiji potvrđen prvi slučaj gripa. Podsetimo i da su ovo prvi slučajevi gripa posle skoro dve godine, jer prošle sezone nije bilo potvrđenih slučajeva gripa ni u Srbiji, ni u Vojvodini.

Institut za javno zdravlje Vojvodine je u protekla skoro tri meseca obavio 346 uzorkovanja, odnosno proteklih nedelju dana je uzeto 25 uzorka od kojih su tri bila pozitivna.
 
U nedeljnom izveštaju Instituta se sem potvrde pojave gripa, navodi da su na području pokrajine registrovana oboljenja sličnih gripu na nivou uobičajenom za vanepidemijski period za grip, odnosno registrovan je trend rasta oboljena sličnih gripu (OSG), kao i pad akutnih respiratornih infekcija (ARI). 
 
Tokom prve nedelje januara, najviše slučajeva oboljenja sličnih gripu je bilo kod najmlađeg uzrasta do četiri godine. 
  • Gejts Bil

    12.01.2022 22:41
    Higijenski zavod laže.
    Grip ne postoji ...
  • BoSa

    12.01.2022 20:13
    @SoSa
    Ne možeš nikako imati grip par puta godišnje jer se stvara imunitet. Obično ga ljudi imaju na deset godina (osim onih sa slabim imunitetom), i to ih baš zdrma. Nije svaki viruščić grip. Grip izaziva virus influence, i nije slično prehladi (ostali virusi). Naučite već jednom.
    Kao što jr kovid izazvan korona virusom (i on ima svoje ime), tako je grip izazvan virusom influence.
  • SoSa

    12.01.2022 19:33
    aaaa
    Grip se pojavio u sred zime? E, svasta...
    U zivotu mi nije prosla godina da nisam grip bolovala bar 2-3 puta godisnje, bar su mi govorili da je grip, sad nisam pametna sta je to ustvari bilo, posto se grip tek sada pojavio

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.