CK13 pozvao Novosađane u pomoć: Nećemo zgradu umesto Crne kuće

Omladinski centar CK13 pozvao je građane da podnesu primedbu na PGR područja novog gradskog centra bloka oko Masarikove ulice, kako bi se sačuvala Crna kuća.
CK13 pozvao Novosađane u pomoć: Nećemo zgradu umesto Crne kuće
Foto: 021.rs

Apeluju na sve korisnike Crne kuće, ljubitelje programa centra, aktiviste, umetnike, i druge zainteresovane građane da primedbu podnesu sa zahtevom da se parcela na kojoj je smeštena Crna kuća izuzme od mogućnosti izgradnje zgrade kako bi se sačuvao interes zajednice, a to je da Crna kuća "ostane gde jeste, i da se na taj način onemogući bilo kakvo netransparentno odlučivanje o sudbini kuće između vlasnika i investitora".

"Mišljenja smo da se o sudbini Crne kuće mora razgovarati javno i u okviru zajednice, a u skladu sa njenom prirodom i svrhom -  a to je otvoren, slobodan i javan prostor za zajednicu. U skladu sa tim, pozivamo vas da zajedno održimo živom borbu za Crnu kuću i iskažemo neslaganje sa planom koji predviđa njeno rušenje", piše u saopštenju CK13. 

Zato pozivaju Novosađane i Novosađanke da daju svoje predloge i komentare do 4. februara. Primedbe se mogu uputiti lično Gradskoj upravi za urbanizam, mejlom (planiranje@uprava.novisad.rs) i telefonom (021/ 423-015).
 
Mole građane da u primedbama budu iskreni i otvoreni i da slobodno navedu lične razloge zašto im je važno da se sačuva Crna kuća.
 
"Naše potrebe i interesi moraju biti važniji od investitorskih interesa", zaključuju.
 
Iza ovog saopštenja stali su Omladinski centar CK13, Infoteka CK13, Otvorena kuhinja CK13, Kuhinja solidarnosti NS, Volonterski centar Vojvodine, Antifašistički front 23. oktobar, UG "Patrija", Udruženje za zaštitu životinja SPANS, Književni klabing, Veče Dron Muzike, Združena akcija Krov nad glavnom Novi Sad, Ekološki front Novi Sad, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, NVO Svet i Dunav, Dunavac Šodroš, OSNA, Eko straža Novi Sad, Panonska antifašistička organizacija (PAOR), Vojvođanski građanski centar, Grupa "Izađi", Udruženje Crvena linija, Rebuild collective, Klub kulture Crna ovca, Crni ovan, Brutal studio, Portal Dotkom, Liman crew, Undergrand radio i Forum Roma Srbije.
 
Kako je 021.rs već pisao, novi Plan generalne regulacije područja novog gradskog centra između ulica Vojvode Bojovića, Dimitrija Avramovića, Slovačke, Valentina Vodnika i Jovana Subotića predlaže dizanje spratnosti, uz gotovo potpunu zamenu kuća - zgradama. To podrazumeva i da bi Crna kuća, jedan od prostora alternativne kulture i aktivizma u Novom Sadu, mogla da bude zamenjena četvorospratnicom. 
  • Simon

    28.01.2022 22:35
    U Crnoj kući
    Tu sam upoznala najlepše oči, najveću ljubav svog života. Ne želim da se sruši, bar ne dok još jednom ne odemo tamo, zajedno.
  • Bozic

    27.01.2022 15:49
    Rušiiii
  • Johny be Good

    27.01.2022 00:02
    Lol
    Oduvek bilo radikalno levicarsko mesto gde su se nekada sharpovci pa zesce komunjare okupljale (:

    Nikakva steta da se skloni makar nista ne sagradili samo neka je sruse ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.