Pozorište za kojim se žali

U Novom Sadu bilo je velelepnih zgrada koje postoje još samo u sećanju.
Pozorište za kojim se žali
Foto: 021.rs

Jedna od takvih je i zgrada koju je podigao dobrotvor Lazar Dunđerski, a koju je projektovao arhitekta Vladimir Nikolić. Iako je prošao gotovo vek otkad je zgrada izgorela, njeni tragovi i dalje postoje.

Zgrada se nalazila na prostoru današnjeg pasaža između Trga slobode i Bulevara Mihajla Pupina, kod Hotela "Vojvodina". I dalje su vidljivi ostaci temelja, koji je uzdignut iznad okolnog zemljišta.

Taj prostor bio je nekada, od 1895. do 1928. godine, dom Srpskog narodnog pozorišta. Do toga je došlo nakon što je teatar ostao bez zgrade, koja je srušena. Dunđerski je platio sav materijal i na parceli u njegovom vlasništvu izgradio objekat za SNP. I to prilično lep, sa fasadom i elementima koji ukazuju na bogatstvo, moć i važnost kulture za srpski narod u Vojvodini.
 
 
To "srpsko" je pomalo i smetalo ugarskim vlastima, zbog čega nisu dozvoljavali da se pozorište izgradi, pa je Dunđerski to učinio na prostoru u njegovom vlasništvu. 
 
Pozorište je bilo kapaciteta od 600 gledalaca i jedna je od prvih zgrada u Novom Sadu koja je imala elektirčnu rasvetu. Ipak, nije sve bilo urađeno najbolje, u brzini izgradnje javili su se bezbednosni propusti, zbog čega je pozorište četiri godine od otvaranja bilo privremeno zatvoreno. Dve decenije od tog momenta, pozorište je izgorelo u plamenu. 
 
 
"Nikada nije utvrđeno da li je uzrok bila elektro-instalacija ili zidana peć, ali desio se veliki požar u kojem je nastradalo prelepo pozorište", objašnjava direktor Istorijskog arhiva Novog Sada Petar Đurđev.
 
Žal ostaje i za tim što je u požaru nestao i bogati fond i arhiva Srpskog narodnog pozorišta. Jedan od najvažnijih nacionalnih teatar narednih pola veka bio je podstanar, sve dok konačno nije izgrađena zgrada u centru Novog Sada, na Pozorišnom trgu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti