MZ "Ivo Andrić" o javnoj garaži: Privatni interes investitora ne može biti iznad interesa građana

Mesna zajednica "Ivo Andrić" ocenila je u primedbi na Generalni urbanistički plan da javna garaža kod kružnog toka koji spaja Bulevar Evrope i Bulevar cara Lazara, nije dobar projekat.
MZ "Ivo Andrić" o javnoj garaži: Privatni interes investitora ne može biti iznad interesa građana
Foto: 021.rs

Kako se navodi u njihovoj primedbi, to zaključuju na osnovu iskustva sa ostalim javnim garažama van centra grada.

"Postoji javna garaža prekoputa Limanske pijace. Saznali smo da nije izdata cela. Od 250 mesta, oko 100 se izdaje povremeno ili je u većini slobodno. To pokazuje da građani nemaju 600 evra godišnje za plaćanje zakupa garaže. Javne garaže su upotrebljive jedino u centru grada gde se može platiti na sat", objašnjava se u primedbi ove MZ.

Južno od planirane garaže na Bulevaru Evrope planira se izgradnja nove Galensove zgrade, a prekoputa se nalazi Liman 4.
 
"Po useljenju samo ovog prvog Galensovog Avenija Garden kompleksa, možemo očekivati nezapamćene gužve sa parkiranjem, jer će mnogi stanari iz Galensovih zgrada parkirati slobodno na jedinom parkingu u blizini. Nemate u blizini te zgrade nijedan slobodan veći parking. Stanari u Ive Andrića biće prinuđeni da pomeraju automobile u potrazi za slobodnim parkingom u Ive Andrića prema Narodnom frontu i tako će doći do kolapsa u većem delu Limana 4", navode u ovoj Mesnoj zajednici i dodaju da obe Galensove zgrade imaju podzemna parking mesta, pa je besmisleno njima nuditi da idu u javnu garažu koja se plaća.
 
Smatraju da je jedino rešenje da se, umesto predviđene garaže, izgrade besplatni parkinzi po ugledu na one na raskrsnici Balzakove i Narodnog fronta.
 
"Privatan interes investitora ne može biti nikad iznad interesa građana... Nemate nijedan opravdan, ni urbanistički, ni ekonomski razlog za izgradnju javne garaže, jer postoji potreba samo za javnim besplatnim parkiralištem na način kako se nekada gradilo na Limanima", ističu u MZ.
 
Takođe, ocenjuju da je sportsko-rekreativni sadržaj predviđen u blizni kružnog toga besmislen, jer je u pitanju jedna od najprometnijih raskrsnica, koja će postati još prometnija kada se napravi most. 
 
MZ "Ivo Andrić" ima primedbu i na planiranu zgradu Poreske uprave (tzv. Livadica na Limanu 4). Navode da je lokacija već ozelenjena površina na kojoj gradnja još nije realizovana, te postoji ideja da ona ostane slobodan prostor za mini urbanu šumu sa potencijalom za urbano baštovanstvo.
 
Na istoj lokaciji predlaže se i razmatranje sportskih sadržaja, kao i formiranje multifunkcionalnih amfiteatara na otvorenom. Ovaj prostor bi, objašnjavaju, stanarima služio kao mesto razonode, okupljanja i zajedničkog rada. 
 
"Apsolutno se ne slažemo da je ova površina idealna za Poresku upravu, jer za koji mesec, izgradnjom Lidla, počinje još veći saobraćaj u Ulici Narodnog fronta. Svakako i blizina budućeg mosta je još jedan razlog za gust saobraćaj. A zgrada Poreske urave samo će dodatno doprineti gužvi kakva nikada nije postojala u ovom delu grada", smatraju.
 
Predlažu da se za ovu zgradu opredeli druga lokacija, a kao primer daju više slobodnih površina na Bulevaru Evrope.
Podsetimo, svi zainteresovani građani, udruženja i organizacije mogu svoje primedbe na Generalni urbanistički plan da predaju u toku trajanja javnog uvida, odnosno do 5. februara.
 
Sutra, 21. januara, se održava poslednja od tri javne prezentacije GUP-a, na koju mogu da dođu svi zainteresovani da saslušaju detalje plana od gradskih urbanista, kao i da nadležnima postave pitanja, ukoliko imaju neke nedoumice i zamerke. Prezentacija se održava u amfiteatru Spensa u 10 časova.
 
Javna sednica Komisije za planove, na kojoj će se razmatrati prispele primedbe, takođe se održava u amfiteatru Spensa, 21. februara. To znači da bi izveštaj komisije trebalo da bude završen početkom marta, a plan da bude predložen Skupštini grada na usvajanje u prvoj polovini marta. 
  • ns ja

    21.01.2022 09:46
    đokara hipster
    Ala mrze Limane seljoberi iskompleksirani, crkoše besni jer imamo i stanove i parking i zelenilo i još smo u gradu, pa, pazi još i blizu centra!?

    Eee da im je da nam oni pokažu "kako se živi ako se hoće živeti u gradu" ?!

    Ljudi se školuju i rade da bi se bavili urbanizmom, arhitekturom,.. a stoka hoće "na mobu" da nam "preuređuje" grad!?

    Takođe sve komentare o "dođošima", "vjeterniku" ..itd ocenjujem sa MINUSOM.. pustite se dođoša-vojvođana više -i vojvođaneri rado sudjeluju sa ovim štakorima i slade se "garažiranjem" limana i naselja! Jer lopovi su braća

    Samo primena Zakona (ne treba ga referendumom menjati - već ga čuvati i primenjivati što stoka na vlasti nikako ne radi!!!)

    S osvrtom na gore navedeno i "mišljenja" izneta u komentarima, mi sa limana smo, đokara i ostali ljubitelji uvaljivanja garaža nama na iznajmljivanje - na mestu NAŠIH parkinga, mi smo za vas viša bića, po svakom kriterijumu!! Viša rasa HEJ!

    Parcele oko naših zgrada pripadaju NAMA, i njihova NAMENA je za NAŠE potrebe jer mi smo ih platili-nismo ih mufte dobili seljo-šabane-maloumni!

    I da, borićemo se za našu imovinu jer nemamo državu, imamo pokondirene nepismene pljačkaše glodare i uništitelje Srbije i našeg grada, koji "srbuju" i farbaju fasade dok rođenu zemlju i građane pljačkaju i preoravaju za račun svoj i stranih investitora!!!
  • Godfroa hrabri

    21.01.2022 00:52
    Ako Vama taj most smeta,dajte ga nama da spojimo Ledince sa Vjeternikom. Nama ne trebaju ni bube ni ptice,tu svakako nema ni zgrada ni nicega sem neuređene obale. Nama ćete drastično smanjiti putanju. Mislite o tome!
  • Koki

    20.01.2022 22:59
    Apel Vucevicu da se hitno preduzme nešto i da se naprave izmene u zigu i oba urbanizma. Tamo su postavljeni najveći neradnici. Ne pitajte koliko puta idemo radi jednog problema kod svih njih. Od 30 odlazaka (posto se ni na telefone ne javljaju) nadjem ih jednom i to u prolazu. Niko ne dolazi na posao,niko ne resava predmete… legalizacija “preko veze” traje od 2019. i sve moguće bolesti su izredjali,koronu su imali svi poslednje 2 godine jedno 60x. Pa stvarno nemam reci za toliki nemar! Mi hoćemo da platimo i legalizaciju i porez i priključke vode,kanalizacije,gasa… ali ne možemo zbog njih jer ne rade ništa!!! I sledeci štrajk treba napraviti da njih smenimo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti