FOTO: Vlasnici Galensa na Kestenu dozvoljena i izgradnja restorana sa bazenom i bioskopom

Restoran sa bazenom, fitnes centrom, vinskim barom i bioskopom, površine 7.000 kvadrata gradiće se na brdu Kesten na Fruškoj gori.
FOTO: Vlasnici Galensa na Kestenu dozvoljena i izgradnja restorana sa bazenom i bioskopom
Foto: 021.rs
Osim četiri apartmana, odnosno planinskih koliba, poljoprivrednog gazdinstva, staja za gajenje ovaca i konja, objekata za smeštaj radnika i objekta za mužu i tretman mleka, investitorka Sanja Petrić koja je direktorka novosadske kompanije "Promist" i jedna od vlasnica kompanije "Galens Invest", na brdu Kesten gradiće i turističko-ugostiteljski objekat.
 
Za pripremne radove na izgradnji ovog objekta već je izdata građevinska dozvola, a ukupna površina koja se navodi u lokacijskim uslovima je 6.966 metra kvadratna. Planirana vrednost radova je 287.705.712 dinara. 
 
 
U urbanističkom projektu za izgradnju objekata navodi se da se planirani restoran sastoji od podruma, suterenskog dela, prizemnog dela i potkrovlja. 
 
U podrumu će se nalaziti garaža za parkiranje vozila gostiju. Osim garaže, na nivou podruma će se nalaziti bazen, prostor za druženje, ostave i prostorije za tehniku. 
 
U suterenu će biti smešteni fitnes i velnes centri, vinski podrum, kohiba vinski bar sa prostorom za druženje i manjom kuhinjom, kao i bioskop i prostorije za pranje i peglanje veša. 
 
U prizemnom delu koji će se sastojati od tri celine, predviđeni su sala za ručavanje, terasa za ručavanje, otvorena i zatvorena kuhinja, šank, ostave, toaleti za goste i svlačionice za zaposlene. 
 
Na nivou potkrovlja planiraju se dva apartmana sa pripadajućim prostorijama, hodnik sa galerijom i lobi. 
 
 
Do lokacije je, navodi se u projektu, obezbeđen pristup sa postojeće saobraćajnice - nekategorisanog puta, iz pravca Rakovca. Reč je o putu koji je bio povod za proteste ekoloških aktivista, ali i za koji je građevinska inspekcija rekla da je nezakonito urađen, a inspekcija za zaštitu životne sredine ocenila da ima negativan uticaj na životnu sredinu. Ovaj, nekada zemljani, put je uz "blagoslov" Eparhije sremske, na čijem se zemljištu nalazi, pretvoren u betonski. Sada je jasno da je bilo neophodno da se ovaj put izgradi zbog budućih gostiju koji će dolaziti da provode vreme u planiranom elitnom objektu. 
 
Urbanističkim projektom je izvršena preparcelacija katastarskih parcela koje su nekada bili nekategorisani putevi.
 
Inače, prema podacima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, područje Kestena se nalazi u zaštićenoj zoni nacionalnog parka Fruška gora, u granicama Ekološki značajnog područja "Fruška gora i Koviljski rit" ekološke mreže Srbije, kao i unutar izdvojenog staništa strogo zaštićenih vrsta Kesten kod Rakovca. 
 
U režimu drugog stepena zaštite zabranjena je izgradnja javnih puteva, kao i narušavanje i uništavanje površina pod travnom vegetacijom. Ograničava se i izgradnja asfaltnih puteva, kao i osvetljavanje prostora na način koji bi ometao prirodu. 
 
Vlasnik nepokretnosti u zaštićenom području dužan je da dozvoli pristup građanima, za svrhe istraživanja, rekreacije i slično, a iz Galensa su ranije i tvrdili da će brdo Kesten ostati otvoreno za posetioce, kao i da su planinari i ljubitelji prirode dobrodošli, kada se završi izgradnja poljiprivrednog domaćinstva.
 
kako smo od porodičnog poljoprivrednog gazdinstva od 800 kvadrata za godinu dana došli do turističko-ugostiteljskog objekta od 7.000m2, pita se Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" čiji su aktivisti protestovali zbog izgradnje betonskog puta, pristupnice imanju Sanji Petrić.
 
"Tri javna nekategorisana puta su blokirana, a gospodin Petrić je rekao prošle godine da će kao čovek koji je i sam  ljubitelj prirode dozvoliti prolaz planinarima tradicionalnim planinarskim stazama. Vidimo kako to izgleda. Pet kilometara žice oko brda govori sve. Ali mi od lokalnog tajkuna i partijskog finansijera nismo ništa drugo ni mogli da očekujemo", kaže Arsić za 021.rs. 
 
Dodaje, ipak, da su očekivali da će institucije zaustaviti bezakonje i uzurpaciju i da će zaštiti javni interes.
 
"Dešava se upravo suprotno, uz blagoslov Eparhije sremske i servilnost institucija koje su izdale sve saglasnosti da zarobi brdo Kesten i onemogući dostupnost prirodnog dobra građanima. Zakon o zaštiti prirode ga obavezuje na to, ali zakoni za kapitalistu, novog feudalca i finansijara vladajuće stranke ne važe", ističe naša sagovornica. 
 
Podseća da ni rešenja pokrajinske i opštinske inspekcije o uklanjanju betonskog puta i zatvaranju gradilišta nisu izvršena.
 
"Jasno je da je na delu opstrukcija organa vlasti na svim nivoima zarad privatnih i partijskih interesa. U martu mesecu su svi radovi mogli biti zaustavljeni da imamo odgovornu i poštenu vlast. Ali je nemamo. Količina bezakonja i društvene nepravde se na svakom koraku samo gomilaju i razumljivo je što sve ovo oko Kestena izaziva ogromnu ljutnju i bes aktivista i građana", navodi Arsić.
 
Zaključuje, ipak, da će na proleće celu šumu Nacionalnog parka osloboditi žice. 
 
Brdo Kesten, sa kog se pruža najlepši pogled na Novi Sad sa Fruške gore, već više od godinu dana u vlasništvu je Sanje Petrić, direktorke novosadske kompanije "Promist" i jedne od vlasnice kompanije "Galens Invest" Sanje Petrić, a ekološki aktivisti se isto toliko vremena bore protiv njegovog zatvaranja ogradama i betoniranja puta do lokacije na kojoj je Petrić kupila više od 200 parcela. 
 
 • Obretković

  13.01.2022 19:24
  Galens
  Čekaj, zar onomad gospodja Petrić vlasnica G...a nije rekla da će ta i okolne parcele biti korišćene u okviru i za potrebe njenog poljoprivrednog gazdinstva? . Možda će tamo neka stoka boraviti...i ići u bioskop...Ko im je dao dozvole..Nečuveno..
 • Uzas

  15.12.2021 19:17
  Nikada nije bilo dozvoljeno zidanje u Nacionalnom parku
 • bogdan

  02.12.2021 22:17
  nije ona
  vlasnik Galensa ,ona je direktor a vlasnik je brat Mile kome brat AV dozvoljava sve što mu padne na pamet.Koliko će nas to koštati sam Bog zna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti