FOTO: Biciklističke staze zimi kao ledena dvorana, zimske službe ne čiste ni ovo malo snega

Grad Novi Sad ni ove godine nije uložio novac i ljudstvo u održavanje biciklističkih staza tokom zime. Iako nije bilo mnogo snežnih dana, svaki sneg se pretvarao u ledenu "pustolovinu" na stazama.
FOTO: Biciklističke staze zimi kao ledena dvorana, zimske službe ne čiste ni ovo malo snega
Foto: 021.rs

Uprkos naporima, 021.rs danima ne može da dobije zvaničnu informaciju od nadležnih o radu zimske službe na čišćenju biciklističkih staza od snega i leda.

Novosadska biciklistička inicijativa, najmasovnije udruženje koje se duže od deceniju u Novom Sadu bavi pitanjima unapređenje biciklističke inicijative, dobilo je još pre dve godine najavu da će biciklističke staze biti čišćene i zimi. Pitanje je bilo samo opredeljenje iznosa, a tada se govorilo o pet miliona dinara.

Ipak, čini se da nijedno lokalno preduzeće koje ima zimsku službu nije ove godine dobilo zadatak, niti budžet, za čišćenje biciklističkih staza. Uvidom u budžet za Grad Novi Sad za 2021. i 2022. godinu, ne postoje sredstva za ovu namenu.
 
 
Predsednik Novosadske biciklističke inicijative Vladimir Zdravković kaže za 021.rs da se i NSBI obratila nadležnima u vezi sa ovim problemom.
 
"Tražili smo zvaničnu informaciju putem Radne grupe za unapređenje biciklističkog saobraćaja, a kako bismo saznali gde je nastao problem i kako bismo ga adresirali, podigli svest o značaju održavanja staza zimi. Nikakvu zvaničnu informaciju nismo dobili. Odgovarajuću 'mašineriju' za čišćenje biciklističkih staza imaju javna preduzeća i to jeste izvodljivo, a primetno je kakva je sada situacija na terenu - pešačke staze se čiste tako što se snežni nanos samo prebacuje na biciklističke staze", navodi Zdravković.
 
 
Kako dodaje, Novi Sad sada već sigurno ima više od 10 odsto građana koji se kreću biciklom.
 
"Dodajmo činjenicu da se vožnja bicikla podstiče dodelom subvencija, a i brojači širom grada pokazuju porast broja biciklista. Ali zimi je drugačije jer nemamo očišćene staze, pa su ljudi demotivisani da voze bicikl - to je i pitanje bezbednosti na stazama", naglašava predsednik NSBI.
 
 
U Gradskoj kući su nas uputili da odgovore potražimo u JKP "Put". Međutim, JKP "Put" od prošle srede nije dostavio odgovore na naša pitanja.
 
Biciklisti, ali i ostali Novosađani, imaju sreću u tome što je zima blaga, te temperaturni plus "odradi posao" koji bi trebalo da rade zimske službe.
  • ZOZONE

    01.02.2022 13:33
    nazadnjacka rasa
    Nece nazadnjaci nikad cistiti biciklisticke staze, jer oni svi voze stare nemacke dizel polovnjake. To im je svetinja. A bicikliste gledaju kao nizu rasu. Takav je mozak tih ljudi.
  • Vladan

    01.02.2022 10:53
    @Лиманац

    Nisi li ti trazio da se na Limanu podize crkva zbog desetak zgubidana koji bi je posecivali?
  • Marko

    01.02.2022 08:33
    1%
    U Novom Sadu 1% budžeta Zimske službe koja ima sve neophodne resurse je dovoljno da staze budu prohodne, Zimska služba već čisti kolovoze, parkinge, trotoare, parkove, sve živo što treba i što ne treba. Ako je "samo" par dana za koje se treba stisnuti i "stiskanje" nije toliki problem, zašto se ne stisnu oni koji nude taj argument i ne voze bicikl zimi? Ipak vam je to "samo par dana".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti