Burna diskusija o bazenu na Spensu: Nadležni pokazali izveštaje, otpušteni spasilac postavio pitanja

Direktor Spensa Dragan Milić poručio je da "grupa pojedinaca, građana i neparlamentarnih opcija" poslednjih nedelja širi neistine o kvalitetu vode u bazenima na Spensu.
Burna diskusija o bazenu na Spensu: Nadležni pokazali izveštaje, otpušteni spasilac postavio pitanja
Foto: 021.rs

Milić je rekao da se voda uzorkuje i analizira jednom nedeljno, iako je zakonska obaveza jednom u mesec dana, te da su stručne analize Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazale da u vodi nema povećane koncentracije hlora.

Nadležni su danas ponovo reagovali zbog informacije koju je u javnost dao spasilac Aleksandar Ćirić, kojem je nedavno raskinut ugovor sklopljen preko studentske zadruge na Spensu. On je naveo da je 16. januara ujutru ustanovljena četiri do pet puta veća koncentracija hlora u olimpijskom bazenu, te da su građani uprkos tome pušteni na bazen nešto nakon devet časova.

Da li je voda u bazenu tog 16. januara bila adekvatna podaci ne pokazuju - uvidom u evidenciju stručnih kontrola, tog dana voda nije uzorkovana.
 
Ćirić se iznenada pojavio na današnjoj konferenciji za novinare na Spensu i obratio se direktoru Spensa Draganu Miliću, članu gradskog veća za sport i omladinu Ognjenu Cvjetićaninu i direktoru firme "Alex Engineering & Construction" Aleksandru Obradoviću, zaduženom za postrojenje za tehničku pripremu bazenske vode.
 
Šta su prisutni poručili?
 
Konferencija stiže nakon, između ostalog, teksta 021.rs o raskidu ugovora sa licenciranim spasiocem, koji je otkrio pojedinosti o kvalitetu bazenske vode, a koje čelnici Spensa negiraju.
 
Direktor ovog preduzeća Dragan Milić kaže da pojedinci trenutno "na svaki način pokušavaju da naruše ugled" Spensa.
 
"Od 14. januara, od kada se otvorio zatvoreni bazen do danas su odrađene sve potrebne analize vode, kako hemijske tako i bakteriološke. Javnost može da pogleda sve rezultate na oglasnoj tabli kod bazena. Mi ništa ne krijemo - sve analize vode su u skladu sa zakonom, svi parametri su onakvi kakvi treba da budu. Želim da se zahvalim svim građanima na koje su pokušali određeni pojedinci, grupe građana i političke opcije da utiču što su se ipak opredelili da veruju struci i imali poverenja u naše javno preduzeće. Danas je rađena peta analiza vode otkako je bazen otvoren, bio sam prisutan upravo zbog stvari koje se dešavaju i opet je hlor bio 0,5. Da li je to nekome moguće ili nemoguće, da li je u nekoj vodovodnoj mreži u Srbiji ili bilo gde u regionu veći nivo hlora, ne mogu da ulazim u te stvari. Želim strogo da osudim sve one koji su želeli da u prethodnom periodu naruše ugled našeg preduzeća i za te stvari neko će morati da odgovara", smatra Milić.
 
 
Garancije bazenske vode daje direktor pomenute angažovane firme Aleksandar Obradović. Kako kaže, u toku rekonstrukcije su zamenjena dva filtera malog bazena i tri filtera velikog bazena, te kompletni cevovodi, pumpe, merno-regulaciona oprema, oprema za proizvodnju hlora i dezificijensa. 
 
"To je urađeno u vrhunskom kvalitetu, oprema za mernu regulaciju i doziranje je nemačke proizvodnje i meri sve parametre kvaliteta vode u realnom vremenu. Tako da su sve te priče o nivou hlora gluposti iz prostog razloga jer mi realno merimo parametre u svakoj jedinici vremena. Verujte da je tehnička služba na Spensu veoma stručna, edukovana i dobra, neki ovde rade i do 30 godina. Osim toga što imamo kompletnu automatiku, radimo i ručna praćenja, voda se u bazenu 'meri' nekoliko puta dnevne i beležimo sve podatke. Kad siđete na bazen, pogledajte koliko je voda providna, videćete svaku fugu, videćete svaku tačku na podu i to je direktno povezano s kvalitetom vode u bazenu i potrošnjom hlora. Kao što se neko sada veoma bavi Spensom, hajde da se na taj način bavimo i drugim bazenima u Srbiji", navodi direktor firme "Alex Engineering & Construction".
 
 
Član gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin smatra da gradskoj vlasti sada "drže lekcije oni koji su uništavali i zaduživali" Spens, te "proćerdali mnoga sredstva".
 
"Bazen je počeo da ima problema još krajem devedesetih, sve vlasti koje su tada učestvovale u gradu, osim toga što im je Spens služio za političko potkusurivanje, nisu se bavile rešavanjem problema bazena na Spensu. Sad imamo jednu ludačku atmosferu koju prave neki nemoćni pojedinci, grupacije koje ne mogu da pređu cenzus, a građani moraju da budu svesni da se ovde samo radi o političkim problemima, želji za vlašću i da se sve dobro se minimalizuje, a bilo kakva greška maksimalizuje. Pravi se lažna atmosfera da ovde neki vanzemaljci nesposobni dolaze da unište sve čega se dotaknu. Upravo su oni ti kojima padaju nemoguće ideje, mi smo se još u opoziciji bavili idejama poput prečistača, oni ga nisu uradili, mi smo ga uradili", kaže Cvjetićanin.
 
 
Na pitanje 021.rs da li je tog spornog 16. januara - koji je otpušteni spasilac pomenuo, uzorkovana voda, a kako bi se otklonile sve sumnje da je bila povećana koncentracija hlora, direktor Spensa poručuje: nije na njemu da se time bavi.
 
"Da li vi verujete spasiocu ili struci? Ovo su vam relevantni podaci. Četvrtkom se rade analize na Spensu, utorkom na Sajmištu. Aleksandar Ćirić nikad nije bio zaposlen na Spensu, on je angažovan od strane studentske zadruge, a zbog epidemiološke situacije i činjenice da smo mi smanjili broj kupača na 200 u smeni, oni su nam smanjili isporuku spasilaca. Mi ne možemo da utičemo da li će nam zadruga poslati Aleksandra, Marka ili Peru, bitno nam je da su licencirani spasioci", navodi Milić.
 
 
Direktor firme "Alex Engineering & Construction" Aleksandar Obradović kaže da se uzorkovanje vode za analizu radi kad je bazen pod opterećenjem, oko 10 ili 11 časova.
 
"To znači da se ne uzorkuje u šest ujutru, kad je bazen imao slobodnu filtraciju celu noć. I da neki uzorak nije kako treba, radi se ponovno uzorkovanje, ne zatvaraju se bazeni i to nijedna svetska literatura ne poznaje kao meru. Testiranje pod opterećenjem je sigurnost i za decu", navodi Obradović.
 
Međutim, nije uvek tako, a to se vidi u izveštaju koji je okačen na oglasnoj tabli Spensa. Takođe, ovo je jasno i u izveštajima koje je na uvid našem novinaru danas uoči sednice Skupštine grada dala šefica odborničke grupe SNS u Skupštini Grada Sanja Draško - uzorkovanje vode radilo se i oko osam sati ujutru.
 
  
 
Ćirić: Zašto su građani pušteni na bazen 16. januara pola sata nakon početka smene?
 
 
Spasilac koji je ostao bez posla na bazenu zbog navodnog odavanja informacija s bazena danas je zatražio od direktora "Alex Engineering & Construction" knjige rada od 16. januara ove godine. Poručio je da član gradskog veća targetira one koji misle drugačije i poručio da je u tri navrata radio kao spasilac na Spensu, te da "svi znaju da nema nikakve veze ni sa kim i ni sa čim".
Aleksandar Obradović kaže da nema nikakvu informaciju da je građanska smena 16. januara, zbog problema sa povećom visinom hlora, kasnila pola sata.
 
"Mi se vodimo pravilnikom o visini hlora koji je rađen na osnovu nemačkih standarda. Za standardni rad bazena je do 1 mg hlora. Može biti 1.2, a u različitim situacijama gde očekujete veću temperaturu i opterećenje bazena može ići do 2 i 2.5. Američki standardi su od 1 do 10. Ja te podatke koje vi imate nemam, interno mi vodimo takve podatke u okviru firme, ali to što ste rekli nije tačno", poručio je Obradović Ćiriću.
 
Direktor Spensa poručio mu je da nije lično čuo ništa loše o njegovom radu, te da razume zbog čega bi mogao da bude povređen.
 
"Ko vam je šta usmeno saopštio o raskidu ugovora, to ne znam. Po zakonu, mi nismo u obavezi da vodimo bilo kakve knjige. Jedini relevantni papir je izveštaj o ispitivanju bazenskih voda Instituta za javno zdravlje Vojvodine", naveo je Milić.
 
Inače, kako je zabeležila novinarka 021.rs, danas je na oglasnoj tabli kod bazena na Spensu bio stavljen na uvid izveštaj o uzorkovanju vode od 20. januara ove godine.
  • Zasto

    15.02.2022 14:45
    Zasto je mali bazem ispraznjen?
  • video nadzor

    13.02.2022 09:07
    soba za posmatranje
    Na spensu je samo Miliću znano urađen video nadzor(a spens se uskoro rekonstruiše tako da je to verovatno štetno za spens i napravljeno za izvlačenje para) pa se na tom video nadzoru može videti koliko je smena kasnila taj dan i da Ćirić ne ispašta zbog upozorenja na lošu vodu u bazenu. Samo ne recite da video nadzor taj dan nije radio ili da možda još nije počeo da radi ali je uredno plaćen i svako je dobio svoj deo
  • ING81

    13.02.2022 00:28
    Ugled preduzeća
    Ugled preduzeća zasigurno ne narušava spasilac koji je upozorio na opasnos od velike količine hlora nego g. Milić koji dovlačeći loše projektante za rad opet svoje koristi upravo srozava pa čak i vređa firmu ove vrste. Angažovanjem ovog projektanta se direktno nanosi šteta Spensu i sad već velika korist pre svega direktoru a možda i još nekome?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti