Vlasnici Galensa vs. novosadski aktivisti: Počelo suđenje - za tužioce "suvišno" saslušanje svedoka

Prvo ročište po tužbi vlasnice Galensa Sanje Petrić protiv novosadskih aktivista održano je danas u Osnovnom sudu u Novom Sadu.
Vlasnici Galensa vs. novosadski aktivisti: Počelo suđenje - za tužioce "suvišno" saslušanje svedoka
Foto: 021.rs

Reč je o jednoj od ukupno pet tužbi koliko je podneto - dve kolektivne protiv ekoloških pokreta i tri protiv Dragane Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore. Ova tužba odnosila se na "smetanje državine" odnosno na presecanje kapije koja prelazi preko nekategorisanog planinarskog puta.

Tužilačka strana insistirala je na osporavanju izjašnjavanja odbrane po tužbi, te je navela da to kako je put izgrađen nije predmet postupka, već protivzakonito uništavanje imovine tužilje i onemogućavanje na mirno uživanje svoje imovine.

"Tuženi ne spore da su izvršili smetanje poseda i da to nije bilo samo dana navedenog u tužbi, već je vršeno i ranije... U odgovoru na tužbu, tuženi ističu da je celo brdo ograđeno žičanom ogradom i da su blokirana tri javna nekategorisana puta, koja zapravo ne mogu biti javna s obzirom na to da se nalaze između tužiljinih parcela", istakli su advokati Sanje Petrić.
 
Oni su svoje tvrdnje potkrepili rešenjem o uslovima zaštite prirode za izgradnju puta, kao i spiskom od 10 lokaliteta koji se nalaze na Fruškoj gori, a ograđeni su. Predložili su i saslušanje svedoka koji je prisustvovao presecanju ograde, a bio je na tužiljinoj parceli u vreme protestne šetnje aktivista.
 
Odbrana je istakla da jeste reč o javnim nekategorisanim putevima, ali da će se tuženi izjasniti na svedočenju. Zahtevali su i saslušanje više svedoka koji su takođe bili na protestnoj šetnji.
 
Tužilačka strana se protivila saslušanju ovih svedoka
 
  
 
"Suvišno je saslušanje svedoka, s obzirom na to da je po prirodi spora potrebno utrvrditi činjenice, odnosno stanje državine... Imamo fotografije i videosnimke iz kojih se vidi da se radi o protivpravnim radnjama", istakli su, dok je odbrana nastavila sa tvrdnjama da je reč o neposrednim svedocima.
 
Sud će o ovim zahtevima tužilačke strane i odbrane odlučiti naknadno.
 
Sledeće ročište na kom će biti saslušane stranke u postupku, Sanja Petrić i Dragana Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore, zakazano je za 24. maj u 10 časova.
 
Inače, u samoj sudnici bilo je zabranjeno snimanje i fotografisanje, iako je bilo odobreno prisustvo javnosti. Kako je rečeno novinarima, snimanje nije dozvoljeno na zahtev tužilačke strane. Međutim, u dopisu koji je advokat odbrane Mihajlo Pavlović dobio od suda, a koji je pokazao novinarima, navodi se da je fotografisanje i snimanje zabranjeno na zahtev sudije. Kako je rekao, takav zahtev može da podnese samo tužilačka strana, a ne sud. On je naglasio i da će zahtevati da to sledeći put bude dozvoljeno. 
 
Pre samog suđenja, ispred novosadskog Osnovnog suda okupilo se nekoliko desetina građana i aktivista koji su došli da podrže Arsić i ostale aktiviste kojima prete novčane kazne, dok se za Arsić traži i zatvor.
 
  
 
Arsić je novinarima ispred suda rekla da je reč o tužbama strateškog tipa koje imaju funkciju da zastraše aktiviste, ljude koje brane javni interes.
 
"Da li će sudstvo prepoznati taj karakter ovih tužbi, to je sada pitanje. Mi verujemo da hoće, ali videćemo kako će biti u sudskom procesu", navela je.
 
Što se predmeta današnje tužbe tiče, Arsić je navela da oni jednim delom jesu, za vreme svoje protestne šetnje prešli preko parcele u vlasništvu Sanje Petrić, ali da zakon kaže da je područje nacionalnog parka slobodno za pristup svima, pod jednakim uslovima, odnosno ne sme se ograditi.
 
"Tako da se mi osećamo zlostavljano kao građani i mi osećamo neku duševnu bol zbog svega toga što su oni uradili na Kestenu i tim našim aktivističkim radom, upornim intenzivnim, mi smo došli u situaciju da oni nas tuže i da oni osećaju da smo mi njima ugrozili interese a mi prosto branimo javni interes, zajedničko dobro, naš nacionalni park", rekla je Arsić.
 
Priznaje da su oni presekli katanac na kapiji, ali ističe da je reč o kapiji na javnom nekategorisanom putu, koja ih je sprečila da prođu kroz državni deo nacionalnog parka.
 
"Mi smo prosto uradili ono što smatramo da je pravedno, jer je sam čin ograđivanja tog puta i šume nacionalnog parka nezakonit. To je zapravo bila jedna simbolična akcija da pokažemo javnosti i institucijama da treba samo da rade svoj posao, da ne mogu da ignorišu sve ono što se već tri godine dešava na Kestenu i da ne mogu da opstruiraju pravni proces koji smo mi započeli 2020. godine. Nemamo ništa protiv fizičkih lica. Imamo problem sa institucijama koje su sve to dozvolile i koje ne rade svoj posao", zaključila je Arsić.
Podsetimo, vlasnici kompanije Galens, Sanja i Nebojša Petrić, početkom godine uputili su niz SLAPP tužbi protiv članova Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i Udruženja "Fruškać". 
 
Kako su naveli u ova dva udruženja građana, koja se fokusiraju na zaštitu Fruške gore, cilj vlasnika Galensa je da izvrše pritisak i zastraše ove organizacije, ali i obeshrabre ostale građane i udruženja i zataškaju neregularnosti na teritoriji zaštićenog područja.
 
Reč je o Kestenu i lokaciji na kojoj je, kako je 021.rs pisao, Galensu urbanistički dozvoljena izgradnja velikog ugostiteljskog kompleksa.
 
Ukupna vrednost tužbenih zahteva Galensa prema ova dva udruženja je oko dva miliona dinara, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore".
 
Tužbe koje je podneo bračni par Petrić su tužba za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti Nebojše i Sanje Petrić – kojom se za Arsićevu traži godinu dana zatvora, tužba za pretrpljenu duševnu bol i pratećih povreda iz zakona (tražena odšteta od 800.000 dinara), te tužba po istom osnovu, a koja se odnosu na Sanju Petrić (odšteta 800.000 dinara).
 
Stigla je i tužba protiv Dragane Arsić i Nikole Arežine iz Udruženja "Fruškać" za pretrpljenu materijalnu štetu zbog presecanja ograde na dva mesta i presecanje katanca na kapiji, a kojom se potražuje 200.000 dinara na ime naknade materijalne štete. 
 
Peta tužba je protiv Dragane Arsić, Nikole Arežine, Dušana Tomića i Petra Živanovića zbog smetanja državine od strane Sanje Petrić. 
 
SLAPP tužbe su poznati način "zatrpavanja" medija, organizacija, uzbunjivača i drugih koji se bore za javni interes sudskim postupcima koji su dugi, skupi i mahom bez osnova, a kako bi se zastrašili u svom delovanju u javnom interesu.
  • Novosadista

    17.03.2022 15:13
    Privatna svojina
    Citiram:
    "Господо докони шетачи прошла су времена друштвене својине,приватна својина је светиња свугде у свету, па и у Србији."

    E pa više nije, tzv zapad se odrekao principa "privatne svojine" zaplenivši PRIVATNU imovinu ruskih građana tako da više nije "svetinja" . . .
  • Dejan

    15.02.2022 11:12
    @S(e)remac
    "Господо докони шетачи прошла су времена друштвене својине,приватна својина је светиња свугде у свету, па и у Србији."
    A ciji je beton po kom vozis kola i setas, a ciji su dunavski, futoski, limanski parkovi?...
    Mora da imas koristi od svega ovog cim dozvoljavas sebi da pises ovakve gluposti?
    Sremci su nekad bili cestiti ljudi a danas ih ovakvi likovi predstavljaju...
  • Сремац

    13.02.2022 21:54
    Будалаштине
    Читајући коментаре уочио сам да је међу нама много болесних људи.Болест која се зове мржња је прешла у епидемију.Тешко је разумети доконе шетаче фрушкогорске,кад траже нешто што није њихово.Господо докони шетачи прошла су времена друштвене својине,приватна својина је светиња свугде у свету, па и у Србији.Позив на бунт због пресечене"трасе"доконих шетача је лудост док се у центру града убија човек због 360 динара.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti