Vlasnici Galensa vs. novosadski aktivisti: U četvrtak počinje suđenje - traži se novac i zatvor

Prvo ročište po kolektivnoj tužbi Sanje Petrić, vlasnice Galensa, protiv novosadskih aktivista održaće se u četvrtak, 10. februara.
Vlasnici Galensa vs. novosadski aktivisti: U četvrtak počinje suđenje - traži se novac i zatvor
Foto: 021.rs

Suđenje počinje u 10.15 časova u Osnovnom sudu u Novom Sadu.

Tuženi aktivisti zahtevali su veliku prostoriju kako bi javnost mogla da prati suđenje, ali kako navode u objavi, tek na licu mesta će videti da li je udovoljeno ovom zahtevu.

Na idućem ročištu, koje tek treba da bude zakazano, trebalo bi da budu saslušani svedoci. Aktivisti kojima prete novčane kazne i zatvor zato pozivaju svedoke koji su bili u protestnoj šetnji na Kestenu, 9. oktobra 2021. godine da im se jave.
 
Podsetimo, vlasnici kompanije Galens, Sanja i Nebojša Petrić, početkom godine uputili su niz SLAPP tužbi protiv članova Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i Udruženja "Fruškać". 
 
Kako su naveli u ova dva udruženja građana, koja se fokusiraju na zaštitu Fruške gore, cilj vlasnika Galensa je da izvrše pritisak i zastraše ove organizacije, ali i obeshrabre ostale građane i udruženja i zataškaju neregularnosti na teritoriji zaštićenog područja.
 
Reč je o Kestenu i lokaciji na kojoj je, kako je 021.rs pisao, Galensu urbanistički dozvoljena izgradnja velikog ugostiteljskog kompleksa.
 
Ukupna vrednost tužbenih zahteva Galensa prema ova dva udruženja je oko dva miliona dinara, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore".
 
Tužbe koje je podneo bračni par Petrić su tužba za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti Nebojše i Sanje Petrić – kojom se za Arsićevu traži godinu dana zatvora, tužba za pretrpljenu duševnu bol i pratećih povreda iz zakona (tražena odšteta od 800.000 dinara), te tužba po istom osnovu, a koja se odnosu na Sanju Petrić (odšteta 800.000 dinara).
 
Stigla je i tužba protiv Dragane Arsić i Nikole Arežine iz Udruženja "Fruškać" za pretrpljenu materijalnu štetu zbog presecanja ograde na dva mesta i presecanje katanca na kapiji, a kojom se potražuje 200.000 dinara na ime naknade materijalne štete. 
 
Peta tužba je protiv Dragane Arsić, Nikole Arežine, Dušana Tomića i Petra Živanovića zbog smetanja državine od strane Sanje Petrić. 

SLAPP tužbe su poznati način "zatrpavanja" medija, organizacija, uzbunjivača i drugih koji se bore za javni interes sudskim postupcima koji su dugi, skupi i mahom bez osnova, a kako bi se zastrašili u svom delovanju u javnom interesu.

  • Histerija

    09.02.2022 16:03
    Tako
    Galens do pobede.
  • Rema

    09.02.2022 09:23
    @Živorad. M
    Zasto Galic? Zar nije Nebojsa Petric? Pogubio si se malo manje salame sledeci put.
  • Živorad. M

    09.02.2022 08:14
    Živorad . M
    Ja sam na fruškoj gori prodao plac galensu! Pola sam uzeo u kvadratima a pola u novcu! U cemu je preblem....?! Sa svojom privatnom imovinom mogu da radim šra hoću! Ovo su gluposti od grupe vucibatina! Galiću udari ih po džepu to jest prepolovi im penzije za opomenu! Marš!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti