Grad nije naplatio milione evra od Borovice, sada ih traži od dvoje bivših radnika ZIG-a

Grad Novi Sad tužio je krajem novembra dvoje bivših službenika Zavoda za izgradnju grada radi naknade materijalne štete u iznosu od 462,9 miliona dinara sa zateznim kamatama, saznaje 021.rs.
Grad nije naplatio milione evra od Borovice, sada ih traži od dvoje bivših radnika ZIG-a
Foto: 021.rs

Prošla je čitava decenija otkad je najavljeno da će "Borovica-transport" i "Put" graditi Bulevar Evrope. Bulevar je završen, ali priča u vezi sa njim, priča o neobavljenom poslu, bankarskim garancijama, odgovornosti, stotinama miliona dinara koji su isparili, sudskim postupcima, propuštenim prilikama za naplatu i kontroverznom biznismenu, nije završena. 

U priči o Bulevaru Evrope i Dušanu Borovici, čija je firma dobila posao izgradnje dela Bulevara Evrope i avansno uplaćene milione, ima i onih koji su se našli na optuženičkoj klupi i koji su osuđeni. Višegodišnji sudski postupak vodio se protiv bivšeg gradonačelnika i direktora Zavoda za izgradnju grada Borislava Novakovića, njegove nekadašnje pomoćnice Mirjane Dejanović, te službenika Zorana Bojovića i Dragane Živković.

Dejanović je oslobođena optužbi, kao i Novaković, koji je oslobođen na osnovu pravnog načela "ne bis in idem", po kojem se osoba ne može dva puta teretiti za istu stvar, a protiv sadašnjeg predsednika GO Narodne stranke već se vodio prekršajni postupak u vezi sa ovim slučajem. 

Šta piše u tužbi?
 
Nasuprot tome, na zatvorske kazne od godinu i po dana osuđeni su Bojović i Živković, od kojih sada Grad Novi Sad potražuje 462,9 miliona dinara sa zateznom kamatom od 20. decembra 2011. pa do dana isplate, tražeći od njih i nadoknade troškova parničnog postupka. Portal 021.rs došao je u posed tužbe grada, u kojoj se poziva na pravnosnažnu presudu po kojoj je dvoje bivših zaposlenika Zavoda za izgradnju grada (ZIG) osuđeno jer su "pribavili imovinsku korist u iznosu od 462,9 miliona dinara privrednom društvu 'Borovica transport', čiji je osnivač Dušan Borovica, čime je naneta šteta budžetu Grada Novog Sada u navedenom iznosu".
 
"Služba za budžetsku inspekciju je na osnovu sprovedene inspekcijske kontrole namenskog i zakonitog korišćenja sredstava u iznosu od 607,2 miliona dinara, konstatovala jasno i nedvosmisleno štetu za budžet Grada Novog Sada u iznosu od 462,9 miliona dinara, iz razloga što bankarska garancija nije naplaćena, zbog čega je budžet Grada Novog Sada, oštećen u navedenom iznosu. Tuženi prvog i drugog reda nisu preduzeli aktivnosti oko naplate bankarskih garancija koje su sastavni deo Ugovora o javnoj nabavci, što je cilj i smisao deponovanja istih prilikom zaključenja ugovora, jer iste predstavljaju instrument kojim se osigurava da će obaveze jedne ugovorne strane iz ugovora biti ispunjena, a ukoliko se to ne desi korisnik garancije naplatiće svoja potraživanja putem aktiviranja bankarskih garancija, što je neosporno utvrđeno pravnosnažnom presudom Višeg suda u Beogradu", navodi se u tužbi grada. 
 
U tužbi se navodi i da je tužilac, odnosno grad, u krivičnom postupku podneo imovinskopravni zahtev 23. oktobra 2015. godine, kojim se od dvoje službenika traži 462,9 miliona dinara, ali se sud tom prilikom pozvao na Krivični zakon, kao i na stav Zakonika o krivičnom postupku po kojem se, ako podaci krivičnog postupka ne pružaju pouzdan osnova ni za potpuno ni za delimično presuđenje, ovlašćeno lice upućuje da imovinskopravni zahtev u celini ostvari u parničnom postupku. 
 
Sada se od dvoje službenika traži 462,9 miliona dinara sa zateznom kamatom od 20. decembra 2011. pa do isplate, uz nadoknadu troškova parničnog postupka, sa zateznom kamatom obračunatom od dana izvršnosti presude pa do isplate, a sve u roku od 15 dana pod pretnjom prinudnog izvršenja. Portal 021.rs kontaktirao je Bojovića, koji je poručio da je postupak u toku i da nema komentar u vezi sa tužbom grada.
 
Novi Sad i Borovica - šta se dešava?
 
Portal 021.rs već je pisao o tome da je Novi Sad imao priliku da naplati svoja potraživanja od Dušana Borovice 2018. godine, ali da to nije učinjeno. Privredni apelacioni sud je u aprilu te godine doneo drugostepenu presudu u korist Novog Sada, odnosno ZIG-a, po kojoj "Borovica-transport" mora da vrati 462,9 miliona dinara sa zateznom kamatom, što je u decembru 2020. godine iznosilo više od 792 miliona dinara. Presuda je postala izvršna 27. juna 2018, kada je Pravobranilaštvo moglo da zatraži iskazivanje pravnosnažnosti i izvršnosti, što nije učinjeno. Nasuprot tome, taj deo odradio je advokat Borovice, čije je preduzeće kasnije otišlo u stečaj.
 
Sredinom decembra 021.rs je prosledio pitanja Pravobranilaštvu u vezi sa dešavanjima u ovom postupku. Kako odgovora nije bilo ni posle deset dana, o toj temi pitali smo gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koji je prošle godine izjavio da nije optimista kada je u pitanju povraćaj novca od kontroverznog biznismena, izražavajući nadu da će Novi Sad uspeti da dobije natrag barem deo svog novca. Ovog puta gradonačelnik je skrenuo pažnju na to da je prava adresa na kojoj bismo mogli da dobijemo odgovor upravo Pravobranilaštvo, koje odgovore nije pružalo.
 
"Što se tiče Borovice, najsrećniji bih bio da mu nisu ni davali pare, to je uzrok problema. Potom bih bio najsrećniji da su aktivirali bankarsku garanciju, pa bih bio najsrećniji da nisu skidali upisanu belešku u sudskom sporu. Kad sam radio taj posao kao advokat, radio sam to mnogo brže, jer ste kao advokat motivisani da preživite, morate da zaradite platu, a ovde (Pravobranilaštvo) je plata sigurna. Teško je kada imate nekoga ko ima sigurnu platu s jedne strane, a s druge strane su skupo plaćeni advokati koji su ekonomski motivisani", poručio je Vučević.
 
Samo koji sat nakon što je gradonačelnik Vučević poručio da je prava adresa za pitanja u vezi sa postupkom protiv Borovice Gradsko pravobranilaštvo, stigli su i pismeni odgovori. 
 
U Pravobranilaštvu Novog Sada navode da su 29. maja 2018. godine podneli predlog Privrednom sudu u Novom Sadu radi donošenja rešenja kojima se iskazuje pravnosnažnost i izvršnost presude. Kako navode, podneskom od 20. jula 2018. ponovo su zatražili od prvostepenog suda da donese rešenje kojim se iskazuje izvršnost, dodajući da je Privredni sud 13. jula pozvao "Borovica-transport" radi dostavljanja presuda i iskazivanja pravnosnažnosti, a da takav poziv nije prosleđen i Zavodu za izgradnju grada, niti je doneto posebno rešenje koje je dostavljeno tužiocu. 
 
Prilikom objavljivanja priče o tome gde su nestali milioni isplaćeni Borovici, 021.rs je citirao i zapisnik sa suđenja, u kojem se vidi da je jedan od osuđenih, Bojović, naveo da Pravobranilaštvo tvrdi da su zahtev za iskazivanje izvrnošnosti ponovili 20. jula, ali da ima kopiju podneska u kom se "jasno može uočiti da nije podnet nikakav zahtev".
 
"U njemu se samo konstatuje da nisu primili rešenje suda. Čak i da su 20. jula pisali taj podnesak, otišli u sud, dobili iskazanu pravnosnažnost i izvršnost, imala bi tri i po meseca da izvrše presudu za otvaranje stečaja", navodi se u zapisniku.
 
Kako dodaju u Pravobranilaštvu, Privredni sud je 30. novembra 2018. stavio pečat pravnosnažnosti i izvršnost prvostepene presude, kada je firma Dušana Borovice već otišla u stečaj. Portal 021.rs uputio je pitanja Privrednom sudu u Novom Sadu u vezi sa tim kada je klauzulu o izvršnosti zatražio i dobio predstavnik Novog Sada, kao i da li se obraćanje Pravobranilaštva od 20. jula smatra da je predstavnik grada zatražio izvršnost. Međutim, do objavljivanja ovog teksta, nisu stigli odgovori. 
 
Na pitanje upućeno Pravobranilaštvu da li imaju informaciju o tome kolika je bila vrednost imovine "Borovica-transporta" do otvaranja stečaja 30. oktobra 2018. godine, navode da ne raspolažu tim podacima. Nije najjasnije kako Pravobranilaštvo ne raspolaže ovim informacijama, s obzirom na to da se ova stavka može pratiti kroz javno dostupne finansijske izveštaje.
 
U Pravobranilaštvu navode i da je 10. juna 2021. godine doneta presuda kojom je utvrđeno da je osnovano potraživanje ZIG-a, odnosno grada, i prema AD "Putevi" iz Sremske Mitrovice, koje se takođe nalazi u stečaju, za iznos duga od 462,9 miliona dinara uz zateznu kamatu u visini od 175,5 miliona dinara, s tim što je ta obaveza solidarna sa "Borovica-transportom". Protiv ove presude tuženi je izjavio žalbu i sada o svemu odlučuje apelacija u Beogradu. 
 
"Od strane Pravobranilaštva Grada Novog Sada preduzete su sve pravne i faktične radnje u cilju zaštite imovinskih prava i interesa Grada Novog Sada, u skladu sa zakonom i odlukama", zaključuju u Pravobranilaštvu.
U međuvremenu...
 
Postupanje Pravobranilaštva u slučaju naplate potraživanja od Dušana Borovice bila je tema i u Skupštini Grada Novog Sada, prilikom donošenja godišnjeg izveštaja. U aprilu 2021. predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić, poručio je da ne sumnja u najčestitije namere institucije, ali da bi postupanje Pravobranilaštva potencijalno moglo da bude velika afera.
 
"Zato što posle odlaska u stečaj, to da li će grad uspeti ili neće uspeti da naplati ono što mu se duguje biva na predugom štapu. Imali smo savršenu priliku, drugostepenu presudu... U situaciji da je Pravobranilaštvo reagovala na vreme, tok suđenja za dvoje službenika koji su osuđeni na zatvorske kazne bio bi potpuno drugačiji, iako su najmanje krivi za spor koji Novi Sad ima sa Borovica-transportom", rekao je tom prilikom Jakšić.
 
U međuvremenu, kompanija DMB Shipping, koja je poslovno i personalno povezana sa Dušanom Borovicom, uspela je da izvuče deo stečajne mase iz "Borovica transporta", a javnim nadmetanjem kupila je i imovinu ovog preduzeća u aprilu prošle godine. 
 
Gradski odbor Zdrave Srbije upitao je u oktobru 2021. i kakva sudbina čeka preduzeće "Dunav Grupa Agregati", jednog od najvećih poreskih dužnika, sa više od 827 miliona dinara duga. Kako su saopštili, DMB Shipping je već uspostavio hipoteku nad delom imovine nekadašnjeg giganta "Heroja Pinkija". 
 
Premda vozila Bulevarom Evrope prolaze već godinama, priča o ovoj saobraćajnici, Borovici, nestalim milionima, i dalje ima svoje "cliff hanger"-e. Jedan od poslednjih nastavaka u serijalu jeste i nepravnosnažna presuda Specijalnog suda u Beogradu, kojom je Dušan Borovica osuđen na četiri i po godine zatvora u postupku u vezi sa Razvojnom bankom Vojvodine.
  • Čvarkov

    30.01.2022 08:28
    Zanimljivo
    Čekajte protiv Borovice( koji je oteo pare gradu po sudskoj presudi) nije vođen postupak niti je pokušano da se naplati hipoteka u korist grada! A ranije je pisano da je ipak kažnjen milionskim poslovima dobijenim od države!!!!
  • Koko

    29.01.2022 09:45
    a gologuzani iz SNS
    Svaki funkcioner treba da odgovara za svoj rad, bez obzira kojoj je partiji pripadao, jer se radi o novcu gradjana, a ne o njihovom privatnom novcu. E sada, šta ćemo sa milionskom štetom u vezi SAP-a? Bazena na SPENS-u, Pustanjem u rad PROMENADE, bez upotrebne dozvole (iako su i sada mnoge stvari sporne oko kvaliteta izvedenih radova i bezbednosti objekta, zbog čega se nije ni dobila upotrebna dozvola u roku)? Šta ćemo sa aferom Bocara o kojoj se mnogo pisalo? Šta ćemo sa promašenim projektom oko uredjenja platoa ispred SNP-a? Šta ćemo sa nestručnim zapošljavanjem kadrova vladajuće partije? Šta ćemo sa šurovanjem sa Galensom? Šta ćemo sa uništavanjem Fruške gore? Šta ćemo sa imovinskim karticama funkcionera sns? Šta ćemo sa javnim nabavkama velike vrednosti (o čemu se takodje puno pisalo i pričalo), zašto se sada to sve ne istraži i ne podnesu krivične prijave dok su nam još u vlasti uzročnici svega ovoga????? Zato ne mlatite praznu slamu.... Svi ste vi isti..... Kad vam odgovara podnosite krivične prijave, a kada vam ne odgovara onda ih ne podnosite. Ili ih podnosite po porudžbini, po pemu će Novi Sad ostati upamćen....
  • Ruma

    28.01.2022 10:36
    *
    Braća Borovica su registrovali firme na sadašnje i bivše žene,decu iz sadašnjih i bivših brakova...to je javna tajna!
    Svi to znaju,i niko ništa ne preduzima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti