Sociolog Perović: Spomenik žrtvama iz 1944. je pokušaj rehabilitacije fašista i zločinaca

Sociolog Miloš Perović ocenio je da je plan gradskih vlasti da u Novom Sadu podignu spomenik žrtvama iz 1944. godine "plod istorijskog revizionizma i pokušaj rehabilitacije fašista i zločinaca".

"Inicijativa se poziva na spisak Komisije za tajne grobnice koji je javno dostupan na sajtu te komisije i na njemu je za područje Novog Sada i okoline navedeno nekih 1.300 lica. Prostim uvidom u taj spisak moguće je identifikovati 20-tak ratnih zločinaca, među kojima su nalogodavci i izvršioci Novosadske racije, koja je najstrašniji zločin u istoriji ovog grada", rekao je Perović za N1.

On je dodao da spisak "obiluje" greškama, jer je komisija bila sastavljena od revizionističkih istoričara ekstremno desnog ideološkog svetonazora, čiji je glavni cilj bio da ustanove što je više moguće žrtava komunizma, odnosno onih koji su oslobodili zemlju od fašizma.
"Tako da se ne treba čuditi da su oni taj posao obavili na vrlo traljav način, pošto su njihovi motivi bili usko ideološki", kazao je Perović.
 
On je ocenio da je plan o podizanju spomenika nevinim žrtvama u Novom Sadu posledica saradnje između premijera Mađarske Viktora Orbana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
"Režim u Budimpešti je vrlo važan saveznik režimu u Beogradu i vrlo bitna podrška u okvirima EU za novouspostavljeni projekat srpskog nacionalizma, koji nastupa pod imenom 'srpski svet'. Pa tako vidimo da evropski komesar Oliver Varhelji prema državama u regionu često nastupa kao glasnogovornik režima u Beogradu, a ne kao zvaničnik EU", naveo je Perović.
 
On je rekao da su nevine žrtve postojale svugde u Evropi u kontekstu oslobođenja od nacizma i fašizma.
 
"I to sve treba staviti u kontekst Drugog svetskog rata, u kojem su se desili najstrašniji zločini u istoriji čovečanstva. Međutim, ukoliko imamo nameru da podižemo spomenik nevinim ljudima, onda moramo tačno da utvrdimo ko su te nevine žrtve, da sastavimo takav spisak i da na osnovu tog spiska podignemo spomenik, a ne da pod firmom nevinih žrtava rehabilitujemo fašiste i zločince", poručio je Perović.
 
Podizanju spornog spomenika protivi se veliki deo javnosti i novosadske opozicije. Poslednji protest bio je krajem decembra, kada je Antifašistički front 23. oktobar organizovao skup na mestu gde treba da se postavi spomenik. Tada su saopštili da neće dozvoliti da se ovo obeležje postavi.
  • @pravda

    07.02.2022 12:50
    Srbija? Četničko-nedićevsko ljotićevska Srbija? Zašto bi ona bila među pobednicima? Vojvodinu su stavili 1945 u Srbiju da bi bila kontrateg četničkoj Srbiji. Tako je i bilo sve do 1988 kada je četnička srpska udba u saradnji sa kos-om izvršila puč i okupirala Vojvodinu.
    U Srbiji nije bilo partizNa nakon Kadinjače sve do jeseni 1944. A pitanje je i koliko je amnestiranih četnika bilo u NOVJ, pa u JA od jeseni 1944 pa nadalje.
  • Dule

    06.02.2022 21:06
    @Ljubomir
    Ja ovo ne razumem šta znači…
    “ Malo su ga u mladosti nagrizli zeleni kombati”
    Ja crni kombat nosim ceo svoj život, isto sam antifašista.
  • Хајнал Чурушки

    06.02.2022 20:44
    Spomenik
    Ја сам против подизања таквих споменика, а ако већ мора да се подигне онда нека се подигне за све жртве, али под једним условом, а то је да се пронађу и покопају посмртни остаци оних који су бачени под лед и ових стрељаних "жртава", кад се то уради онда можемо разговарати о споменику.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti