VIDEO, FOTO: Stoka uništila zaštićenu šumu kraj Novog Sada, niko ih ne sprečava, a šteta ogromna

Više hiljada mladih sadnica uništeno je proteklih meseci u invazivnoj divljoj ispaši na području Specijalnog rezervata prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit", a za štetu niko nije odgovarao.
VIDEO, FOTO: Stoka uništila zaštićenu šumu kraj Novog Sada, niko ih ne sprečava, a šteta ogromna
Foto: 021.rs

Oko 25.000 sadnica na nekoliko desetina hektara šume o kojoj se stara Šumska uprava "Kovilj" uništeno je u protekle dve godine, a najgora situacija je u poslednja četiri meseca. Prema dokumentaciji do koje je došao 021.rs, šumari su svim nadležnim organima u više navrata prijavljivali štetu koju prave "divlji" konji i krave, neobeležena krupna stoka bez kontrole zdravstvene ispravnosti. Međutim, stočarima koji drže neprijavljenu stoku i dalje se "gleda kroz prste".

Konji i krave, izgladneli i bez ikakve pratnje stočara, od jeseni nanose ogromnu štetu zaštićenoj sredini u kojoj po zakonu ne smeju da borave. Potpuno su uništene mlade sadnice vrbe i topole (kako evroamerička, tako i autohtona vrsta bele topole), a stoka je prešla i na deblja stabla, sa kojih je uklonjena kora, čak i cela stabla. Ta stabla, objašnjavaju nam šumari, nemaju više nikakve šanse da uspeju.

Novinarka 021.rs posetila je ovo zaštićeno područje i zabeležila devastirana područja mlade šume koja nije dobila priliku da izraste i ispuni svoju funkciju. Čak je i zatekla stado konja na divljoj ispaši u zaštićenom području, bez nadzora.
 
 
Konje i krave gotovo u svakoj poseti mogu da zateknu i upravljači ovih šuma, Šumska uprava "Kovilj" u sklopu "Vojvodinašuma". Šef ove šumske uprave, inženjer šumarstva dr Dušan Igić kaže za 021.rs da je primetno da konji nemaju čip, a kravama nedostaju ušne markice. 
 
"To nas upućuje na zaključak da ova stoka nije u sistemu, nad njom nema kontrole. Postoje uslovi pod kojima mi možemo da dozvolimo ispašu, a te uslove odobrava Zavod za zaštitu prirode. Tada se sklapa ugovor o ispaši i stočarima se na tačno određenim delovima dozvoljava boravak prijavljene stoke. Nikada nam se niko od stočara nije obratio za dozvolu za ispašu, a svakodnevno smo svedoci uništavanja sadnica koje smo tek zasadili - reč je o hektarima i hektarima. Sredinom januara smo na lugarskom rejonu Arkanj i Topolik zabeležili trajno uništenje više od 3.000 sadnica topole i vrbe, a materijalna šteta je oko 1,8 miliona dinara. To su uništene državne šume, to je šteta naneta državi. Podneli smo prijavu policiji, kao što uvek činimo i šaljemo odštetne zahteve, sa dokumentovanom štetom. Podnose se prijave protiv NN lica, a za sada ne vidimo nikakav napredak na terenu", priča Igić za 021.rs.
 
 
On kaže da ovo nije nov problem u ovom delu Specijalnog rezervata prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit". Decenijama unazad ovo je područje divlje ispaše i uništavanja vrsta koje šumari pokušavaju da održe u životu. Situacija je eskalirala od novembra, kad je gladna stoka počela da ulazi duboko u zaštićene delove i u kratkom vremenu uništava sve pred sobom.
 
"Sav naš rad na pošumljavanju bukvalno pada u vodu. Mi sada imamo pripremljen teren za nove sadnice koje ne smemo da postavimo jer će biti uništene, to je ogromna prirodna šteta, bez detaljisanja sada o materijalnoj šteti. Inicirali smo sastanke sa nadležnim inspekcijama i preneli smo probleme, posledice svega ovoga - mi smo obnovili čak 100 hektara šume, primetili smo odličan prijem i to je velika radost i veliki uspeh, a za par meseci je neko to potpuno uništio. Izgubili smo dve godine rada, jako je teško gledati ovu štetu i mene i moje kolege to sve jako boli. Gubitak prirasta je najveći gubitak u šumarstvu", objašnjava šef Šumske uprave "Kovilj".
 
Ekipa 021.rs na terenu je dokumentovala uništenje zaštićenog područja - mlade sadnice su oborene, izgrizene ili iskidane, a starija stabla (koja konjima nikako nisu redovna hrana) su do daleko u visinu izgrizena u pokušaju životinja da dođu do bilo kakve hrane. Na terenu nije bilo stočara, samo divlji konji. Primetna je konjska balega na gotovo svakom koraku, ali smo zatekli čak i ostatke lobanja konja.
 
 
Šta je po pitanju svoje nadležnosti uradila veterinarska inspekcija i da li je otkriveno ko je vlasnik pomenute stoke? Činjenica je da nadležni ne mogu da zdravstveno kontrolišu nemarkiranu stoku, te da zbog toga postoji opasnost od širenja bolesti poput tuberkuloze. Međutim, uprkos tome što je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na zahtev 021.rs pitanja prosledilo Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, te naložilo dostavljanje odgovora u roku od pet dana, ti odgovori ni nakon 10 dana i naše ponovne intervencije nisu stigli.
 
Organ koji jeste reagovao i od početka se interesovao za rešavanje problema je Južnobački upravni okrug. Na pitanje 021.rs šta je sve ovaj organ preduzeo pošto je primio predstavke nadležnih u Šumskoj upravi "Kovilj", načelnik okruga Milan Novaković kaže da su sve predstavke prosleđene nizu inspekcija. 
 
"Obavešteni smo da su inspekcije na svim nivoima izvršile kontrole i o nađem stanju informisale podnosioca predstavke. Inspekcije će u narednom periodu pojačati kontrolu, a u cilju suzbijanja nekontrolisane, odnosno divlje ispaše stoke i sprečavanja šteta na području Specijalnog rezervata prirode 'Koviljsko-petrovaradinski rit'. Takođe, obaveštavamo vas da načelnik Južnobačkog upravnog okruga nema nadležnost da ulazi u meritum akata koje donose nadležne inspekcije, već je to isključiva nadležnost starešina organa u okviru kog su inspekcije formirane", navodi Novaković.
 
On dodaje da je divlja ispaša na tom području višedecenijski problem koji proističe iz shvatanja nekih lica da ovaj način pašarenja sprovode pozivajući se na "tradiciju".
 
"U rešavanje ovog problema neophodno je uključiti sve nadležne državne, pokrajinske i lokalne organe, kao i mesnu zajednicu i udruženja građana, pre svega u preventivnom sprečavanju, a paralelno i inspekcijske službe koje će, u saradnji s mesnom zajednicom, JP 'Vojvodinašume' i JP 'Vode Vojvodine' i dr. preduzimati adekvatne kaznene mere", poručuje Milan Novaković za 021.rs.
 
 
Štetu ne trpe samo državne šume. Dr Dušan Igić napominje da isti problem imaju i okolne šume u vlasništvu manastira, ali i fizička lica koja uzgajaju svoje sadnice. Kako se novinarka 021.rs uverila na terenu, privatni vlasnici pokušavaju da sačuvaju svoje sadnice tako što ih oblepljuju trakom.

Specijalni rezervat prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit" poznata je turistička atrakcija i zaštićeno područje u Vojvodini, u više navrata priznato zbog svog međunarodnog značaja. Prostire se duž Dunava, na ukupnoj površini od 5.895 hektara i dom je mnogim vrstama, naročito ptica. Prema Zakonu o šumama, bilo kakva ispaša zabranjena je u fazi obnavljanja šume.

  • Mozak

    26.04.2023 22:29
    Pitam se
    Čitam komentare, pa se pitam, da li nekim ljudima glava služi samo za šišanje?
  • Max

    12.02.2022 21:59
    Re
    Cuvar sume se zali da je unistena suma ? Pa to je kao da trener karatea dobije batine.
  • Zoran

    12.02.2022 09:39
    Stočari su najveće štetočine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti