Od Salajke do Veternika: Pogledajte koje će odluke novosadski odbornici doneti u vaše ime

Skupština Novog Sada prvo ovogodišnje redovno zasedanje posvetiće donošenju nekoliko regulacionih planova, među kojima se izdvaja plan dela Salajke.
Od Salajke do Veternika: Pogledajte koje će odluke novosadski odbornici doneti u vaše ime
Foto: 021.rs
Prva radna sednica je zakazana za četvrtak, 10. februar, a pred odbornicima će se naći 13 tačaka dnevnog reda. Veći broj tačaka dnevnog reda posvećen je urbanističkim aktima. 

Plan koji se tiče Salajke pred odbornike dolazi nakon obavljenog javnog uvida. Gradski urbanisti su predvideli da se dozvoli gradnja desetospratnice na uglu Partizanske i Temerinske ulice, kao i da Šulcov mlin bude u potpunosti rekonstruisan ili zamenjen. 

Planirano je da ovaj deo Salajke uglavnom ostane prostor predviđen za porodično stanovanje sa kućama visine jedan sprat uz potkrovlje. Međutim, nastavlja se transformacija grada iz stambenog u "opštegradski centar", gde je uz poslovne sadržaje moguće i stanovanje, što se planira uz prometne saobraćajnice kao što su Partizanska, Temerinska, Sentandrejski put, istočni deo Teodora Mandića i Šajkaške ulice. Severni deo Salajke ostaće namenjen mahom za ustanove obrazovanja, stanicu policije i sportski centar.
 
Osim dizanja spratnosti za, uglavnom, jedan sprat, glavna novina u odnosu na dosadašnje planove jeste mogućnost gradnje solitera od 10 spratova, na samom uglu Partizanske i Temerinske ulice. Urbanisti i Komisija za planove nisu pristali na dodatno dizanje spratnosti u pojedinim blokovima. Investitori su tražili da se u Temerinskoj 117-119, uz Šulcov mlin, dozvoli zidanje devetospratnice, ali su urbanisti to odbili, te će na ovoj lokaciji moći da se gradi šestospratnica. O ostalim detaljima iz ovog predloga plana možete da se informišete na OVOM LINKU.
 
Izdvaja se i Plan detaljne regulacije područja za poslovanje južno od autoputa E-75. Ovim planom se stvaraju uslovi da se nastavi širenje radne zone Sever, koja će dobiti 80 hektara zemljišta namenjenog za industrijske i slične komplekse. 
 
Na dnevnom redu je i plan grada severno od obilaznice Veternika, što je produžetak Bulevara vojvode Stepe. Kako se može videti u dokumentaciji, urbanističkim aktom se omogućava legalizacija objekata koji su izgrađeni kod buduće trase ove saobraćajnice. Takođe, odbornici u gradskom parlamentu bi trebalo da odobre i izmene dela plana Kaća, kojima se odobrava izgradnja objekata u Ulici kralja Petra I, broj 1. Između ostalog, planira se i izrada Plana detaljne regulacije poteza Mali do u Sremskoj Kamenici. 
 
Za zelene površine u Novom Sadu značajno je i to što se površina Parka prirode "Begečka jama" proširuje za oko 100 hektara ka Bačkom Petrovcu.
Ostale odluke su više formalne, pa je tako na dnevnom redu i usklađivanje vrednosti Spensa i Tržnice u registru Agencije za privredne registre. Odbornici će usvojiti i odluku da se objekat u Bukovcu, koji se sada koristi kao kulturna stanica, upiše u vlasništvo Kulturnog centra Novog Sada, koji upravlja ovim objektima u ime Grada. 
 
Odbornici će razmotriti i izveštaj o investicijama JP Sportski i poslovni centar Vojvodina (Spens) u 2021. godini, iz kojeg se vidi da je utrošeno 60 miliona dinara za rekonstrukciju postrojenja za pripremu bazenske vode otvorenih i zatvorenih bazena na Spensu, 130 miliona za natkrivanje bazena na Sajmištu, 27 miliona za rekonstrukciju postrojenja za pripremu bazenske vode malog bazena, 2,7 miliona za sanaciju košarkaških terena na Sajmištu, 22,4 miliona za startne blokove za olimpijski bazen i 99,9 miliona dinara bez PDV-a za projekat dogradnje i rekonstrukcije Spensa. 
 
Na dnevnom redu je i izveštaj o realizaciji pomoći Spensu za saniranje posledice epidemije korona virusa u 2021. godini. Kroz ovu pomoć Spens je subvencionisan sa 94 miliona dinara za isplatu dela zarada i računa za struju i grejanje. 
  • Milica

    08.02.2022 12:02
    Veternik industrijska zona!
    Iz grada sam se povukla u prigradsko naselje Veternik.Ovde nema mira,ni kao u gradu.Par kuća od mene stovarište cementa,šljunka itd.Nikakvog reda nema,u najurbanijem delu stanovanja,grade se fabrike,mehaničarske radionice.Kako je to dozvoljeno,računali smo to su stambene cetvrti.O kamionima kpji svaki čas prolaze,idu ulicom kojom hoće,o prašini da ne govorim.Ima li igde reda u ovoj zemlji.Preporuka,o gradu bar neko brine o selu bas niko,živite i dalje u gradu,bar imate park,klupe,Dunav,ovde ništa nema!
  • Djins

    08.02.2022 08:06
    Retosi
    Da nam zatvore jedini otvoeeni bazen!
  • Dadara

    08.02.2022 07:41
    Bravo za Budisavu!!!!!Aerodrom,industrijska zona sever(Kod sušare),industrijska zona ka Šajkašu,kružni tok,itd...Sta jos slagati do izbora a da upali???Moj glas ide negde drugo!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti