U narednom periodu konkurs za solarne panele u Novom Sadu, bira se izvođač radova

Novosađani će uskoro imati priliku da konkurišu za subvencije za ugradnju solarnih panela, a nakon što se odaberu firme koje će raditi ugradnju.
U narednom periodu konkurs za solarne panele u Novom Sadu, bira se izvođač radova
Foto: 021.rs

U toku je javni poziv Gradske uprave za zaštitu životne sredine za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mere energetske sanacije porodičnih kuća.

Sanacija kuća obuhvata ugradnju solarnih panela, sa učešćem Grada u iznosu od 50 odsto. Ostatak do konačnog zbira troškova snose građani zainteresovani za solarne panele.

Grad Novi Sad prethodno je na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike dobio maksimalnih pet miliona dinara za ovu meru energetske efikasnosti. Novi Sad je ispunio sve uslove, što podrazumeva spremnost da izdvoji sopstvenih pet miliona iz budžeta za ovaj cilj - povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima u Novom Sadu.
 
Firme koje su zainteresovane da od Grada dobiju ovaj posao moraju da se bave ugradnjom solarnih panela i drugih neophodnih instalacija, a svi uslovi dostupni su OVDE. Prijave za firme otvorene su do 20. februara. Uslediće razmatranje prijava i odabir odgovarajućih ponuda, a potom i konkurs namenjen građanima.
 
Inače, Novosađani koji budu ugrađivali solarne panele imaće garanciju od najmanje pet godina na inverter i najmanje 10 godina na solarni panel.
 
"Građani su u obavezi da prilikom podnošenja prijave dostave predmer i predračun/profakturu za opremu sa ugradnjom izdate od privrednog subjekta sa liste direktnih korisnika koju je objavila Gradska uprava. Bespovratna sredstva se dodeljuju građanima za ugradnju solarnih panela kapaciteta do i jednako 6 kW, pratećih nosača panela, invertera i ostale neophodne instalacije za proizvodnju električne energije, ugradnju dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije, izradu izveštaja izvođača radova o ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije, kao i izveštaja o ugradnji mernog mesta koji je u skladu sa zakonom neophodan prilikom priključenja na distributivni sistem, u najvišem iznosu do 50% od vrednosti investicije sa PDV-om, po pojedinačnoj prijavi za ugradnju solarnih panela kapaciteta do i jednako 6 kW sa pratećom opremom", navodi se u tekstu javnog poziva.
 
Za solarne panele kapaciteta većeg od šest kW, maksimalni iznos subvencije biće isti kao i za solarne panele kapaciteta do šest kW, ali će razliku doplaćivati građani. 
 
Grad će novac uplaćivati isključivo firmama, a ne građanima kao krajnjim korisnicima i to tek nakon što svaki građanin uplati firmi svoj deo učešća i nakon što ceo posao bude završen.
 
"Uslov da se prenesu sredstva privrednom subjektu je potvrda Komisije da su radovi izvedeni kako je predviđeno predmerom i predračunom koji je građanin predao kada je podneo prijavu za sufinansiranje ugradnje solarnih panela, koja je u skladu sa zapisnikom Komisije o obavljenom izlasku na teren, a nakon izvršenih radova", navodi se u javnom pozivu Gradske uprave za zaštitu životne sredine.
 
Sve bi trebalo da bude završeno do 15. juna ove godine.
 
Inače, Grad Novi Sad trenutno ima priliku i da konkuriše na novom javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike, čime bi Novosađanima bilo obezbeđeno da ulože i u zamenu stolarije, postavljanje izolacije i druge mere energetske efikasnosti. Ministarstvo je izdvojilo milijardu dinara, jedinice lokalne samouprave učestvuju sa istim iznosom koji traže od ministarstva, a detalji će biti poznati nakon 17. februara i objave konačnih rezultata. 
 
Prošle godine, Grad Novi Sad propustio je priliku da aplicira za ova sredstva i da na taj način omogući Novosađanima realizaciju ove mere energetske efikasnosti.
  • Luk

    13.02.2022 23:44
    Ne znam koliko tačno košta 6kw, ali cenim da će subvenciju dobiti između 40-60 od onih koji konkurišu. To je stvarno smešan broj, ali da vidimo koliko će biti zainteresovanih, mada sam broj je prilično demotivišući da ljudi uopšte apliciraju.
  • Nikola

    09.02.2022 13:37
    Tesla
    A sta da radi onaj koji je već postavio i isprobao sistem, i nemoze da ga pusti u pogon već godinama? Šta kaže ministarstvo?
  • Realista

    09.02.2022 08:27
    Prevara!
    Svako u životu jednom treba da proba da bude prozjumer! Biti samo obična budala nije dovoljno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti