Prijave inspekciji zbog vode na Spensu: "Takav odnos prema Novosađanima se ne može tolerisati"

Spasilac Aleksandar Ćirić, koji je dobio otkaz na Spensu, podneo je prijavu sanitarnoj inspekciji navodeći da je voda imala povišenu koncentraciju hlora u momentu puštanja zatvorenog bazena u rad.
Isto je učinio i Gradski odbor Demokratske stranke, navodeći da je uprava Sportskog i poslovnog centra "Vojvodina" 16. januara otvorila bazen za kupače uprkos tome što je bila upozorena da je koncentracija hlora bila "znatno veća od dozvoljena". 
 
Nasuprot prijavama, uprava Spensa je ranije demantovala da postoje bilo kakvi problemi sa vodom u zatvorenom bazenu, da koncentracija hlora nije povećana, te da "oni koji plasiraju neistine moraju da budu svesni odgovornosti za iste".

Aleksandar Ćirić u svojoj prijavi, u koju je 021.rs imao uvid, zahteva od sanitarne inspekcije da obavi kontrolu na zatvorenim bazenima Spensa. Kako stoji u prijavi, "prema njemu dostupnim informacijama od zaposlenih u ovom objektu, a koje su obelodanjene i u sredstvima javnog informisanja, 16. januara na bazenima Sportskog poslovnog centra 'Vojvodina' nalazila se nekoliko puta veća koncentracija hlora u vodi od dozvoljene"

On navodi da se puštanjem bazena u radu, u tom trenutku, ugrozilo zdravlje njegovih korisnika.
 
"Dokaz ovim navodima mogu poslužiti dnevnici rada koje vode zaposleni u tehničkom osoblju pri samom bazenu, kao i izjave dežurnog upravnika i radnika tehničkog osoblja koji su radili na bazenu 16. januara 2022. godine, u prvoj smeni. Ako se u postupku inspekcijske kontrole ovi navodi ispostave tačnim, podsećam vas da ste dužni da reagujete i da protiv svih odgovornih za ovakvu nemarnost kojom je svesno ugroženo zdravlje korisnika bazena podnesete odgovoravajuće krivične prijave", navodi se u njegovoj prijavi.
 
Podsetimo, mediji su prošle nedelje objavili priču Aleksandra Ćirića i njegove navode da je iznenadni otkaz na Spensu dobio zbog svog političkog angažmana i pod optužbom da je javnosti odavao informacije koje su se ticale rekonstrukcije bazena. On je tom prilikom prvi javno rekao da je 16. januara, u prvoj smeni, bila povišena koncentracija hlora u vodi, što je uprava Spensa odbacila kao netačno.
 
Prijavu slične sadržine sanitarnoj inspekciji podneo je danas i Gradski odbor Demokratske stranke. U saopštenju koje potpisuje predsednik GO Veljko Krstonošić, tema se prebacuje na politički teren, uz poruku da je "zatvoreni bazen ogledalo sadašnje gradske vlasti u Novom Sadu, u kojem se vidi koliko je vlast korumpirana, nesposobna i neodgovorna". 
 
"Zbog propale rekonstrukcije, bazen nije radio dve godine, a sada se na silu otvara zbog predstojećih izbora i pri tom bezobzirno ugrožava zdravlje građana. Koliko je opasna i po zdravlje ljudi štetna povećana koncentracija hlora u vodi bazena, objasniće vam svaki moj student na Medicinskom fakultetu. Takav odnos prema građanima Novog Sada se ne može tolerisati i Demokratske stranka će istrajati u svojim nastojanjima da se utvrdi puna istina o upravljanju zatvorenim bazenom za čiju su obnovu ti isti građani praktično platili čak četiri puta... Za to će neko morati kad-tad da odgovara, kao što će odgovarati i za progon licenciranog spasioca Aleksandra Ćirića, koji je otpušten samo tri nedelje posle potpisivanja ugovora sa Spensom zato što nije politički podoban", poručio je Krstonošić.
 
Prilikom objavljivanja priče o otkazu koji je Ćirić dobio na Spensu, 021.rs je kontaktirao upravu Spensa za komentar, ali i za odgovor na pitanje u vezi sa povišenom koncentracijom hlora u vodi. Direktor Spensa Dragan Milić je tom prilikom poručio da ne postoje "nikakvi problemi u vezi sa funkcionisanjem bazena".
 
"Od kada je počeo sa radom, 14. januara 2022. godine, nije se desila nikakva havarija, koja bi povećala koncentraciju hlora u vodi. Zatvoreni bazen redovno radi. To su potvrdili i svi novosadski plivački klubovi. Oni koji plasiraju neistine moraju biti svesni odgovornosti za iste", naveo je direktor Spensa.
Pre toga je član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin izjavio kako "plivači i građani već nedeljama koriste ovaj bazen", te su se "uverili da sve funkcioniše u najboljem redu". Njegova poseta zatvorenom bazenu usledila je nakon teksta plivačice Mine Mastilović, koja je navela da bazen neće moći da se koristi za takmičenja jer je u gradnji napravljeno nekoliko propusta.
 
A propuste je prvi put, u januaru prošle godine, otkrio 021.rs. Kako smo tad pisali, rekonstrukcija nije uspela ni nakon podužeg kašnjenja, jer je tek sanirani bazen imao neplanirani nagib zbog kojeg se voda izliva iz bazena, curile su instalacije, dok keramički radovi nisu bili kvalitetno urađeni... Sve je to dovelo do toga da se rekonstrukcija radi ispočetka, a odgovornost za loše urađen posao snosio je - niko.
 
Ipak, pet opozicionih stranaka u Novom Sadu su početkom novembra podnele krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u dve firme koje su bile angažovane na rekonstrukciji bazena. Za "pomaganje u izvršenju krivičnog dela zloupotrebe položaja odgovornog lica" prijavili su nepoznato lice iz gradske vlasti. 
  • /

    09.02.2022 16:38
    /
    vi koji se branite na ugovor ste ti koji ste branili onog bez kojeg se ne moze.

    mene interesuje da li su ostali spasioci sa spensa isti kao spasioci sa stranda ove godine.
    ove godine je bilo ocigledno da su spasioci na strandu krimosi koji obezbedjuju i lokale
  • Dark Veber

    09.02.2022 13:59
    Nije mu produžen ugovor (možda i zaista jer je išao na proteste) i sada se sveti.
    Da se razumemo, zanima me samo istina o kvalitetu vode. Ako se sveti jer mu nije produžen ugovor onda je to ružno i treba ga procesuirati. Ako zaista kontrolu vode vrši institut za javno zdravlje onda postoje zvanični dokazi i na sud.. Bezbednost vode je jedino bitna, a vidim da ima motiv da im se osveti. Kao što su i oni bili nekorektni prema njemu pre toga. Istinu ne znamo, ali možemo da posmatramo logički. Opet kažem najbitniji je kvalitet vode zbog dece, sportista i ostalih građana, a ovo politikarenje je redovno, svako svoj posao radi i priča svoju priču i vlast i opozicija.
  • Sakupljač

    09.02.2022 09:59
    Tresu li se gaće
    Ako krene odmotavanje klupka i ako se onaj ko treba zainteteresuje za rad ovog preduzeća videće plaćanje nepostojećih radova, plaćanje nepostojećih adaptacija poslovnih prostora, nenaplaćivanje zakupa, naduvavanje mnogih faktura, naplaćivanje za radno mesto iako je nedavno bilo otpuštanje teh. viška radnika sa jedne strane...a sa druge strane prljave svlačionice, toaleti, pločice, razbijena vrata prozoro a o trovanju kupača da ne pričamo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti